Полезно: Как да спестим пари при пътуване със самолет и автомобил

Ако трябва да говорим от гледна точна на нашия опит при пътуванията, то несъмнено бихме определили обиколките с автомобил като най-приятните и пълноценни екскурзии из Европа. Пътувайки с автомобил и в приятелска компания, човек може да се наслади на свободата да не зависи от други хора /поне не в степен, която може да видим при автобусните или друг тип организирани екскурзии/ и може да организира по такъв начин маршрута си, че да „изстиска“ максималното от разположените по протежение на избрания маршрут градове и природни забележителности. За съжаление, една част от красотите на Европа са трудно достъпни с автомобил от България – визираме държави като Испания, Франция, Великобритания. Реално, няма никакъв проблем да се стигне до тях и с автомобил от нашата страна, но за целта ще са необходими поне 14-15 свободни дни, ако наистина искате да видите нещо от тези по-отдалечени държави, а не просто да пътувате като луди за нищо. Не всеки от нас разполага обаче със свободни 14-15 дни, защото вземането на такава голяма отпуска може да бъде проблем. Поради тази причина съществуват и други начини да се стигне до тези по-отдалечени кътчета на европейския континент и отново да се обиколи с автомобил из тези държави. В настоящата тема ще ви дадем няколко полезни съвета как да организирате своите пътувания до тези държави и за какво трябва да внимавате при тази организация.

Когато говорим за достигане до по-отдалечени части на Европа и за пестене на време от пътуване, логично е да се сети човек, че говорим за пътуване със самолет, комбинирано след това с обиколка чрез автомобил. За наше щастие през последните години в България навлязоха нискотарифните компании Wizz Air и Ryanair, като всяка една от тях предлага поне по 20 интересни маршрута от София. Тук не споменаваме въобще плановете на Wizz Air от март 2018г. да пуснат полети до изключително привлекателни дестинации като Лисабон и Ница, което несъмнено ще увеличи опциите за любителите на пътуванията. Макар и двете компании да се определят като „нискотарифни“ истината е, че Wizz Air предлага значително по-ниски цени на своите билети за същите дестинации. Лошото и при двете компании е, че се използват летища в близост до интересни градове в Европа, а не се използват централните летища на тези градове – така е с Мюнхен /тук се използва летището в Меминген, намиращо се на 40 км. западно от Мюнхен, с Париж /тук Wizz Air използват летището в Бове, намиращо се на 80 км. северно от Париж/, или с Брюксел /тук и двете компании използват летището в Шарлероа, което отстои на 40 км. южно от белгийската столица/. За сметка на по-ниските цени при Wizz Air, тук удобството на полета може да се определи като голямата слабост – тесните самолети на Wizz Air в сравнение с тези на RyanAir могат да бъдат много неудобни, особено ако сте по-високи на ръст. Независимо от това обаче, лично ние сме избрали и сме се доверили именно на унгарската Wizz Air при пътуванията си до по-отдалечени градове на Европа.

Полезно: Как да спестим пари при пътуване със самолет и автомобил

Ако възнамерявате да осъществите комбинирана обиколка „самолет-автомобил“, то разгледайте внимателно дали Wizz Air обслужват вашата дестинация. Компанията предлага чудесна програма за лоялни клиенти, наречена Wizz Discount Club. Срещу годишна такса от 60 лева /30 Евро/, закупилият членството за Wizz Discount Club може да пътува заедно с още един човек и да пести до 20 лева от всеки един билет, както и по 10 лева от всеки ден чекиран багаж. Това реално означава, че само с едно пътуване може да си избиете заплатеното за членството и да започнете да пестите реално пари още при следващите си пътувания. Когато си изберете дестинация за пътуване и дати за отиване и връщане, започнете да следите как се движат цените на самолетните билети. В никакъв случай не се хвърляйте да правите резервации на билети и да закупувате такива още от първия ден. При нискотарифните полети отмяната на билет и връщане на вече заплатени пари може да бъде невъзможно или да е свързано със заплащане на такси, които са почти  равни или дори по-големи от цената на самите билети. Препоръчваме ви да организирате ежедневно следене на цените на билетите, но само на цените, които ще видите на самия сайт на авиокомпанията/авиокомпаниите. Причината е, че ако използвате за закупуване на билети посреднически сайтове /като eSky, примерно/, билетите ще ви излязат доста по-скъпи, заради таксите, които тези компании си начисляват за услугата. Редовно Wizz Air обявяват намаления на своите билети с до 20% – първо тези намаления се пускат само за членове на вече споменатия клуб, а след това и за всички останали. Намаленията са глобални /за всички полети/ или за конкретни дестинации. Ако попаднете на някакво такова намаление, отнасящо се и до избраната от вас дестинация, може смело да запазите своите билети. Това, което сме забелязали специално при Wizz Air е, че намаления, които се отнасят за всички полети/дестинации, се обявяват поне 2 пъти в месеца.

Втората важна част от организирането на едно такова комбинирано пътуване из дадена част на Европа е наемът на автомобил. Ако планирате да пътувате със самолет до даден град и след това да се разходите из държавата или поне в близката околност около този град, наемането на автомобил изглежда най-добрата опция да сторите това. За наем на автомобил бихме ви препоръчали сайта www.rentalcars.com. Сайтът е част от групата, към която принадлежи Booking.com и други подобни платформи за резервации. Тук ще намерите най-добрите цени на автомобили под наем. Ако ще запазвате автомобил, нашият съвет е да не си спестявате малко пари и да заплатите задължително пълна застраховка на автомобила. По принцип това струва допълнително към наема на колата сума от порядъка на 15-16 лева на ден, но пък по този начин ще сте спокойни, че ако нещо стане с колата по време на наема, няма да ви търсят пари за евентуалните щети. Когато тръгнете да търсите автомобил под наем трябва също да отделите известно време, за да видите каква промяна ще настъпи с цените. Много често, ако се изчака с резервацията на автомобил, може да се попадне на доста добра оферта. Преди да резервирате колата, проверете какъв е допустимият пробег на ден – има оферти с неограничени километри, но и такива, при които пробегът е до 150 км. на ден. Ако планирате повече пътуване с автомобил, такова ограничение в пробега не е във ваш интерес, защото всеки километър над тези 150 км. на ден се заплаща по принцип с 20-30 евро цента. Нашите наблюдения показват, че при наем на автомобил в Италия, ограничения в пробега не съществуват, но ако тръгнете да наемате автомобил в Белгия, то там ще попаднете именно на ограничение в пробега от 150 км. на ден.

Полезно: Как да спестим пари при пътуване със самолет и автомобил

И тъй като започнахме настоящия пост с информация за резервация на самолетен билет чрез Wizz Air, бихме искали отново да се върнем към услугите, предлагани от тази компания. Колкото и учудващо да е, Wizz Air са афилиейт партньор са Booking.com и Rentalcars.com. Ако използвате главното меню на сайта на Wizz Air за избор на хотел, ще бъдете насочени към сайта на Booking.com и ще видите съобщение, че при резервация ще получите 10% от стойността на вашата резервация обратно под формата на Wizz Air кредит. Ако използвате главното меню на сайта на Wizz Air за резервация на автомобил, ще бъдете насочени към сайта на Rentalcars.com и ще видите съобщение, че при резервация ще получите 7% от стойността на вашата резервация обратно под формата на Wizz Air кредит. Това означава, че немалка сума може да ви бъде върната към вашия профил в Wizz Air и тази сума може да я използвате за намаления от цените на билети за полети на Wizz Air в бъдеще. Сумите, които се възстановяват чрез посочените по този начин проценти не са никак малки, особено ако сте резервирали хотел за няколко дни или автомобил за няколко дни. Може дори да се окаже, че сумата, която ви възстановяват се равнява на безплатен полет с Wizz Air в бъдеще, което е наистина супер. Вече сме се възползвали от този вариант на действие и ще ви дадем пример: за 4 резервации в Booking.com, направени през сайта на Wizz air, компанията ни възстанови близо 30 Евро, което в определени случаи означава именно безплатен полет, тъй като Wizz Air предлагат билети по 19.99 лева за определени дестинации /макар и само с ръчен багаж/.

Полезно: Как да спестим пари при пътуване със самолет и автомобил

В случай, че имате някакви въпроси, свързани с организирането на комбинирано пътуване със самолет и автомобил под наем, винаги може да се обърнете за съвет към нас чрез добре познатия ви и-мейл: info@cities-of-europe.com. Надяваме се, че сме ви били поне малко полезни!
Полезно: Как да спестим пари при пътуване със самолет и автомобил