Площад "Тартини" – град Пиран, Словения

Площад „Тартини“ в Пиран, имаш овална форма и впечатляващ с мраморната си настилка, е бил мястото, където се е намирало част от пристанището на Пиран, докато това място не било запълнено през 1864г. Площадът е доминиран от статуя на спретнато облечен господин, посветена на известния местен жител – композиторът и цигулар Джузепе Тартини  (1692-1770г.). В източната част на площада се намира църквата „Свети Петър”, датираща от 1818г. В нея може да видите интересно разпятие от 14-ти век. Срещу църквата е къщата на Тартини. Това е родното място на твореца, както и популярно място за провеждане на концерти. Къщата се намира на Kajuhova Ulica 12, като е отворена от 9.00 часа до 12.00 часа и от 19.00 часа до 21.00 часа през лятото, а през останалата част от годината мястото е отворено от 11.00 часа до 12.00 часа и от 17.00 часа до 18.00 часа. Цените на билетите са символични.

Площад "Тартини"

На снимката: Площад „Тартини“, погледнат отгоре;

Една от най-значимите и атрактивни сгради в Пиран е датиращата от 15-ти век червена готическа Венецианска къща (Benečanka; Tartinijev Trg 4). Къщата впечатлява с ажурните си прозорци и балкон, като се намира в североизточната част на площад „Тартини”. Има интересна история, свързана с каменния релеф между двата прозореца, където е представен лъв с плочка в устата му, на която е написано на латински език „Lassa pur dir”.  Един богат търговец от Венеция се влюбил в красиво местно момиче, но тя скоро се превърнала в мишена на местни клюки. За да затвори чуждите усти и за да достави щастие на любимата си, търговецът построил този малък красив дворец, като написал послание „в чест към говорещите му съседи”: „Нека говорят”

площад "Тартини"

На снимката: Статуята на Джузепе Тартини;

В южната част на площад „Тартини” може да видите още две интересни сгради – Сградата на съдебната палата  (Sodnijska Palača; Tartinijev Trg 1), която се отличава с две красиви врати от 17-ти век, и Сградата на общината  (Občinska Palača; Tartinijev Trg 2). Пиран може да е малък като размери град, но се слави и с Аквариум. Последният се намира само на 100 метра южно от площада „Тартини”, недалеч от пристанището Kidričevo nabrežje 4). Аквариумът е отворен от края на март до средата на юни и от септември до средата на октомври, от 10.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 19.00 часа, а само през юли и август аквариумът работи от 9.00 часа до 22.00 часа. Макар и малък като размери, вътре има огромно разнообразие от морски видове, разпределени в около 25 аквариума.

Площад "Тартини"

На снимката: Венецианската къща;

площад "Тартини"

На снимката: Площадът, красиво осветен вечер;
Полезна информация за забележителността:

Адрес: Площад „Тартини”, Пиран, Словения;

В случай че се нуждаете от хотел в Пиран, то може да намерите оферти за настаняване на следния линк:

Оферти за хотели в Пиран;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Площад „Тартини“

Важно: Статията предоставя информация за площад „Тартини“ в Пиран, Словения. Тук ще намерите полезна информация за площада и какво може да видите около площада. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно площада „Тартини“, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: