Президентският дворец – град Вилнюс, Литва

Президентският дворец, наричан по-често „Prezidentūra“ (кабинета на Президента), е построен на площада на Симонас Даукантас /Simonas Daukantas/ – възпитаник на университета във Вилнюс и автор на първата история на Литва, публикувана на литовски език през 19-ти век. Независимо от начина, по който ще изберете да подходите към площад Дауканто, тясната уличка изведнъж ще се разшири и просто ще се влее в огромното площадно пространство, което е доминирано от класическата сграда, датираща от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Президентският дворец в миналото е бил резиденция и дом на местен благородник. Може малко да се разсеяте и да пропуснете великолепието на самия площад заради чудесните барокови кули над покрива на двореца.

Президентският дворец

На снимката: Президентският дворец във Вилнюс;

От 16-ти век сградата на двореца е служила като резиденция за епископите на Вилнюс. През 18-ти век, когато Литва е окупирана и включена към Руската империя, дворецът служи като резиденция за генерал-губернатора на Вилнюс. Руският цар Александър I, френския крал Луи XVIII, император Наполеон Бонапарт и полският маршал и държавник Йозеф Пилсудски са посещавали двореца.

През 1997 г. сградата е преминала реновация. В момента, президентът на Литва и неговата канцелария заемат сградата и приемат тук лидерите на други държави. Знамето на президента на Литва, която се вее над сградата, се сваля по-ниско, когато президентът е извън страната. По принцип в предната част на сградата могат да се издигнат до три национални флага, като два от тях може да се заменят при необходимост с флаговете на държавите на гостуващите делегации.

 

Президентският дворец

На снимката: Президентският дворец;

Всеки ден от 18.00 часа можете да видите смяната на караула на президентския дворец. Безплатни екскурзии около президентския дворец се организират в събота. По време на тези екскурзии посетителите могат да видят вътрешността на историческата сграда и  дори могат да посетят офиса на президента. Всяка неделя в 12:00 часа има церемония от 5-10 минути с вдигането на флага. Участие в тази церемония вземат местни военни, които носят не само церемониални униформи, но и средновековно въоръжение. Войниците, облечени в оригинални униформи, носен и охраната на двореца на Великия херцозите от епохата на Алгирдас през 14-ти век, носят посланието, че днешните литовските въоръжени сили са пазители на историята на страната.

На снимката: Облечените в традиционни доспехи войници, пазещи двореца;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: S.Daukanto 3, LT-01124 Вилнюс, Литва;

Телефон: +370 5 266 4011;

Работно време:

Безплатни обиколки на президентския дворец се осъществяват в петък от 16.30 часа и събота от 9.00 часа до 14.30 часа. През лятото екскурзии се предлагат на английски език в неделя: 9:00-14:30 часа, като трябва да заявите предварително, че искате да присъствате. Групите са ограничени до 25 души.Важно: Статията предоставя информация за президентския двореца – Вилнюс, Литва. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 9 Март 2017г.

Търсите хотел във Вилнюс?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Президентският дворец

По-долу може да видите интерактивна карта относно Президентския дворец във Вилнюс, Литва, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: