Площад Банки – град Генуа, Италия

Покрай пристанищния площад Карикаменто в Генуа, ограден от едната страна от  двореца Сан Джорджо, преминава Виа Соторипа. Датираща от 12-ти век, тази чудесна улица е проектирана така, че нейните магазини да се възползват максимално от близостта им до натоварената пристанищна зона. Днес, точно както е било и в миналото, на тази улица са разположени специализирани хранителни магазини, а така също и множество заведения. Оттук по Виа Ал Понте Реале се стига до Пиаца Банки – търговското сърце на града до 18-ти век, както и много важна пресечна точка на основните комуникации между града и пристанището.

Площад Банки

На снимката: Площад Банки;

От Средновековието на този площад е имало процъфтяващ пазар на зърно, а сарафи са откривали тук своите магазини, привличащи търговци от всички краища на света. Площадът е кръстен на таблите/масите, които са използвани от търговците. По-късно търговията се е пренесла в датиращата от 16-ти век Лоджия дей Мерканти.

Площад Банки

На снимката: Лоджия дей Мерканти;
Площадът е известен и с една интересна църква. Църквата Сан Пиетро ин Банки, основана през 9-ти век, е била унищожена от пожар, който засегнал площада през 1398г., като възстановителна работа не била осъществена чак до 16-ти век.

Площад Банки

На снимката: Църквата „Сан Пиетро ин Банки“;

Проектът се ръководил от Бернардино Кантоне, който осъществил самофинансиране на строежа, като осъществявал строителство с парите от продажбата на магазини на партерния етаж. Като краен резултат църквата била поставена на нещо като тераса, а до нея се достига до красиво стълбище.  Църквата разполага с централен план с осмоъгълен купол с три кули (четири първоначално били планирани). Фасадата носи стенописи от Джовани Батиста Баярдо (около 1650г.), които са възстановени през 1990г..

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Piazza Banchi, 16124 Генуа, Италия;

Телефон: Не е в наличност;

Как да стигнете до площад Банки:

-Чрез метро /най-близката метро станция е San Giorgio/;

-Чрез автобус /Линия 13 до метро станция San Giorgo/;

Ключови забележителности около площада:

-Лоджия дей Мерканти;

-Църквата Сан Пиетро ин Банки;
Площад Банки

Важно: Страницата разглежда подробно информация за площад Банки в Генуа, Италия – разположение на забележителността, историческа справка за площада, как да стигнете до него, информация за забележителностите, разположени около площада. Статията е последно обновена от нашия екип на 17 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Генуа, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com