Плаца дел Рей – град Барселона, Испания

Плаца дел Рей в Барселона, или „Кралският площад”, още от ранното Средновековие е бил мястото, където се е намирала резиденцията на графовете на Барселона и владетелите на короната на Арагон – Палау Рейал /Кралският дворец/. През годините мястото се променя значително, като около кралската резиденция изникват нови и нови постройки.

Плаца дел Рей

На снимката: Част от Археологическата зона под площада;

Плаца дел Рей

На снимката: Археологически разкопки под Плаца дел Рей;

 

По-голяма част от сградите,  намиращи се днес около Плаца дел Рей, датират от 14-ти и 15-ти век. Заедно с археологическите останки, намиращи се под самия площад, те представляват интересния Музеу д’История де Барселона /Museu d’Historia de la Cuitat/. Тук лесно може да проследите историята на града, събрана на едно място. В единия край на площада се намира входът за Каза Паделяс /Casa Padellas/. Това е благородническа резиденция от 15-ти век, през която се влиза във вече споменатия музей. Вътрешният двор, който може да видите тук, както и стълбището, са типични за готическите домове на висшата класа на тогавашното общество. От тази резиденция се преминава към малък музей, свързан с древната история на Барселона. Тук може да видите интересни римски скулптури и принадлежности. След този музей започва и най-интересната част – археологическите разкопки. Чрез асансьор се слиза именно към тях. В началото ще потеглите и ще ходите по древен римски път „интервалум”, който отделя градските стени от първия ред къщи /части от стените са запазени/. След това ще стигнете до  останки от кула от 4-ти век, преди да стигнете до нов малък музей, където е пресъздаден домът на римски патриций. Пътеката след това ще ви отведе до Кардо Минор- една от двете пресичащи се главни улици. Насреща има магазини, а край улицата преминава отводнителен канал. Може след това да видите място, където се е осолявала рибата. Пътеката води и край останките от древна църква и други религиозни постройки, датиращи от 7-ми век. Накрая пътеката ви отвежда до стените на вестготски дворец, в който има изложби от средновековна Барселона. Излизането от археологическия комплекс става през билетна каса между Сало дел Тинел и Капеля Рейал де Санта Агата. Първата днес се използва често за различни изложби. Залата е сдържан образец за инженерното изкуство. Таванът и горната галерия се поддържат от седем 15-метрови арки, легнали върху контрафорси. Залата е служила като тронна зала и като зала за приеме по времето, когато Палау Рейал е служил все още като кралски дворец. След като Короната на Арагон става част от обединена Испания, залата и дворецът  губят своята важност. Интересна подробност, свързана със Сало дел Тинел е, че тук католическите владетели са поканили Колумб, за да чуят разказа му за откритието на Новия свят.

Плаца дел Рей

На снимката: Сало дел Тинел;

Другата интересна постройка в близост е споменатата вече Капеля Рейал де Санта Агата. Става дума за кралски параклис, чийто строеж започва в началото на 14-ти век на мястото на по-ранно романско светилище. Параклисът е еднокорабна постройка с готически елементи. Впечатлява със своите прозорци и ребровидни сводове. Обърнете внимание  на централната картина в параклиса, изобразяваща „Поклонението на тримата влъхви пред новородения Исус”. Има и картина, посветена на разпятието. Шестте странични картини пък пресъздават моменти от живота на Исус и Богородица.

Плаца дел Рей

На снимката: Капеля Рейал де Санта Агата;

Това далеч не е всичко, което може да видите на и около Плаца дел Рей. В северозападния край на площада се извисява Мирадор дел Рей Марти /Наблюдателницата на крал Марти/, която е построена през 1555г. Марти е последният каталонски крал, като се смята, че кулата е построена, за да се увековечи края на династията. Предполага се, че е строена около век и нещо след смъртта на краля.

Плаца дел Рей

На снимката: Наблюдателницата на крал Марти се извисява над площада и околните сгради;

Наблюдателницата на крал Марти е затворена за посещения, но тя свързва Палау Рейал с Палау дел Льоктинент, построен през 1549г. като резиденция на вицекралете на Барселона, които били назначавани от Мадрид. Макар и последните никога да не са живели в двореца, последният е бил използван дълго време като щаб-квартира на военни. Част от сградата е предоставена на бенедиктинските монаси и се използва от тях до 1838г., когато орденът е прогонен. След това служи като архив, а от 2006г. като място за съхранение на безценни исторически документи. Няма как да не се отбележи, че сградата е изградена в ренесансов стил, което леко контрастира с готическите постройки в близост.

Плаца дел Рей

На снимката: Палау дел Льоктинент;Полезна информация за забележителността:

Адрес: Плаца дел Рей, Барселона, Испания;

 Полезна информация за Музеу д’История де Барселона:

Адрес: Карер дел Вегер 2, Барселона, Испания;

Телефон: 93 256 21 00;

Работно време за посещения:

Вторник- събота, от 10.00 часа до 19.00 часа;

Неделя, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Затворен в понеделник, както и на следните дати: 1-ви Януари, 1-ви Май, 24-ти Юни и 25-ти Декември;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 7.00 Евро;

Намален билет – 5.00 Евро /за хора под 29 години или над 65 години/;

Безплатен вход за деца под 16 години;

Как да стигнете до музея:

-Чрез метро /линия 4 до станция Jaume I/;

-Чрез автобус /линии 120, 45 и V17/;

-Чрез туристическия автобус на Барселона /Червена линия/;

Полезна информация за Палау дел Льоктинент:

Адрес: Каред делс Комтес де Барселона, Барселона;

Работно време на двореца:

Всеки ден, от 10.00 часа до 19.00 часа;

Как да стигнете до двореца:

-Чрез метро /линия 4 до станция Jaume I/;

Плаца дел Рей

Важно: Статията предоставя информация относно Плаца дел Рей – Барселона, Испания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до площада, както и полезна информация за разположените около площада сгради и забележителности.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Барселона и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Плаца дел Рей, Барселона,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около площада в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: