Полезно: Град Позитано въвежда 1000 Евро такса за снимане

Живописният град Позитано в Италия е една от най-популярните фотографски дестинации в света. Но ако планирате посещение с цел да правите снимки за търговски цели, бъдете готови да платите доста сериозна такса. От средата на ноември 2017г. местната община в Позитано ще въведе такса от почти 1000.00 Евро за всеки един фотограф, който желае да заснеме градски пейзажи за търговски цели. Ако пък искате да снимате видео, което след това да използвате за търговски цели, сумата нараства до 2000.00 Евро за разрешителното.

Полезно: Град Позитано въвежда 1000 Евро такса за снимане

На снимката: Позитано, погледната откъм плажа;

Отсега нататък всеки, който желае да прави снимки в Позитано, ще трябва да подаде искане за разрешение до общината най-малко 30 дни преди началото на снимките. Ако искате общината да ви издаде разрешителното по-бързо, горепосочената такса се увеличава с до 50%.

Идеята за всичко това е на местния кмет Микеле де Лучия. Той, въпреки всичко, твърди че въвеждането на тази такса не е породено от желанието на местната община да прави пари. Кметът обяснява, че по този начин се цели филтриране на използването на образа на града за търговски цели и добавя, че не всеки трябва да може да използва марката „Позитано“. Според местните власти професионалните снимки в града много често водят до трудности за местните и посетителите и дори до спорове. Предвижда се градът да забрани използването и на дронове. Според кмета на Позитано сумите от порядъка на 1000-2000 Евро са „символични“, като той добавя, че реално погледнато би трябвало да се плащат суми между 50 000 и 100 000 Евро. Не, това не е някаква първоаприлска шега. Вярно е, че градът е много красив, но чак пък толкова……

За щастие има някои изключения от новото правило. Фотографите-аматьори (или поне тези, които не използват изображенията за търговски цели) няма да трябва да подават заявление за разрешение и да заплащат таксата. Това все пак ще означава, че ние като обикновени туристи ще може да си правим безплатно снимки и да им се наслаждаваме вкъщи.




Полезно: Град Позитано въвежда 1000 Евро такса за снимане