Постдамерплац – град Берлин, Германия

Постдамерплац /Potsdamer Platz/ възниква в началото като зелена зона през 1831г. и е кръстен на една от главните по него време порти на града – Постдамер Тор, намираща се на изток от днешния площад. Благодарение на нова ж.п. гара със същото име, където първият в града влак прави пътуване през 1838г., площадът бързо се превръща във важен транспортен център. Пътният хаос тук в последствие се засилва с изграждането на метро линия, а така също и с преминаването през площада на 31 трамвайни и автобусни линии.

Постдамерплац

На снимката: Постдамер плац в момента;

В началото на 20-ти век площадът се превръща в център на нощния живот в Берлин, с легендарни места за забавление като Хаус Ватерланд /Haus Vaterland/ и кафе Джости /Café Josty/- място за среща на известни художници, включително авторът Теодор Фонтане и художникът Адолф фон Менцел. Първото радиопредаване в Германия е излъчено от Вокс Хаус /Vox Haus/ през 1923г. Площадът е почти унищожен от съюзническите бомбардировки по време на последната битка на Берлин през април 1945г. Той се превръща в огромно открито пространство в сянката на Берлинската стена, където западните туристи, стоейки на високи платформи за наблюдение, можели да надничат над стената.

Постдамерплац

На снимката: Сони център на Постдамер Плац;

Празният площада е включен в хитовия филм на Вим Вендерс от 1987г. „Криле на желанието”. Развитието на това място започнало през 1992г., когато Постдамерплац се превръща в най-голямата строителна площадка в Европа. В негова са инвестирани общо над 25.00 милиарда долара.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Postdamer Platz, Берлин, Германия;

Телефон: +49 30 266 42 42 42;

 Как да стигнете до Postdamer Platz:

-Чрез автобус /вземете линии 200, M29, M41/;

-Чрез S-Bahn /станция Postdamer Platz –линии S1, S2, S25 /;

-Чрез U-Bahn /линия 2/;

 Ключови забележителности на Postdamer Platz:

1/ Филмовият музей на Берлин;

2/ Музикален театър Стела;

3/ Сони център;

4/ Къщата Хут;
Важно: Статията предоставя информация за Постдамерплац в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на Постдамер плац, как да стигнете до Постдамер плац, както и информация за забележителностите около площада. Статията е последно обновявана от нашия екип на  03 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Постдамерплац в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около Постдамер плац  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до Постдамер плац, Берлин: