Площад на оръжията и Площад на брашното – град Котор, Черна гора

Спокойно може да започнете разходката си из Котор от известната градска порта, известна като Морската врата, върху която е изписана датата на освобождението на Котор /21-ви Ноември 1944г./, както и един от известните афоризми на Тито – Tude nečemo svoje nedamo, който преведен гласи „Това, което принадлежи на другите, не го желаем, а това, което е наше, никога няма да дадем”. Върху портата трябва да отбележите и релефа на крилат лъв с отворена книга, символ на Венецианеца република. В сводестия проход лесно може да пропуснете готическо изображение на Богородица с младенеца, Св.Трифон и Св. Бернар.

Площад на оръжията и площад на брашното

На снимката: Морската порта в Котор – един от средновековните входове на града;

През портата ще излезете до площада на оръжията /Trg od Oružja/ – най-големият от многоto площади, пръснати из стария град. Несъмнено най-значимата сграда на този площад е Дворецът на ректора, намиращ се в западния край на площада. Отличаващ се с чудесен балкон по цялата му дължина, този бивш вече дворец днес е приютил Хотел Катаро. В съседство, Старото кметство на града (наричано още Театърът на Наполеон) помещава рецепцията на хотела; това е един от първите театри, построени на Балканите и е функционирало като такъв до края на деветнадесети век. Точно срещу главната порта се издига часовниковата кула от 17-ти век, като интересното при нея е, че тя стои леко наклонена заради множеството земетресения, които разтърсиха града през последните години. Пред нея има реконструиран средновековен стълб на позора.

Площад на оръжията и площад на брашното

На снимката: Площадът на оръжията с часовниковата кула;

Площад на оръжията и площад на брашното

На снимката: Площадът на оръжията вечер е красиво осветен;

На изток от площада тясна алея води до площада на брашното /Trg od Brašna/ и няколко елегантни имения. Първото от тях е датиращият от 18-ти век Дворец Бескуча /Palata Beskuča/. Дворецът се отличава с добре запазената каменна порта, където има частично запазени релефи на крилати светци и херувими. Историята разказва, че собственикът на двореца бил много огорчен от постоянните подигравки на местните жители, свързани с името на къщата (което означава „без дом“), че започнал като „ответен удар” да строи сто къщи. За съжаление, успял да изгради „само” шестдесет и осем. Непосредствено до него се намира Дворецът Буджа /Palata Buca/, който, с изключение на няколкото готически портала и едва забележимите гербове по тях, издава малко доказателства за това, че някога е бил резиденция на едно от на-благородните семейства в Котор. Повече от величествен е ренесансовият дворец Пима /Palata Pima/, който някога е бил дом на някои от най-големите благодетели на града включително професори, поети, съдии и адвокати. Чудесната сводеста лоджия е увенчана от балкон от ковано желязо, на който седи втори, по-дълъг балкон.

Площад на оръжията и площад на брашното

На снимката: Площад на брашното и дворецът Пима;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Trg od Oružja и Trg od Brašna, Котор, Черна гора;

В случай че се нуждаете от хотел в Котор, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Площад на оръжията и площад на брашното

Важно: Статията предоставя информация за Площад на оръжията и Площад на брашното в Котор, Черна Гора. Тук ще намерите полезна информация за двата площада и намиращите се около тях забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Площад на оръжията в Котор, Черна гора, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: