Портмейрион – италианската Ривиера, пренесена в северен Уелс

Портмейрион е туристическо селище в Гуинед, Северен Уелс. Селището е проектирано и построено от сър Клъф Уилямс-Елис между 1925г. и 1975г. в италиански архитектурен стил. Предположенията са, че архитектът е използвал като основа за своето творение италианското градче Портофино, макар че самият той отрича такова нещо. Днес селцето, известно с това, че тук няма нито един постоянен жител, е собственост на благотворителен фонд. Портмейрион се намира в община Пенриндоудрет, при устието на река Двирид. Поради своето разположение и заради самия свой вид, селцето е служило като сцена за множество филми и телевизионни предавания.

Портмейрион

На снимката: Общ план към селището;

Сър Клъф Уилямс-Елис, архитектът на Портмейрион, обяснил своето творение с желанието си да пресъздаде духа на атмосферата на Средиземноморието. Макар и да отрича, че като основа за неговите планове е послужило градчето Портофино на италианската Ривиера, сър Уилямс-Елис отбелязва, че няма как да човек да не се влюби в Портофино. Според него Портофино е идеален пример за създадено от човека място, което е съчетано по уникален начин с особеностите на местния релеф. Изграждането на Портмейрион продължава от 1925г. по 1975г. В процеса на строителство сър Уилямс-Елис включва фрагменти от разрушени сгради, включително и произведения на редица други архитекти. Архитектурният облик на Портмейрион и миксът от стилове и архитектурни похвати се определят като резултат от влиянието на постмодернизма върху развитието на архитектурата в края на 20-ти век.

Портмейрион

 

Портмейрион

На снимките: Един от площадите в селцето;

Основната сграда на хотел Портмейрион и вилите „Белите коне“, „Русалка“, и „Приветствието“ са били частен имот, наречен „Aber Iâ“ /от уелски: Леден естуар/, и са построени в средата на 19-ти век на мястото на леярна от края на 18-ти век и работилница за кораби. Сър Уилямс-Елис променя името на селището на Портмейрион – „порт“ заради разположението на мястото на брега и „мейрион“ заради графство Мейрионет, в пределите на което се намира населеното място.

В покрайнините на селцето може да се видят останки /макар и незначителни/ от средновековна крепост, известна под различни имена – Castell Deudraeth, Castell Gwain Goch и Castell Aber Iâ). Предполага се, че датира от края на 12-ти век. През 1931г. сър Уилямс-Елис закупува от чичо си – сър Озмънд Уилямс-  викторианското имение Castell Deudraeth с намерение да го включи в хотелския комплекс Портмейрион, но заради избухването на войната и други проблеми тази негова амбиция не се осъществила. Сър Уилямс-Елис винаги считал, че замъкът е най-голямата и най-внушителната единична сграда в имението Портмейрион и затова търсил начини да я приобщи. В крайна сметка, с подкрепата на Фонда за наследство и Европейския фонд за регионално развитие, както и със съдействието на Туристическия Борд на Уелс, оригиналната идея на сър Уилямс-Елис била осъществена и замъкът отваря врати като хотел с 11 стаи и ресторант. Събитието е на 20-ти август 2001г. Днес замъкът „Деудрает“ може да се посетите, включително и неговите градини, без допълнителна такса.

На снимката: Castell Deudraeth;

Търсите хотел в северен Уелс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Какво да видите в Портмейрион:

-Хотел Портмейрион и районът около него:

Хотел Портмейрион предлага достатъчно опции за хранене – от официална вечеря до спокоен обяд на терасата. Тук може да намерите ястия за всеки вкус, а ресторантът е получил много висока оценка за качеството на храната. От понеделник до събота на терасата на хотела се сервира неформално обедно меню. Няма да може да използвате тази опция, ако случите на ден, в който име сватба в хотела, при която е запазена и самата тераса. По-официален обяд в хотела се предлага в неделя, когато местните готвачи приготвят с местни продукти ястия с високо качество. Препоръчително е да си направите резервация, ако искате да се насладите на неделен обяд в ресторанта на хотела.

На снимката: Готическият павилион;

Ако планирате да отседнете в Портмейрион, то при търсенето на място за настаняване трябва да се ограничите до едноименния хотел и района около кея. Хотел Портмейрион разполага днес с 14 луксозни стаи, с изглед към устието на река. Тук може да видите и известната „Peacock Suite” – първата стая, която сър Клъф Уилямс-Елис превръща в самостоятелен апартаменти по повод пристигането на Негово Кралско Височество Принца на Уелс. Можете също да изберете да отседнете в някоя от стаите в секцията Котва и Фонтан – луксозни стаи с отделна лаундж зона – както и да се възползвате от фантастична гледка към басейна и устието на река. За отсядане тук може да изберете и вилата „Белите коне“, която предлага две двойни стаи. Това е била вилата, където е нощувал Патрик Макгуухан по време на снимките на „Затворникът“ в Портмейрион. Вилата, както и самият хотел Портмейрион, са били част от имението тук, което е закупено от сър Клъф Уилямс-Елис.

Посещението ви в Портмейрион няма да е пълно, ако не се разходите и не видите корабчето „Amis Reunis”. Оригиналното корабче е било вързано на кея и дори е служило като място за настаняване. По време на буря обаче, лодката бива разбита. Клъф не успява да я ремонтира, но решил да спаси каквото може от нея. Мачтите от лодката днес може да се видят из ресторанта на хотела. Самият Клъф решава да изгради лодката на брега от камък, като днес „Amis Reunis” е предпочитано място за игра на всички малки посетители, които играят тук на пирати. В тази част на Портмейрион се намира и отопляем външен басейн. Това е отворен от май до първата седмица на септември, но не е достъпен за всички посетители.

Портмейрион

Портмейрион

На снимката: Селцето на фона на близката река и нейния естуар;

-Централният площад на Портмейрион;

Централният площад на Портмейрион е мястото, където спокойно може да отделите час-два, за да се разходите и да разгледате разположените тук забележителности. Всеки един от краищата на площада е ограден от едната страна от Глориета, а от другата страна – от готически Павилион. В тази част на селцето се издигат и „Сиамските близнаци“. В района на площада се намира и статуята на Херкулес, която Клъф закупува в Единбург и изтегля с ремарке чак до Портмейрион. Гледаща към площада е и фигурата на Фрига.

Близо до централния площад се намира и реконструираната от Клъф Колоната от Бристол. След като претърпяла щети по време на войната и била почти разрушена, Клъф разглобява паметника тухла по тухла и го възстановява в Портмейрион. Един от ангелските корнизи на паметника обаче липсвал /предполага се, че бил изгубен при пренасянето на парчетата/, като бил заменен с главата на Клъф, резбована от Джона Джоунс.

Портмейрион

На снимката: Статуята на Херкулес;

-Градините на Портмейрион;

Заслужава си да разгледате и градините на Портмейрион. Тук са представени богати колекции от рододендрони и други екзотични растения. Създаването на градините  е започнало още по времето на предшественика на сър Клиф Уилямс-Елис – сър Джордж Хенри Катон Хей. Развитието на градините продължава и след смъртта на Уилямс-Елис. Особено съществени са промените след 1980г., когато е започната мащабна програма по реновация на градините. Програмата засяга и езерцата из селището, които получават нова форма. Започва и засаждането на нови растителни видове, които може да се видят и днес.

Търсите хотел в северен Уелс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Фестивал в Портмейрион:

Най-известният фестивал в Портмейрион, а може би и един от най-известните в цяла Великобритания, е Фестивал Номер 6. Името на фестивала идва от номер 6 –  известният характер от сериала „Затворникът“, сниман тук. В сериала, затворник номер 6 правил постоянни опити да избяга на „Селището“. По време на фестивала Портмейрион става сцена за многобройни литературни четения, музикални изпълнения, театър, прожекции и много други. През 2017г. фестивалът е предвиден да се проведе между 7-ми и 10-ти септември, като повече за фестивала /билети, участници и други/ може да намерите на официалния му сайт: www.festivalnumber6.com.

