Площад Свети Ламбер -град Лиеж, Белгия

В близост до монумента „Перон“ се намира площад „Свети Ламбер“ с може би най-забележителната сграда в целия град- бившият дворец на Принц-епископа на Лиеж. В момента сградата се използва като съдебна палата. Дворецът е изграден по идея на принц-епископ Еверард ван дер Маркт в началото на 16-ти век/ 1526г./. Сградата представя забележителна смесица от архитектурни стилове. Външната част е изградена в ренесансов стил, докато вътрешните части са преобладавани от готически нотки. Последното особено ясно се забелязва във вътрешния двор /площад/, където може да се види едно преливане от късно-готически елементи към ранно-ренесансови такива, ако се загледате в големите колони на страничните коридори. Неслучайно френският писател Виктор Юго е написал за тази сграда следното: „Никъде преди това не съм виждал нещо толкова забележително, сериозно и грандиозно на едно място.“ Фасадата на сградата откъм площад „Свети Ламбер“, която служи и за вход откъм площада,  е построена през 18-ти век под влиянието на френската архитектура. Интериорът е все още оригиналният, като дава възможност да добием по-ясна представа за изкуствата в Лиеж в периода между 16-ти и 17-ти век.

Площад Свети Ламбер

На снимката: Част от бившия дворец на принц-епископа на Лиеж;
На площад „Свети Ламбер“ може да се насладите и на фасадите на множество други сгради, изградени в нео-класичеси стил и датиращи от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Площад Свети Ламбер

На снимката: Площад Свети Ламбер в Лиеж;

площад Свети Ламбер

Важно: Страницата предоставя полезна информация за площад Свети Ламбер и бившият дворец на принц-епископа в белгийския град Лиеж-историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Лиеж и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Свети Ламбер и бившия дворец на принц-епископа в Лиеж, Белгия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: