Подземната цистерна Йеребатан – град Истанбул, Турция

Недалеч от двореца „Топкапъ” и църквата-музей „Света София” се намира подземната цистерна „Йеребатан”, известна още като Цистерната на базиликата. Йеребатан е една от няколкото подземни цистерни, като тя е „погребана” под самото сърце на Султанахмет, а е и първата, която е основно разкопана. Йеребатан по принцип е третъпкана с хора, така че се пригответе за една по-дълга разходка. Входът към подземната цистерна е откъм Каферие Сок, а изходът към Йеребатан Кадеси, точно над най-голямата зала на цистерната.

Йеребатан

На снимката: Входът към Йеребатан;

Подземната цистерна е построена по всяка вероятност от император Константин през четвърти век и разширена от император Юстиниан през шести век. Цистерната е била захранвана с вода чрез акведукти от Белградската гора край Истанбул. От цистерната водата е захранвала двореца Топкапъ. Използването на цистерната остава на заден план след завладяването на града от османците, като вниманието към Йеребатан отново е насочено след 1545г. В основата на подновения интерес към цистерната стои французинът Гилиус, който при посещението си в Истанбул видял цистерната. Местни жители, чиито къщи се намирали върху цистерната, показали на Гилиус Йеребатан. По-голяма част от тях дори имали кладенци, които черпили вода от водохранилището. Голямата реконструкция на цистерната започва обаче едва през 1987г., когато от мястото са изнесени 50 тона вода и кал, а колоните които поддържали Йеребатан били заздравени. Изградени били повдигнати над водата пътеки, за да се улесни разходката из мястото. Атмосферата долу е наистина чудесна, като може да видите плуваща във водата риба, докато се разхождате на примъглена светлина.

Йеребатан

 

Йеребатан

На снимките: Из подземната цистерна;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Йеребатан е най-голяма покрита цистерна в града, като вътре се съхранявали 80  хиляди кубични метра вода. Тухлените куполи са поддържани от 336 колони, много от които имат коринтски капители. Колоните са в разнообразни стилове, като по всяка вероятност са използвани такива от по-ранни структури. В югозападния ъгъл на цистерната има колони с капители, изобразяващи главата на Медуза.

Йеребатан

На снимката: Главата на Медуза в основата на една от поддържащите колони;

Йеребатан

На снимката: Пътеките из цистерната, по които може да се премине;

Полезна информация за забележителността:

 Адрес: Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3, 34410 Султанахмет-Фатих, Истанбул;

Телефон: +90 (212) 512 15 70;

Работно време:

Музеят е отворен за посещения седем дни в седмицата. По изключение, цистерната работи от 13:00  часа в първите дни на религиозни празници и на 1 януари;

  • Музеят е отворен за посещения между 09:00 и 17:30 часа (зимата) всеки ден.
  • Музеят е отворен за посещения между 09:00 и 18:30 часа (лятото) всеки ден.

Цени на входни билети:

Чуждестранните посетители – 20.00 TRL

Музейните карти не са валидни за посещение на Йеребатан, защото забележителността не се управлява от Министерството на културата;Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за подземната цистерна Йеребатан в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво трябва да знаете за посещението й – работно време за посещение, цени на билети и др.. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Декември 2016г.

Йеребатан

По-долу може да видите интерактивна карта относно подземната цистерна Йеребатан, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на цистерната, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.