Портмейрион

Портмейрион

Портмейрион

На снимките: Фестивал Номер 6;

Портмейрион в момента е собственост на благотворителен фонд, като селището е използвано главно като хотел, където голяма част от сградите са използвани като място за настаняване, заедно с магазини, кафене, чайна и ресторант. Днес селището е една от топ туристическите атракции в Северен Уелс и множество туристи предпочитат да го посетят в рамките на еднодневно пътуване от някой от по-големите градове в района.

Полезна информация за посещение на Портмейрион:

Адрес: Портмейрион, Северен Уелс, Великобритания;

Телефон: 01766 772390;

Как да стигнете до Портмейрион:

За да стигнете до Портмейрион, трябва да изберете по какъв начин да се придвижите до Великобритания, и по-точно с полет до кой град – опциите за това са Манчестър, Лондон и Бирмингам. Посочваме ви тези летища, защото те се обслужват от директни полети на компании от София. Може да разгледате сайтовете на Wizz Air, Ryan Air и др.

От летището в Манчестър, може да продължите с кола под наем към Портмейрион. За тази цел поемете по М56 /Запад/ към А550. Следвайте знаците за магистрала A55 и Северен Уелс. След това по А55 ще стигнете до Карнарвън (A487) и отклонението за този град. По път A487 се насочете към Карнарвън и Портмадог. Портмейрион се намира на около 2-3 км. южно от Портмадог. Разстоянието от летището в Манчестър до Портмейрион се взима за около 2.5 часа.

От летището в Бирмингам, може да продължите с кола под наем по М6 /Север/. След 10-тото разклонение поемете по М54 и след това по А5. Следвайте А5 за Ланголен, Коруин. На около 5 км. след Коруин завийте наляво по път А494 в посока Бала. При това населено място завийте надясно към А4212 в посока Травсфинид, където се завива надясно към Портмадог. Следвайте знаците за Портмадог. Отново разстоянието е около 2.5 часа.

От Лондон, следвайте М40 към Бирмингам и оттам следвайте маршрута, който сме ви предложили по-горе. Пътуването от Лондон е и най-продължително – около 4 часа шофиране до Портмейрион.

Възможно е да пътувате от Лондон до Портмейрион и с влак. Има експресен влак на Върджин от Лондон Юстън /London Euston/, който спира в Бангор или Ландудно. От тук може да се прикачите на влак до Блено Фестиниог /Blaenau Ffestiniog/. От тази гара може да стигнете до Портмейрион с такси или да поискате от самото селище транспорт /за целта трябва да се свържете на посочения по-горе телефон за връзка и освен това да имате запазена стая за нощувка в Портмейрион/.

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 12.00 Британски лири /11.00 лири, ако си закупите билет онлайн/;

Намален билет – 10.00 Британски лири /9.00 лири, ако си закупите билет онлайн/;

Билет за деца от 5 до 15г. – 8.00 Британски лири /7.00 лири, ако си закупите билет онлайн/;

Намалените билети се предлагат за студенти и пенсионери над 60г.

Работно време за посещение на селището:

Всеки ден от 9.30 часа до 19.30 часа;

Магазините отварят от 9.30 часа до 17.00 часа;

Кафенетата отварят от 10.00 часа до 17.00 часа;
Важно: Статията предоставя информация за селцето Портмейрион, северен Уелс. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до града и какво да видите в него, цени на билети и работно време на селцето, магазините и кафенетата в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Април 2017г.

Търсите хотел в северен Уелс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Портмейрион

По-долу може да видите интерактивна карта относно Портмейрион – Уелс /Великобритания/, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: