Площад Белкур – град Лион, Франция

Площад Белкур е основният площад на град Лион, отличаващ се със своите големи размери и централното място, което заема. Площадът е разположен между реките Сена и Рона. Със своите около 62 000 кв.м. площ това е най-големият „чист“ площад /без дървета или други препятствия по него/ в Европа и третият най-голям площад във Франция след площадите „Place des Quinconces” в Бордо и „Place de la Concorde” в Париж.

Площад Белкур

На снимката: Площад Белкур погледнат от високо;

В средата на площада е разположена статуята на Луи XIV, възседнал кон. Статуята е поставена на площада през 1825г. като е дело на Франсоа-Фредерик Лемон. В основата на паметника може да видите и други две статуи, които се приемат за алегорични такива, изобразяващи двете реки- Сена и Рона, които преминават през Лион. На площад Белкур може да се види и още една интересна статуя- тази на „Малкия принц“ и Антоан дьо Сен-Екзюпери.

Площад Белкур
На снимката: Конната статуя на Луи XIV;

Площад Белкур е определян и приет за нулев километър в града, като всички дистанции в Лион се изчисляват от него. В близост до площада започват и някой от най-големите пешеходни и търговски улици на Лион. В близост са разположение спирки на метрото, а така също и туристическия център на Лион. От площад Белкур се открива хубава гледка нагоре към хълма „Фурвиер“ и базиликата „Нотр Дам“, която особено вечер е красиво осветена.

Площад Белкур

На снимката: Красиво осветената базилика „Нотр Дам де Фурвиер“ се вижда в далечината;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Place Bellecour, 69002 Лион, Франция;Важно: Страницата разглежда подробно информация за площад Белкур, една от забележителностите на  френския град Лион – историческа информация за забележителността и адрес на площада. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

Площад Белкур

В случай че търсите хотел в Лион, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Белкур в Лион, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: