Портата на зората – град Вилнюс, Литва

Южната граница на Стария град на Вилнюс е белязана от Портата на зората (Aušros Vartai) – единствената оцеляла от деветте градски порти, които навремето са съществували като част от стени на Вилнюс. През 1671г. кармелитските монаси от близката Църква на Света Тереза изградили параклис във вътрешността на портата, в който трябвало да се пазят някои от свещените образи на града, сред които и Мадоната от портата на зората. Мадоната може да се види през три сводести прозореца над портата. Няма местен, който преминавайки през портата, да не се прекръсти и да не погледне към Мадоната.

Портата на зората

На снимката: Портата на зората;

Входът към параклиса е през една врата в задния край на Света Тереза, от където по една тясна стълба се стига до стая, където се съхранява изображението на Бодородица. Мястото много често е изпълнено с вярващи, коленичили за молитва. Самото изображение на Мадоната е покрито със сребърно покритие, а от двете му страни има допълнителни блестящи панели.

Портата на зоратаНа снимката: Изображението на Богородица;

 

Южната страна на портата е изненадващо обикновена. Тук трябва да се отбележи релеф на рицар на кон, известен като Витис, който е служил като символ на Великото литовско княжество от времето на Витаутас Велики. След 1991г. символът служи като герб на новата независима република.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Ausros Vartu 12, LT-01124 Вилнюс, Литва;

Телефон: +370 5 212 3513;

Работно време:

Всеки ден, от 6.00 часа до 19.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;Важно: Статията предоставя информация за Портата на зората – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Портата на зората

По-долу може да видите интерактивна карта относно Портата на зората във Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: