Площад на латвийските стрелци – град Рига, Латвия

На запад от музея на окупациите в Рига се намира още една забележителност, която напомня за съветското минало на града и която носи все още комунистическото име Площад на латвийските стрелци  (Latviešu strēlnieku Laukums). Тук почитта към стрелците е засвидетелствана чрез гранитен паметник. На него са изобразени три неумолими фигури на войници, облечени в големи шинели. Това е един от последните примери за идеологическа скулптура, които може да се видят в Рига. Площадът е бил мястото, където през 1991г. са се събрали всички поддръжници на съветския режим и които са били против обявяване независимостта на Латвия.

Площад на латвийските стрелци

На снимката: Площад на латвийските стрелци;

Считани за герои от латвийските патриоти, а и от съветските лоялисти, латвийските стрелци (Latviešu strēlnieki) продължават да заемат парадоксално място в наследство на нацията. Съставен от местни доброволци, отрядът бил създаден от руснаците през 1915г. и натоварен със задачата да защитава централна Латвия срещу настъпващите германци. Руските военни власти считали създаването на етнически латвийски пехотни единици за ефективен начин за овладяване на местния патриотизъм и поставянето му в услуга на Русия, като поне в началото не останали разочаровани. Стрелците често изпълнявали най-тежките задачи по-време на битките и скоро се превърнали в символ на военна гордост за латвийците. Осъзнавайки, че много често са използвани като жертвено агне от техните царски командири, отрядът със стрелци попаднал под влиянието на революционната пропаганда с напредването на войната. Радикализирани от болшевишките агитатори, латвийските стрелци изиграват ключова роля през ноември 1917г., когато Ленин взема властта.

Площад на латвийските стрелциНа снимката: Паметникът в памет на стрелците;

 

Много от стрелците просто се върнали в Латвия, когато Първата световна война приключила, но тези от тях, които останали верни на новата съветска власт се превърнали в нарицателно за болшевишката дисциплина и били едни от малкото, на които Ленин вярвал изцяло. Когато анти-болшевики опитали преврат през юни 1918г., латвийците трябвало да защитят Кремъл и да спасят режима. Значението на латвийските стрелци за съветския режим не убегнало на западните сили, които през лятото на 1918г. направили опит да се подкупят латвийците, за да изоставят режима на болшевиките. Агенти на съветските служби за сигурност обаче разбират за плана и той така и не се осъществява.

Северозападно от площада на стрелците, на десния бряг на река Даугава, се намира улица 11 Novembra Krastmala, наречена така в чест на победата над предвожданите от фон дер Голц немци през ноември 1919 г..  Приятната за разходки алея разполага в далечния си край със стъпала, по които може да се стигне до водата, а от там ще може да погледнете от по-различен ъгъл някои от мостовете на Рига. Един от тях, елегантният железопътен мост в южна посока, е построен през 1872г., като преди неговото изграждане единственият начин да се прекоси реката бил понтонен мост, който се поставял през пролетта и се премахвал есента. През зимата хората просто прекосявали реката, преминавайки по леда. Ако се разходите повечко по улица 11. Novembra в посока към моста Vanšu, ще достигнете до остъклено светилище, където е разположена дървена статуя на Св. Кристофър, носещ детето Иисус на своите рамене. Това е един от символите на града, известен като „Големият Кристофър”.

Площад на латвийските стрелци

На снимката: Св. Кристофър, носещ Иисус на рамене;

Полезна информация за площада на стрелците:

Адрес: Latviešu strēlnieku Laukums, Рига, Латвия;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за площад на латвийските стрелци – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение и какво може още да видите в района около площада. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Януари 2017г.


Площад на латвийските стрелци

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад на латвийските стрелци – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: