Площад Навона – град Рим, Италия

Площад Навона е един от най-красивите римски площади. Построен е на мястото на писта, на която се организирали атлетически състезания и надбягвания с колесници, известна още като Стадион на Домициан.  Макар стадионът да е бил павиран през 15 век, на места неговите очертания все още личат. На неговата територия има няколко интересни архитектурни забележителности – три прекрасни фонтани и църквата Света Агнес.

Най-красивият от трите фонтани е Фонтанът на четирите реки. Той е създаден от Лоренцо Бернини през 1651г. по поръчение на папа Инокентий Десети. Той се състои от четири големи статуи, които се опират на скала, издигаща се от кръгъл басейн. Всяка една от статуите е алегория на една от четирите най-големи реки в света – Ганг, Дунав, Рио де ла Плата и Нил. Всяка статуя същевременно представлява и някой от четирите познати по онова време континента.

Площад Навона

На снимката: Фонтанът на четирите реки;

Въпреки че гениалният Бернини е създал проектът за този впечатляващ фонтан, самите статуи са дело на негови ученици. Европа е представена от река Дунав, чиято фигура е дело на Антонио Раги. Мъжката фигура държи в ръцете си папския герб и е придружен от кон. Азия е представена от Ганг. Мъжката фигура тук държи в ръцете си гребло, което символизира плавателността на реката. Придружава я змия. Алегоричната фигура на Ганг е създадена от Клод Пусен. Африка е представена от Нил. Фигурата е създадена от Джакомо Фанчени. Нейното лице е покрито с плат поради факта, че по това време все още не е бил открит източника на реката. Обградена е от лъв и палмово дърво. Най-накрая Американският континент е представен от Рио де ла Плата. Фигурата е дело на Федерико Барата. До нея са поставени монети, които символизират богатството на континента.

Важен елемент от фонтана е обелискът, който се издига в центъра му. Този обелиск не е египетски, а е бил изработен в Рим. Дълго време е бил част от Цирка на Максенций. Висок е 34 м. и на върху му е поставен гълъб. Той е част от герба на аристократичния италиански род Дория Памфили. Гербът може да бъде видян и върху фасадата на намиращата се на площада църква Света Агнес, която и до ден днешен е собственост на фамилията. Гълъбът е трябвало да символизира папското семейство, но това не била единствената асоциация, която се правила с него. Това животно напомняло на вярващите, че тъкмо гълъб, носещ маслинова клонка, дал знак на Ной, че потопа, залял земята, е започнал да се оттегля и че тя отново може да бъде населена.

Останалите два фонтана на площада са Фонтанът на Нептун и Фонтанът на Мавъра. Фонтанът на Нептун се намира в северната част. Той е създаден през 1574г. от Джакомо делла Порта. В началото е бил известен като Фонтана на производителите на чайници, защото наблизо се намирала улицата, на която се намирали магазините им. Тогава фонтанът има коренно различен вид от този, който има днес. Липсвали статуите и горния басейн. Близо 300 години бил построен единствено долният басейн и горната част, но без никакви фигури. Скулптура на Нептун, борещ се с октопод е поставена през 1878г. По-късно се добавят и осемте морски същества, за да се впишат в темата на другите фонтани на площада. Фонтанът на мавъра се издига в южната част на площад Навона. Фонтанът се състои от фигура на африканец (мавър), който стои върху раковина и се бори с делфин. Около него са поставени статуите на четири тритона. Оригиналните статуи се съхраняват в Галерия Боргезе и са заменени с копия.

Площад Навона

На снимката: Фонтанът на Нептун;
Църквата Света Агнеса се намира точно срещу Фонтана на четирите реки. Тя е построена в края на 17 век по поръчение на папа Инокентий Десети на мястото, където мъченицата Агнеса е проявила смелостта си.  Агнеса била родена през 291г. в християнско семейство в Рим. Когато тя била на двадесет години, по времето на император Диоклециан започнали масови гонения на християни. Има различни версии за начина, по който е загинала, но едно е сигурно, че до самия край демонстрирала непреклонност и отдаденост на вярата. Вътре в църквата се съхранява черепа на мъченицата.

Площад Навона

На снимката: Интериорът  на църквата  Света Агнеса;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza Navona, Рим, Италия;

Адрес на Църквата „Света Агнеса“: Piazza Navona, Via S.Maria dell’Anima 30/A;

Работно време на църквата: в седмичен ден, от 9.30 часа до 12.30 часа и от 15.30 часа до 19.00 часа;  през почивните дни, от 10.00 часа до 13.00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа;

Как да стигнете до Църквата „Света Агнеса“:

-с автобус /използвайте линии N70, 81, 87, 116, 116T, 186, 204, 492, 628;

Площад Навона

Важно: Страницата предоставя полезна информация за площад Навона и църквата „Света Агнеса“, едни от най-големите забележителности на италианския град Рим-историческа справка, разположение на площада и църквата, информация как да стигнем до църквата „Света Агнеса“, работно време за посещение на църквата. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Рим, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Навона – Рим, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: