Плаца де Сант Жауме – град Барселона, Испания

Площадът Плаца де Сант Жауме, носещ името на църквата „Свети Яков”, която се е намирала на това място до 1824г., когато бива разрушена, е централно място в политическия живот на Барселона от 14-ти век. Днес тук се провеждат градски празненства и политически демонстрации. През римско време форумът в града се е намирал недалеч от площада, докато през средните векове Плаца де Сант Жауме представлява по-скоро нещо като разширение на улиците.

Плаца де Сант Жауме

На снимката: Плаца де Сант Жауме;

Обликът на това място е значително променен след като започва изграждането на Кметството, което се намира в южната част на площада. Едва през 1823г. площадът добива сегашния си вид, когато намиращите се до тогава на това място църква и гробище биват премахнати.
Освен че все още играе важна роля в културния и политически живот на жителите на Барселона, Плаца де Сант Жауме е заграден от интересни исторически сгради или поне останки от такива сгради. Една от тези сгради, която обаче почти не е запазена, е Консел де Сент, или Съветът на Стоте. В него влизали най-видните граждани на града, които вземали решения за доброто на града. Днес от готическата фасада нищо не е останало, освен малка част всяло на улица Суитат. Вместо нея днес тук има сграда от 19-ти век, която обаче може да се определени меко казано като „грозна”. За щастие, вътрешността на сградата е запазена и може да се види готическото великолепие на интериора. При влизане в двора е много вероятно да се насочите надясно, където ще изкачите величествено стълбище, водещо към готическа галерия, от която се влиза в някогашната заседателна зала на Съвета на стоте- Сало де Сент. Широкият свод на залата е чиста каталонска готика, а дървените тавани са направени чудесно. Не всичко, което обаче се вижда днес, е автентично. Има предмети, които датират от 20-ти век. До Сало де Сент се намира Сало де лес Кроникес. В нея има чудесни стенописи от 20-ти век, свързани и описващи усилията на Каталония да разшири търговското си господство на изток.

Плаца де Сант ЖаумеНа снимката: Женералитат;

 

Срещу сградата на кметството се намира още една интересна постройка, доминираща площада- това е Палау де ла Женералитат. Този дворец е бил седалище през Средновековието на Дипутасио де ла Женералитат, или Парламента, чието първо заседание е било през 1283г. Сградата е доста променена през вековете, като днес е дом на автономното правителство на областта. Дворецът не е винаги отворен за посещение, но ако уцелите такъв момент, препоръчваме ви да го посетите. Входът е откъм задната страна, като се минава през няколко зали с ниски сводести тавани, преди да стигнете до вътрешния двор, известен като Пати делс Таронжес. Заслужава си да разгледате Сала Даурада и де Сесионс, която е чудесна заседателна зала с огромни полилеи. Може би най-импозантната от залите е Сало де Сант Жорди, където се посрещат почетни гости. След тази зала по стълбище ще стигнете до готическата галерия около Пати Сентрал. Това е последният вътрешен двор, от който се излиза на Карер дел Бисбе Ирурита.

Плаца де Сант Жауме

На снимката: Кметството;

Друга интересна забележителност на Плаца де Сант Жауме е сградата на прочутата финансова институция „Ла Кайша”. На това място са се осъществявали търговски сделки и парични транзакции от поне 600 години. През 1401г. тук е основана Общинската банка- една от най-старите банкови институции в света. Тя функционира до 18-ти век.

Полезна информация за сгради около Плаца де Сант Жауме:

1/ Информация относно Сградата на Кметството /Ажунтамент/:

Адрес: Плаца де Сант Жауме, Барселона, Испания;

Работно време за посещение:

Работи за посетители само в неделя, от 10.00 часа до 13.00 часа;

Как да стигнете до забележителността:

-Чрез метро /линия 4 до станция Jaume I/;

2/ Информация относно Палау де ла Женералитат:

Адрес: Плаца де Сант Жауме, Барселона, Испания;

Работно време за посещения:

Дворецът е отворен само в 2-рата и 4-тата неделя на месеца /без август и декември/, от 10.00 часа до 13.00 часа;

Задължително си направете предварителна онлайн резервация при посещение;

Как да стигнете до забележителността:

-Чрез метро /линия 4 до станция Jaume I/;

Плаца де Сант Жауме

Важно: Статията предоставя информация относно Плаца де Сант Жауме – Барселона, Испания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до площада, както и полезна информация за цени на билетите и работно време на забележителности, разположени около площада.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Барселона и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Плаца де Сант Жауме, Барселона,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около площада в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: