Площад Таксим – град Истанбул, Турция

Площад Таксим е получил името си от малък каменен резервоар, намиращ се откъм южната му страна, построен през 1732г., за да разпределя водата, която идвала от Белградската гора чрез акведукт. Осмоъгълната пристройка, намираща се от страната на площада откъм Истиклял Кадеси, разполага с каменни къщички над вратата, които са така направени, че да приличат на миниатюрни османски къщи.

Площад Таксим

На снимката: Площад Таксим, погледнат от високо;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Стъпала при северната страна на площада и над основната автогара тук водят до приятния парк Таксим, известен с приятните места за чай и почивка. Мястото е наистина приятно да си починете от обиколката из Стария град на Истанбул.

 

Площад Таксим

На снимката: Паметният монумент, издигащ се в средата на площад Таксим;

Недалеч от площада се намира монументалният културен център Ататюрк. Той е едно от водещите места за провеждането на различни международни фестивали в Истанбул, а освен това е дом на Държавната опера и балет и Симфоничния оркестър. Проектиран е от архитект Хаяти Табаниошлу през 1956г. Както доста други прекалено модерни сгради в Истанбул, центърът е бил обект на немалко критики, като дори е имало планове за неговото разрушаване.

Площад Таксим

На снимката: Площад Таксим, Истанбул;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Площад Таксим, Истанбул, Турция;Важно: Статията предоставя информация за площад Таксим в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво може да видите в околността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Площад Таксим

По-долу може да видите интерактивна карта относно площад Таксим в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.