Площад Република – град Белград, Сърбия

Площад Република (на сръбски език: Трг републике ) е един от централните градски площади и жилищен район на Белград, който се намира в Стария град. Около този площад са разположени някои от най-известните обществени сгради на Белград, включително Националният музей, Националният театър и статуята на принц Михаил.

Площад Република

На снимката: Площад Република;

Бронзовата статуя на принц Михаил на кон, дело на италианския скулптор Енрико Паци, е издигната през 1882г. Статуята е поставена в чест на най-важното политическо постижение на принца, а именно: пълното изгонване на турците от Сърбия и освобождаването на 7 града в пределите на тогавашната сръбска територия, които били към 1867г. все още под османска власт. Имената на градовете са издълбани на плочи върху самия паметник, и по-точно на пиедестала, а статуята на принца е така създадена, че с ръката си да сочи към Константинопол, показвайки на турците да напуснат. За съжаление, през последните години ролята и постиженията на принца, са поизпаднали в забрава и статуята няма тази символика, както в миналото.

През 2000г., модерен обществен часовник, наречен „Часовникът на хилядолетието”, финансиран от Делта Холдинг, е поставен на площада. Часовникът е поставен върху висока стойка, която показва и данни за времето. Две основни, дигитални часовника гледат към по-слабо натоварената част на площада (в близост до улиците Čika Ljubina и Kolarčev), а два по-малки, аналогови часовника гледат към двете по-натоварени страни на площада (в близост до Националния театър и улица Княз Михаил). Часовникът и стойката му са изработени от хромирана стомана и стъкло.

 

Площад Република

На снимката: Конната статуя на принц Михаил;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Площад Република, Белград, Сърбия;

Как да стигнете до площада:

-Чрез обществен транспорт /спирка „Площад република”/;В случай че се нуждаете от хотел в Белград, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Площад Република

Важно: Статията предоставя информация за площад Република в Белград, Сърбия. Тук ще намерите полезна информация за площада и какво може да видите около него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Република в Белград, Сърбия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.