Полезно: Какви изненади ни готви Гърция за лято 2018?

Последните няколко дни бяха белязани с две основни новини, които имат значение за българите, прекарващи лятото си в Гърция или поне пътуващи през Гърция на път за някоя друга дестинация. Първата от тези новини е свързана с планираната от гръцкото правителство промяна по отношение начина на таксуване за използване на местната пътна мрежа. До края на 2017г.  се очаква местните власти да обявят търг за нова система за таксуване без каси по пътищата на страната. Очаква се новата система да започне да действа още от началото на следващата година, като таксите ще бъдат заплащани безкасово чрез специални бордови устройства и по мобилните телефони. Сумите ще се калкулират на база на изминатите километри, като се очаква това да доведе до малко повишаване в сравнение със сегашния размер. Касите, на които в момента се събират таксите, ще продължат да съществуват, но само на входа и на изходите на магистралите. Пилотно новата система ще бъде тестваната на магистрала А2 – Егнатия Одос, т.е. първи ще я усетят тези от нас, пътуващи към Игуменица и Западна Гърция.

Полезно: Какви изненади ни готви Гърция за лято 2018?

Промените, засягащи българските туристи, обаче не се изчерпват само с това. Отново считано от 1-ви януари 2018г. започва събирането на туристическа такса от туристите в зависимост от категорията на хотела, който сте избрали за вашата почивка. Таксата е от рода на таксите, които са типични за Западна Европа /най-вече за Италия, Франция, Австрия и Германия/ и ще се заплаща лично от туристите на място в хотела. Няма да има значение дали пътувате с организирана екскурзия или самостоятелно. Таксите, които ще бъдат събирани от туристите са както следва:

Ако отсядате в 5-звезден хотел – 4.00 Евро на стая /за 1 нощувка/;

Ако отсядате в 4-звезден хотел – 3.00 Евро на стая /за 1 нощувка/;

Ако отсядате в 3-звезден хотел – 1.50 Евро на стая /за 1 нощувка/;

Ако отсядате в 2-звезден или еднозвезден хотел – 0.50 Евро на стая /за 1 нощувка/;

Промените ще засегнат не само хотелите, но и къщите за гости, които са доста типични особено за района на Халкидики. Данъкът при къщите за гости ще се определя в зависимост от звездите, на които въпросното място е било оценено.
Полезно: Какви изненади ни готви Гърция за лято 2018?