Портата Пиле – град Дубровник, Хърватия

Главният вход към стария укрепен център на Дубровник се осъществява през внушителна врата – портата Пиле (Градска Врата Пиле). Каменният мост, водещ към портата, датира от 1536г., като под моста има ров, който в момента е превърнат в интересна градина. Портата е силна отбранителна структура, която е изградена на различни нива.

портата пиле

На снимката: Портата Пиле и моста пред нея;

Над облата арка стои статуя на Свети Влас – покровител на Дубровник. Статуята е дело на местния майстор Иван Мещрович. Между вътрешните и външните стени на портата има готически портал.

портата пиле

На снимката: Статуята на Свети Влас над портата;
Имало е време, когато градските порти на Дубровник са били заключвани всяка вечер и само католици можело да останал в града. По това време на мястото, където днес се намира портата е имало спускащ се мост, който се е издигал и спускал и по този начин портата Пиле се заключвала.

портата пиле

На снимката: Портата е красиво осветена нощем;

През лятото до портата Пиле може да се видят хора в традиционни старовремски костюми, които поздравяват туристите от сутрин до вечер.

Полезна  информация за тази забележителност:

Адрес: Ulica Vrata od Pila 200, Дубровник, Хърватска;

 Работно време:

През цялата година;

Цена на входни билети;

Безплатен достъп;
Портата Пиле

Важно: Статията предоставя информация за портата Пиле, град Дубровник, Хърватия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност, полезна информация за работното време и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 29 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Дубровник, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно портата Пиле, град Дубровник, Хърватия, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: