Портата на победата – град Мюнхен, Германия

Следвайки датиращата от началото на 19-ти век мода да се издигат триумфални арки, Фридрих фон Гартнер проектира Портата на победата Зигтор/ в Мюнхен, предназначена за Лудвиг I. Паметникът e построен в периода между 1843г. и 1850г., като със своите три арки тя се доближава до архитектурата на Фелдхернхале. Сградата се издига на Лудвищрасе /Ludwigstraße/, на пресечката с Леополдщрасе – една от главните улици на района Швабинг.

Портата на победата

На снимката: Портата на победата /Зигтор/ в Мюнхен;
Дизайнът на Зигтор се основава на Арката на Константин в Рим. Тя почита баварската армия и нейната роля в победата на страната срещу Наполеон. Арката е покрита с барелефи, изобразяващи бойни сцени, медальони, персонификации на Баварските провинции, както и фигури на Победата в горната част на колоните.

Портата на победата

На снимката: Фигурата на Бавария върху колесница;

Арката е увенчана с фигурата на Бавария, намираща се върху колесница, теглена от четири лъва. Надписът, който е добавен през 1958г. посочва, че арката, която е „посветен на победата”, апелира към мир. Минавайки през Зигтор и тръгвайки по Леополдщрасе, ще усетите осезаема промяна на атмосферата. Архитектурната еднаквост на Лудвигщрасе се заменя със стилистично разнообразие на къщи от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Кафенетата, ресторантите, музикални магазини, книжарници, кината и дискотеките създават една доста по-жива атмосфера, която е налице и до по-малките часове на сутринта. Това е сърцето на известния квартал Швабинг.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Leopoldstraße 1, 80359 Мюнхен, Германия;

Телефон: +49 89 23396500;

Как да стигнете до паметника:

-Чрез U-Bahn /станция Universitat, линии 3 и 6/;

Работно време на паметника:

Целогодишно;
Портата на победата

Важно: Статията предоставя информация за портата на победата  в град Мюнхен, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на портата, как да стигнете до нея, както и информация за работното време за посещения. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Мюнхен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com