Православната катедрала "Свети Михаил" – град Белград, Сърбия

Построена през 1837г. по заповед на княз Милош Обренович и посветена на Архангел Михаил, православната катедрала „Свети Михаил“ в Белград е смесица от нео-класически и бароков стил. Позлатеният иконостас, издълбан от Димитри Петрович, който може да се види в катедралата, включва няколко нива от икони. Пред него е разположено ковчеже с костите на принц Лазар, който е убит по време на битката за Косово през 1389г. Тази битка завършва без да се определи победител и оттогава Косово винаги намира по-особено място в самосъзнанието на сърбите.

Православната катедрала "Свети Михаил"

На снимката: Православната катедрала „Свети Михаил“;

Православната катедрала "Свети Михаил"

На снимката: Православната катедрала „Свети Михаил“ отвътре;

 

Пред главния вход  на православната катедрала на Белград се намират гробниците на културните реформатори Доситей Обрадович и Вук Караджич. Точно срещу катедралата се намира и друг интересен обект – механата с въпросителния знак  (Kafana „?“). Построена е през 1823г. и е най-старата функционираща механа в града. Първоначално е носел името „механа при катедралата”, но църковните власти се възпротивили срещу името. В знак на протест собственикът окачил въпросителния знак над вратата.

Православната катедрала "Свети Михаил"

На снимката: Прочутата „Kafana ?“

Полезна информация за катедралата:

Адрес: Kneza Sime Markovica 3, Белград, Сърбия;

Телефон: (011) 263 6684; 

Работно време:

Всеки ден, от 7.00 часа до 20.00 часа;

 Цени на входни билети:   

Вход свободен;В случай че се нуждаете от хотел в Белград, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Православната катедрала „Свети Михаил“

Важно: Статията предоставя информация за Православна катедрала „Свети Михаил“ в Белград, Сърбия. Тук ще намерите полезна информация за катедралата  – какво може да видите вътре и около нея, както и полезна информация за работно време за посещения и цени на билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Православна катедрала „Свети Михаил“ в Белград, Сърбия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на катедралата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.