Площад "Свети Лука" – град Котор, Черна гора

От площада, където се намира Морския музей на Котор, ви дели кратка разходка до друг интересен местен площад- площад „Свети Лука“. Последният представлява елегантно пространство, отличаващо се с красивите околни сгради, всяка една от които впечатлява с красива архитектура. В центъра на площада се намира малката и датираща от 12-ти век църква „Свети Лука” /Sv. Luke/, която се отличава с типичния за византийския стил купол над кораба. Интериорът е почти гол, с изключение на някои стенописни фрагменти на южната стена и безупречно реставриран златен кръст над иконостаса. От другата страна на площада се намира пък датиращата от 12-ти век църква „Свети Николай”. Закътан в далечния край на Стария град, граничещ със северната му стена, е Trg od Drva, на който е разположена друга красива местна църква- църквата „Света Мария”. Постройката изглежда красива, като впечатлява с редуващите се ивици от кремав и розов камък. Църквата е наименувана в чест на благословената Озана – местна монахиня, която останала известна с вдъхновението, което дала на жителите на Котор при отблъскването на многократни нападения на турския адмирал Барбароса през шестнадесети век. Сцени, изобразяващи живота на Озана, са изваяни в барелеф на дебелата бронзова врата. За съжаление, това е една църква, която е обикновено затворена за посетители. От площада, Северната порта (Sjeverna врата) води до пешеходния мост, преминаващ над зелената река Škurda.

Площад "Свети Лука"

На снимката: Църквата „Свети Лука“ в Котор;

Площад "Свети Лука"

На снимката: Църквата „Свети Николай“;

Една от малкото наименувани улици в Стария град, 29-ти Ноември /известна още като улицата на занаятчиите/, се простира по дължината на източната страна на Стария град по целия път до южната порта (Južna врата), която е третият от вход на града. По части от тази улица в миналото е имало множество занаятчийски магазини, които обаче са изчезнали един след друг.

Площад "Свети Лука"

На снимката: Площад на дървата и църквата „Света Мария“;
Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Площад „Свети Лука“, Котор, Черна гора;

В случай че се нуждаете от хотел в Котор, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Площад „Свети Лука“

Важно: Статията предоставя информация за площад „Свети Лука“ в Котор, Черна Гора. Тук ще намерите полезна информация за площада и неговите забележителности, както и информация за други интересни църкви в Котор- църквата „Свети Николай“ и църквата „Света Мария“. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад „Свети Лука“ в Котор, Черна гора, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: