Подземните тунели – град Талин, Естония

При посещението си в Талин  може да посетите и една особена забележителност – подземните тунели, които преминават под Тоомпеа. Датиращи от края на 17-ти век, тунелите крият интересна история и възможност да се запознаете с другото лице на Талин. По подобие на повечето средновековни градове, Талин също разполага с подземни тунели, които са прокопани с отбранителна цел. Подземните тунели в Талин са строени по време на шведското управление над града.

Подземните тунелиНа снимката: Подземните тунели са служили като бомбоубежища;

В онези далечни времена страхът от нападения бил постоянен. Поради тази причина архитектите на Талин изградили отбранителни стени с бастиони около външната страна на укрепения град. Прокопани били и въпросните тунели под основата на стените, където спокойно можели да пребивават войници или да се складират боеприпаси. Често тунелите се използвали и за шпиониране на врага. Голяма част от тунелите са забравени през годините. През 2003г. работници в Талин, които копаели до основите на Музея на окупациите, попаднали на система от тунели, облицовани с варовик и датиращи от края на 17-ти век.

Подземните тунелиНа снимката: При разходката си из тунелите ще може да видите немалко предмети, свързани с тяхната история;

 

Други от подземните тунели пък са особено известни, и по-специално тунелите, които преминават под хълмовете Harju и Linda – те са именно отворените за посещения. Макар да са строени в края на 17-ти век, тунелите не са използвани до 20-ти век, когато са реновирани и служат като бомбоубежища по време на Втората световна война. По време на съветския период те са били допълнително модернизирани, като е прокарано електричество, течаща вода, вентилация и телефони.

По време на обиколката из тунелите, ще може да видите старо оборудване и инструменти от епохата на създаването на тунелите, както и части от тунелите, които са запазили своя средновековен вид. Обиколката включва и бавно пътуване с влакче, по време на което ще видите различни периоди от миналото на тунелите, както и дори да погледнете в тяхното бъдеще през поне следващите няколко десетилетия.

Подземните тунели

На снимката: Изложба от предмети в подземните тунели;

Практическа информация за тунелите:

Адрес: Komandandi tee 2, Талин, Естония;

Телефон: +372 644 6686;

Работно време:

От 01.03 до 31.10, вторник-неделя /10.30 часа -18.00 часа/;

От 01.11 до 28.02, вторник-неделя /10.00 часа до 19.00 часа/;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 9.00 Евро;

Билет за деца – 6.00 Евро;

Търсите хотел в Талин?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за подземните тунели – Талин, Естония. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и за посещението на тунелите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Януари 2017г.


Подземните тунели

По-долу може да видите интерактивна карта относно подземните тунели – Талин, Естония, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: