Плаза Майор – град Мадрид, Испания

Разположен в сърцето на Мадрид, Плаза Майор е популярен както сред жителите на града, така и сред неговите посетители. През Средновековието той е бил обикновен пазар, разположен извън стените на града. През 1560г. крал Фелипе Втори поръчва на Хуан де Херера, архитектът на Ескориал,  да превърне пазара в истински площад. Строителството обаче започва по-късно, през 1617г., по време на управлението на крал Фелипе Трети, чиято статуя величествено се издига в центъра на площада. Под ръководството на наследника на Херера – Хуан Гомес де ла Мора, площадът придобива правоъгълната си форма и е завършен до 1620г.

Плаза Майор

На снимката: Площадът погледнат отгоре;

Още от създаването си Плаза Майор се използва за провеждането на различни мероприятия – от кралски коронации и фестивали, до екзекуции и боеве с бикове. Площадът има дължина 120 м. и ширина 90м. Заобиколен е от жилищни сгради, чиито балкони гледат към площада.

Плаза МайорНа снимката: Площадът все още е място за провеждане на различни церемонии;

Полезна информация за забележителността:

Адрес:  Plaza Mayor, s/n, 28005 Мадрид, Испания;
Важно: Страницата разглежда подробно Плаза Майор, една от забележителностите на испанския град Мадрид-историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 21 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Мадрид и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Плаза Майор

По-долу може да видите интерактивна карта относно Плаза Майор – Мадрид, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: