Площад на Победата – град Букурещ, Румъния

Ако продължите на север по булеварда на победата /Calea Victoriei/, вие в крайна сметка ще достигнете до площад на победата /Piaţa Victoriei/ – огромно кръгло пространството, около който преминават някои от важните артерии в Букурещ. На източната страна на площада се издига основната сграда на правителството – Дворецът Виктория – завършена през 1944г. Независимо от годината на нейното изграждане, в нейния дизайн и архитектура може да се усети хладното сталинистко влияние.

Площад на победата

На снимката: Дворецът „Виктория“;

На северната страна на площада и по протежение на Şos. Kiseleff се намират редица музеи. Още на номер 1 на тази улица се издига Природонаучният музей Григоре Антипа (Muzeul de Istorie Naturală), носещ името на природозащитника Антипа, който е и основател на румънската ихтология. Включващ и малък аквариум, колекцията на музея се състои от около 300,000 предмети, включително високия 4.5 метра скелет на динозавър, открит в Молдавия, както и над 80,000 пеперуди и молци и колекция от препарирани животни.

Площад на победата

 

Площад на победата

На снимките: Природонаучен музей Григоре Антипа, Букурещ;

Разположен във внушителна сграда, построена от червена тухла, се намира може би най-добрият музей на Букурещ –Музеят на румънския селянин (Muzeul Ţăranului Roman). Тук са изложени колекции от традиционни селски артефакти от всички региони на Румъния, включително пъстро тъкани бельо и текстил, дърворезба, керамика и превъзходна колекция от дървени и рисувани икони. От няколкото впечатляващо реконструирани сгради, пръснати из музея, най-привлекателна е вятърната мелница от 18-ти век от окръг Хатег, за която са били нужни 3 години, за да бъде сглобена. Тук може да се види и селска къща от окръг Горж, състояща се от три стаи и таванско помещение за съхранение, първоначално изложена в Музея на селото, за която било нужна една година, за да се сглоби. Има и непълна дървена църква от Хунедоара, около която е разположена част от нейната мебелировка – олтарни врати, църковни камбани и така нататък. Дървена църква, подобна на тези, намерени в Марамуреш, се намира на тревна площ в задната част на музея. В пределите на музея може да посетите още музейния магазин, където се продават традиционни костюми, килими и други предмети, както и кафене /в задната част на сградата/. Сградата на този музей до 1990г. е била дом на Музея на комунистическата история, поради което вътре може да попаднете на интересни предмети от това време, като тези в мазето, където има любопитна колекция от картини и бюстове на бившите комунистически лидери. На едната стена може да се види рядка снимка на Чаушеску – повечето снимки на диктатора са били унищожени след екзекуцията му.

Площад на победата

Площад на победата

Площад на победата

Площад на победата

На снимките: Музей на румънския селянин;

На югоизток от този музей, на улица В. Александри 16, се намира Музеят на Щорк – един от по-малко известните музеи на Букурещ. Вътре има превъзходна колекция от изваяни произведения на Фредерик Щорк (1872-1942г.), чийто баща, Карл, е първият румънски учител по скулптура, както и множество картини и стенописи от съпругата му Сесилия. Те всъщност са живели в съседната къщата, а сградата на музея е бил построен първоначално като работилница.

Площад на победата

Площад на победата

Площад на победата

На снимките: Музей на Щорк;

Полезна информация за Природонаучния музей Григоре Антипа:

Адрес: 1 Sos. Kiseleff, Букурещ, сектор 1, Пощенски код 011341;

Телефон: 021.312.88.26 / факс: 021.312.88.63;

Работно време:

Лятно работно време:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Зимно работно време:

Вторник до петък, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Събота и неделя, от 10.00 часа до 19.00 часа;

Затворен: в понеделник;

Цена на входни билети:

Пълен билет – 20.00 Леи;

Намалени билети /възрастни граждани/ – 10.00 Леи;

Студентски билет – 5.00 Леи;

Гражданите на ЕС под 30-годишна възраст – 75% отстъпка с валидна лична карта;

Полезна информация за Музей на румънския селянин:

Адрес: Soseaua Kiseleff 3, сектор 1, Букурещ, Румъния, 011 341;

Телефон: +40 21 317 96 60 / +40 21 317 96 61

Как да стигнете до музея:

-Чрез метро /Най-близките метростанции са: Piaţa Victoriei I и Piaţa Victoriei II/;

-Чрез автобус /Следните автобуси спират в близост до музея: Линия 300 до станция Muzeul Taranului Roman/;

-Чрез велосипед /Има стойки за велосипеди на входа на музея откъм улица Monetariei/;

Работно време:

Вторник – неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа /17.00 часа-последен вход/;

Затворен в понеделник;

Цени на входни билети:

Билет за възразстни -8.00 Леи;

Билет за деца и студенти – 2.00 Леи;

Билет за пенсионери – 4.00 Леи; В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Площад на победата

Важно: Статията предоставя информация за площад на победата – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за площада, както и за намиращите се в близост музеи- Природонаучен музей Григоре Антипа, Музей на румънския селянин и Музей Щорк. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад на победата- Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: