Площад Лусикратус – град Атина, Гърция

Разположен е в източната част на квартал Плака, този площад Лусикратус е кръстен на паметника на Лусикрат, който се извисява на него. Въпреки опитите на лорд Елджин да го премести в Англия, тази елегантна структура е един от малкото незасегнати паметници в Атина. Паметници от този тип са строени в чест на победителите в годишните фестивали в театъра на Дионис. Получават името си от богатите спонсори (choregos), които обявяват отбора-победител. Построен през 334 г. пр.н.е., това е най-ранният известен пример, при който коринтски капители се използват външно. Шест колони се издигат в кръг до мраморен купол, украсен с елегантен шпил от акантови листа, подкрепящи бронзовата статуетка на победителя. Тя носи надписа „Лусикрат от Кикина, син на Лиситеидес, беше хорегос; племето Акамантис спечели победата с хор от момчета; Теон изпълнява на флейта; атинянинът Лусиад припява; Еваинт е архонт”.

площад лусикратус

На снимката: Паметникът на Лусикрат;

Атиняните избрали девет магистрати, известни като архонти всяка година, като годината се обозначавала по името на един от тях, „едноименният архонт”. Фриз над горепосочения надпис, вероятно темата от представлението на победители, изобразява битка между богът на театъра Дионис и тиренски пирати.

площад Лусикратус

На снимката: Паметникът на Лусикрат, заснет от друг ъгъл, и малка част от площада отзад;

Монасите капуцини са превърнали паметника в библиотека. Пътешественици като Шатобриан и Байрън отсядали в техния манастир, който е основан на това място през 1669г. Байрън е вдъхновен по време на престоя си там и написва част от поемата си „Childe Harold”, седнал на паметника по време на своето последно посещение в Атина през 1810г. Недалеч от паметника е разположена и прекрасно реставрираната и датираща от 11-ти век византийска църква „Агия Екатерини” /Св. Екатерина/. През 1767г. тя е предоставена на манастира „Света Екатерина” в планината Синай. Реновирана е, но през 1882г. манастирът е принуден да я замени за земя на друго място, след което тя става местна енорийска църква.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: площад Лусикратус, Атина 10556, Гърция;

Как да стигнете до площада:

-Чрез тролейбус /вземете линии 1, 5, 9 и 18/;

Основните забележителности на площад Лусикратус:

-Паметникът на Лусикрат;

-Църквата „Света Екатерина”;
Площад Лусикратус

Важно: Статията предоставя информация за площад Лусикратус и паметника на Лусикрат – град Атина, Гърция. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Атина, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Лусикратус и паметника на Лусикрат- град Атина, Гърция, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: