Площад Лужа – град Дубровник, Хърватия

Източният край на улица Страдун се влива в площад Лужа, който е основен кръстопът в Стария град на Дубровник, където туристите спират и разглеждат Малкия фонтан на Онофрио, разглеждат двореца Спонца, срещат се с приятели при местната кула-камбанария, или просто посядат на стълбите пред църквата „Свети Влас”. Площад Лужа е и мястото, където се поставя началото на Летния фестивал на Дубровник.

Площад Лужа

На снимката: Площад Лужа, Дубровник;

Образът на войн е изваян върху каменната колона на Орландо, която се издига в центъра на площад Лужа и представлява легендарен герой, който уж бил племенник на Карл Велики. Колоната е построена през 1419г. и е служила като място в града за обществени прокламации, известия, митинги и наказания. През 1990г. знаме с освободителното мото на града е издигнато над колоната, която се превръща в сборен пункт за борци за свобода на Дубровник.

площад Лужа

На снимката: Църквата „Свети Влас“ и колоната на Орландо с фигурата на война;

Когато наближавате площад Лужа откъм Страдун, ще видите сводовете на датиращият от 15-ти век дворец Спонца /телефон: +385 20 321 032, вход свободен/, който лежи от лявата страна. Днес Спонца е място за художествени изложби и концерти. Непосредствено до двореца се намира камбанарията, която се извисява на 30 метра височина и която все още отброява всеки час. Свети Влас е светец-патрон на Дубровник, а църквата „Свети Влас” на площад Лужа е построена между 1706г. и 1714г. на мястото на разрушена църква от 14-ти век. Широкото стълбище и терасата на Свети Влас са популярни сред уморените туристи, които сядат тук за почивка, почти също като многобройните гълъби, които се събират на площада. Вътре в църквата ще видите посребрена статуя на главния олтар, изобразяваща Свети Влас, който държи модел на града от 15-ти век- такъв какъвто е бил преди земетресението от 1667г.

площад лужа

На снимката: Дворецът „Спонца“;
Оригиналната катедрала на Дубровник (Успение Богородично) е построена между 12-ти и 14-ти век върху руините на византийската базилика на Поляна Марина Држица. /Poljana Marina Držica/. Според легендата, благодарният крал Ричард Лъвското сърце, финансирал строежа й в знак на благодарност, защото претърпял корабокрушение и бил спасен в Дубровник. Катедралата е повредена по време на земетресението от 1667г. и възстановена в бароков стил, с което се превръща в третата църква, строена на това място. Съкровищницата на катедралата е дом на черепа, ръка и крак на Свети Влас, покрити със злато и скрити зад мраморен олтар, над който има панели от стъкло с височина от 0.9 метра.

площад лужа

На снимката: Дворецът на Ректора;

Близо до площад Лужа се намира и двореца на Ректора. Оригиналният дворец на ректора датира от 13-ти век, но е разрушен през 1435г., когато склад за барут, намиращ се вътре, избухва. Дворецът е възстановен, но 28 години по-късно отново бива взривен. Сегашният дворец се намира на оригиналното място на юг от площад Лужа, на Пред Двором 3 /телефон: +385 20 321 497/. Стаите на горния етаж са дом на Градския музей (Градски Muzej). Класически концерти се провеждат в двора на двореца по време на летния фестивал.

площад Лужа

На снимката: Катедралата на Дубровник;

Датиращият от 14-ти век Доминикански манастир и музей на ул. Св. Доминика 4 се намират точно зад двореца Спонца. Не пропускайте музея, чиято колекция от предмети на изкуството включва реликварий, съдържащ черепа на крал Стефан I Унгарски.

Практическа информация за тази забележителност:

 Адрес: Площад Лужа, Дубровник, Хърватска;

Ключови забележителности около площада:

Малкият фонтан на Онофрио;

Дворецът „Спонца”;

Дворецът на Ректора;

Катедралата на Дубровник;

Доминиканският манастир;
Площад Лужа

Важно: Статията предоставя информация за площад Лужа, град Дубровник, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, какво може да видите около площада като забележителности и сгради. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Дубровник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Лужа, град Дубровник, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: