Порто Санту – безкрайният плаж

Другият обитаем остров, част от архипелага заедно с остров Мадейра, е Порто Санту. За разлика от Мадейра обаче, Порто Санту е предимно равнинен остров, като тук няма да видите възвишенията и назъбените скали, които са част от пейзажа на Мадейра. Островът е, освен всичко друго, и почти безплоден, като местната растителност е изключително „постна”. Поради тази причина населението на Порто Санту, наброяващо малко над 5 хиляди души, разчита за своя поминък единствено на потоците туристи.

Порто Санту

На снимката: Порто Санту- доста по-безлюден от Мадейра, но с впечатляваща плажна ивица;

Ако се чудите каква е причината туристите да посещават Порто Санту при положение, че на острова липсват гледките и зеленината на Мадейра, то отговорът се крие в изглеждащия като безкраен местен плаж. Плажната ивица на острова е с дължина от цели 8 километра и се простира по южното крайбрежие на острова. Основният град на острова е Вила Балейра, където живеят и повечето от местните. Интересен факт за града, който иначе не впечатлява с нещо особено, е че тук  навремето е живял генуезкият изследовател Христофор Колумб, който идва тук като купувач на захар за Лисабон през 1470г. Той дори се жени за дъщерята на местния губернатор. Днес къщата, в която са живели двамата е превърната в къща-музей на Колумб, където са изложени книги и различни видове карти, свързани с живота и пътуванията му. Няма как, говорейки за  Колумб и неговият музей, да не споменем и за една легенда на местните жители, според която Колумб се вдъхновил за откритието на Америка именно докато бил на Порто Санту. Жена му починала по време на раждане, като той обикалял в мъката си постоянно по морския бряг. Там забелязал, че водата изхвърля растителност, за която той решава, че идва от далечна земя отвън океана. Така се стига и до потеглянето му през 1492г. в търсене на Новия свят.

Порто Санту

На снимката: Плажът на Порто Санту;

Порто Санту

На снимката: Плажът Зимбралиньо;
Освен да видите музея на Колумб, може да уплътните времето си във Вила Балейра като се разходите по главната улица „Руа Инфанте Дом Енрике”, която ще ви отведе и към прочутия плаж. По пътя към плажа ще минете покрай чешма, от която тече минерална вода. Островът е богат на такива извори, като според местните дори пясъкът на плажа има лечебни и полезни свойства.

Порто Санту

На снимката: Музеят на Колумб във Вила Балейра;

Как да стигнете до остров Порто Санту:

За да стигнете до Порто Санту, ще трябва да използвате ферибот или самолет.

Порто Санту

На снимката: Редовни фериботи свързват Мадейра и Порто Санту;

Туристически офис в Порто Санту:

Адрес: Centro de Artesanato, Avenida Dr Manuel Gregorio Pestana Junior;

Телефон: 291 985 244;

 Полезна информация за посещение на Музей на Христофор Колумб:

Адрес: Travessa da Sacristia 2-4, Villa Baleira;

Телефон: 291 983 405;

Работно време за посещения:

Вторник- събота, от 10.00 часа до 12.30 часа и от 14.00 часа до 17.30 часа /през лятото до 19.00 часа/

Неделя, от 10.00 часа до 13.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни –  2.00 Евро;

Цена за пeнсионери и младежи – 1.00 Евро;

Цена за групи /над 6 души/ – 1.50 Евро;

Порто Санту

Важно: Статията предоставя информация за остров Порто Санту, Португалия. Тук ще намерите полезна информация за острова- неговата история, забележителности на острова, както и полезни насоки за обиколка на мястото. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Август 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Порто Санту, Португалия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: