Порторож – пристанището на розите

Всяка една държава, която има излаз на море, разполага и с поне един популярен морски курорт, в който е препълнено с хотели и места за настаняване. Ако такова място за България е примерно Слънчев бряг, то словенският аналог е именно Порторож. Разбира се, трябва да направим уточнението, че тук нещата са доста по-културни и словенците не са позволили на презастрояването да засегне природата и красотата на тази част от словенското крайбрежие. Порторож, или „Пристанището на розите”, е разположен около пясъчен залив, намиращ се на около 5 км. югоизточно от град Пиран. Главната улица на града се нарича Обала, като по нейното протежение са се наредили множество хотели, ресторанти, барове, туристически агенции, магазини, паркирани коли и малки плажове. Гледката може да не се хареса на всички, но Порторож не е никак зле. Неговите пясъчни плажове са най-големите по словенския брега и са сравнително чисти, има приятни спа и уелнес центрове, където можете да се подложите на различни процедури, включително и такива с лечебна кал. Списъкът с разнообразни възможности е безкраен. Големият брой места за настаняване в Порторож може да ви послужи като „план Б”, ако не може да си намерите хотел в близкия Пиран, който по принцип е основната забележителност в тази част от словенското крайбрежие.

Порторож

На снимката: Порторож, Словения;

Порторож може да изглежда така, сякаш е роден вчера, но това не е така. Въпреки че повечето от строителството по протежението на Обала датира от края на 1960-та и 1970-та години, Порторож е споменат за първи път през 13-ти век. Неговият закътан залив  е причина за сериозни сблъсъци в продължение на векове. Истинската слава курортът добива през 19-ти век, когато австро-унгарски офицери посещават селището, за да се лекуват с фанго – кал, получавана в солниците при Сечовле. Популярността на курорта бързо нараства и през 1912г. тук отваря врати луксозния хотел Палас.

Порторож

На снимката: Хотел Палас в Порторож –  един от най-скъпите хотели в курорта;

Основната част на Порторож гледка към залива откъм Обала, но има и други сателитни курорти и хотелски комплекси на северозапад в Бернардин, както и на юг в Лучия. Автобусите спират точно срещу централния плаж, на Postajališka pot.

Туристическа информация в Порторож:

Туристическият информационен център в Порторож (674 02 31; www.portoroz.si; Obala 16) е отворен от средата на юни до средата на септември, от 9.00 часа до 13.30 часа и от 15.00 часа до 21.00 часа. През останалата част от годината центърът работи само между 10.00 часа и 17.00 часа.

Какво да видите в Порторож:

Голяма част от посетителите на Порторож идват тук заради плажовете, както и заради възможността да се разходят из намиращият се на няколко километра на северозапад курорт Пиран. Порторож не се слави с някакви исторически забележителности, поради което тук няма да намерите красиви църкви, средновековни укрепления или музеи. Все пак, препоръчваме ви да посетите Форма Вива /Forma Viva/, намиращ се на върха на полуостров Сека, недалеч от къмпинг Лучия. Става дума за открита градина със скулптури, в която са изложени повече от сто произведения на изкуството, издълбани от камък. Това е само един от няколкото такива паркове в Словения. Тук скулптури са изработили произведенията, използвайки местен камък от Порторож. Истинската причина за идване до тази градина обаче не са толкова произведенията на изкуството, колкото фантастичната гледка към заливите на Порторож и Пиран. Недалеч от юг се намират солниците при Сечовле.

Порторож

На снимката: Една от каменните скулптури, които може да видите във Форма Вива;

Транспорт:

Автобуси тръгват от Порторож за Пиран, Струнян и Изола на всеки между 20 и 40 минути през цялата година. Други дестинации от Порторож съвпадат с тези на Пиран. Иначе има микробуси, които обслужват през цялата година маршрутът между Лучия, Порторож и Пиран.

Ако пристигате в Порторож без автомобил, но решите, че такъв ще ви е нужен, за да обикаляте по-свободни целия район, то може да си вземете кола под наем. Големите рент-а-кар компании са представени в Порторож, като сред сред тях личат имената на Авис /Avis/ и Атлас Експерс /Atlas Express/. Последните дават и моторчета /тип скутер/ под наем за период между 6 часа и ден.  Когато се говори за използването на автомобил в Порторож, имайте в предвид, че местата за паркиране са силно ограничени. Паркирането е платено, като сумите варират между 1.00 Евро за час до около 8-9 Евро за цял ден.

Ако се нуждаете от такси в Порторож, звъннете на един от следните телефони: 674 55 55 или 673 07 00. Споменатите по-горе Атлас Експерес предлагат и велосипеди под наем, които са добра опция за разходка из района, особено предвид малките разстояние. Наемът на колело варира между 12.00 и 20.00 Евро.
Венеция се намира само на 20 минути плаване с ферибот, така че може да отделите време и да отскочите до там за един ден. Ако искате да разглеждате старинни обекти или да смените обстановката – красивият Пиран с неговите добре запазени средновековни сгради е наблизо. Всичко това превръща Порторож в чудесна дестинация, където не само ще може да си починете, но и ще имате възможност да съчетаете отдиха с разглеждане на някои от известните забележителности на Словения, а защо не и на Италия.

Порторож3

На снимката: Поглед към Адриатика откъм крайбрежната алея на Порторож;

Фестивали в Порторож:

В Порторож се провежда и един от най-големите фестивали на рекламата в Европа – Golden Drum. Фестивалът се провежда в началото на октомври, когато тълпите с плажуващи туристи са напуснали града, но те биват заместени от тълпи с фенове на това „изкуство”.

Порторож

На снимката: Един от централните плажове в Порторож – причината, поради която тук идват всяка година хиляди туристи;

В случай че се нуждаете от хотел в Порторож, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Ако не може да намерите хотел в Порторож, то може да опитате да си резервирате място за настаняване в близкия град Пиран. Оферти за места за настаняване може да видите на следния линк.

Порторож

Важно: Статията предоставя информация за Порторож, Словения. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до Порторож и в града, както и съвети за разглеждане на околните градчета. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Порторож, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: