Площад Матейко – град Краков, Полша

Площад Матейко е типичен за Краков площад, чието изграждане е осъществено през 19-ти век. Църквата Свети Флориан, която се намира на ъгъла с улица Варшавска, е по-стара. Днешният облик на църквата се дължи на чести реконструкции, сред които и нео-готическа реконструкция, осъществена в началото на 20-ти век. Оригиналната църква, която е първоначално изградена на това място, е вдигната още през 13-ти век.

Площад Матейко

На снимката: Площад Матейко, Краков;

В края на 19-ти век обликът на площад Матейко значително се променя, след като около площада се издигат редица монументални сгради и красиви частни домове. Академията за изящно изкуство, намираща се на номер 13, изградена по проект на Мачиек Моражевски между 1879г. и 1880г., също заслужава вашето внимание, защото е наистина впечатляваща като облик.

В центъра на площад Матейко се издига паметникът Грунвалд. Открит е през 1910г., за да се отбележи 500-годишнината от битката при Грунвалд, при която рицарите от Тевтонския орден били победени. Голямата скулптура на Владислав Ягиело, която може да се види тук, е дело на Антони Вивулски.

Площад Матейко

Площад Матейко

На снимката: Монументът в чест на победата при Грунвалд;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Pl. Matejki, Краков, Варшава;

Как да стигнете до площада:

-Чрез автобус /използвайте линии 105, 129, 130, 179, 502/;

-Чрез трамвай /използвайте линии 1, 8, 14, 15, 18/;Важно: Статията предоставя информация за площад Матейко в полския град Краков. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до площад и какво да видите на него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Март 2017г.

Търсите хотел в Краков?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Площад Матейко

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Матейко – Краков, Полша, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: