Площад Пуерта дел Сол – град Мадрид, Испания

Днес разположен в историческото сърце на Мадрид, някога площад Пуерта дел Сол се е намирал на източната граница на града. Името му вероятно се свързва с името на източната градска стена – „Слънчевата стена”, тъй като именно нея е огрявало изгряващото слънце. По средата на площада се издига конната статуя на Карлос Трети, която гледа към червената тухлена сграда, издигната през 1768г. като Поща. По-късно към тази сграда е добавена и часовниковата кула, която всяка година възвестява настъпването на Новата Година на хилядите жители на Мадрид.  На площад Пуерта дел Сол може да бъде видян и нулевият километър, считан за географски център на страната, от който се измерват всички магистрални разстояния.

Площад Пуерта дел Сол

На снимката: Площад Пуерта дел Сол;

На „Пуерта дел Сол” се издига и най-известният символ на Мадрид – мечето и ягодовото дръвче. Има няколко теории, свързани с дизайна на статуята. Според някои, идеята за фигура на мечка идва от старото име на Мадрид – Урса, което в превод от латински означава „мечка“ и се свързва с факта, че в миналото районът е бил обитаван от множество мечки. Също така се смята, че в гората е имало дървета, наподобяващи ягода, т.нар. мадрон.

Площад Пуерта дел Сол

На снимката: Известната фигура на мечката и дървото;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Plaza Puerta del Sol, Мадрид, Испания;Важно: Страницата разглежда подробно площад Пуерта дел Сол, една от забележителностите на испанския град Мадрид-историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 21 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Мадрид и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

Площад Пуерта дел Сол

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад „Пуерта дел Сол“ – Мадрид, Испания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: