Плаца Майор – град Саламанка, Испания

Площад Майор /Плаца Майор/ е популярно място за срещи, намиращо се в центъра на Саламанка. Той е считан не само за едно от най-красивите места в Саламанка, но и в цяла Испания.  Построен е в традиционен испански бароков стил. Строителството му започва през първата половина на 18 в. и продължава до 1755г. Крал Фелипе Пети замислил площада като арена за провеждане на борба с бикове.

Плаца Майор

На снимката: Плаца Майор в Саламанка;
Именно като арена за провеждане на борби с бикове бил проектиран площадът от семейство Чуригуера.  Изграждането преминало през две фази. Първата продължила до 1735г., до когато то било ръководено от Алберто Чуригуера, а втората от неговия племенник – Алберто.  Алберто Чуригуера се опитал да постигне идеален квадрат, но поради неравности на терена, както и църквата Сан Мартин, която е разположена в непосредствена близост до стените на площада, желаната форма не била постигната.  Съвсем леки разминавания в дължината довели до създаването на неправилен четириъгълник – Кралската страна (източната) е 80.6 метра, страната Петринерос (на запад) е 81.6 метра, северната страна (където е и Общината) е 82.6 метра, а страната откъм Сан Мартин е дълга 75.6 метра. До средата на 19 век площадът изпълнява функцията на арена, близо 100 години след построяването си. Днес хиляди хора минават през площад Майор всеки ден. Можете да се насладите на чаша ароматно кафе или да опитате автентична испанска кухня в някои от множеството кокетни заведения, сгушени сред 88 арки, обикалящи площада.

Плаца Майор

На снимката: Площадът е особено красив нощем, когато целият бива осветен;

Важно: Страницата разглежда подробно Плаца Майор, една от забележителностите на испанския град Саламанка – историческа справка и разположение на Плаца Майор. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Плаца Майор

В случай че търсите хотел в Саламанка, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Плаца Майор в Саламанка, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: