Площадът на катедралата – град Рига, Латвия

В сърцето на Стария град на Рига, в непосредствена близост до улица Калку /Kaļķu Iela/, се намира площадът на катедралата /Doma Laukums/. Площадът, както може да се досетите и от името му, е доминиран от масивната конструкция на изградената от червени тухли романска катедрала на Рига. Катедралата на Рига е най-голямата подобна сграда в Балтийските страни, като строителството й е започнато през 1211г. от Алберт фон Буксоведен – свещеникът-войн, който основава Рига и става първия епископ на града. Макар че неговите последователи доста променили плановете на сградата, тя си остава един чудесен израз на средновековната църковна власт, който впечатлява поколенията с комбинацията от размери и декорация. Особено красиви са сложните зидарии и зигзаобразни елементи по външните стени. Трябва да се отбележат и редица „добавки” към сградата, направени през следващите векове, които само разширяват ексцентричното величие на катедралата –  сред тях е огромният Ренесансов фронтон и Бароковата камбанария.

Площадът на катедралата

На снимката: Площадът на катедралата в Рига със сградата на самата катедрала;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

В типичен лутерански стил, интериорът е сравнително строг, като най-красивият елемент е червеникавият амвон от 1641г., отличаващ се със статуи на светци и на ангели с тромпети. Великолепният орган с неговите 6768 тръби се предполага, че е четвъртият най-голям в света (бил е най-големият в момента на поставянето му през 1884г.). Звукът от органа може да се чуе по време на седмични рецитали, като за тяхното провеждане може да се осведомите от график, поставен на входа на катедралата. В ниша, разположена от лявата страна на хора, може да видите надгробния камък на Майнхард, епископ на Ъкскюл – първият германски духовник, който направил опит за покръстване на местните езичници, като построил и първата църква в региона, на югоизток от Рига.

 

Площадът на катедралата

На снимките: Катедралата на Рига /отвън и отвътре/;

Катедралният площад в Рига се простира около западната част на катедралата и се влива в Herdera Laukums, малко триъгълно пространство, носещо името на немския философ Йохан Готфрид фон Хердер, който преподавал в катедралното училище. Хердер бил добре известен критик на суровата феодална система, при която живеели латвийските селяни, като сравнявал германското присъствие в Балтика с испанското завоевание на Перу по отношение на щетите, които били нанесени на местната култура. Негов бюст, който бил поставен на това площадче, бил премахнат след Втората световна война, но върнат отново през 1959г. по време на посещение на делегация от ГДР в Рига.

Площадът на катедралата

На снимката: Паметната плоча-бюст на Хердер;

Полезна информация за катедралния площад на Рига:

 Адрес: Doma Laukums, Рига, Латвия;

Полезна информация за катедралата на Рига:

Адрес: Doma Laukums 1, Рига, Латвия;

Работно време за посещение на катедралата:

От 1-ви юли до 30-ти септември: всеки ден от 9.00 часа до 18.00 часа, с изключение на сряда и петък /до 17.00 часа/ и на четвъртък /до 17.30 часа/;

От 1-ви октомври до 30-ти юни, всеки ден от 10.00 часа до 17.00 часа;

Цени на входни билети за катедралата на Рига:

Вход свободен;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за площада на катедралата – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и за самата катедрала – работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Януари 2017г.


Площадът на катедралата

По-долу може да видите интерактивна карта относно площада на катедралата – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: