Принцовите острови – град Истанбул, Турция

Принцовите острови, разположени в Мраморно море и на около 15 км. югоизточно от Истанбул, винаги са били любимо място за всички жители на града. Четири от деветте острова са лесно достъпни с ферибот от Истанбул, като по време на официални празници и особено през лятото, тези места са обект на постоянен поток от посетители, които слагат край на тишината и спокойствието, която иначе цари тук. Населението на най-големият от островите – Бююкада –  е около 6 000 души, но през лятото нараства до около 40 000 души. Повечето от тези хиляди посетители обаче се съсредоточават върху това да се разходят около пристанищата на островите и да поседнат в някое от близките кафенета и ресторанти. Препоръчваме ви, ако искате да усетите наистина богатството на тези острови, да не правите тази грешка, а да се разходите по брега или да навлезете навътре в островите. Хубавото тук е, че трафикът по островите е изцяло забранен – може да видите само коли на полицията и обслужващи превозни средства. Придвижването става пеша, с файтони, колелета или на магаре. Близостта на Принцовите острови до града ги прави чудесна дестинация за еднодневни екскурзии, но ако искате наистина да усетите техния чар, заслужава си да останете за повече от един ден. Добре е, ако ще нощувате на някой от островите през летните месеци, да направите резервация предварително, тъй като търсенето изпреварва предлагането все още.

Принцовите острови

На снимката: Карта с разположението на отделните острови и маршрутите на фериботите до тях;

История на Принцовите острови:

 Островите са били населени още от класически времена, но за първи път става известни покрай медните рудници, които са съществували на Халкитис – днешна Хейбелиада. Рудниците вече са изчерпани, но все още може да се видят откъм Джам Лимани. През византийската епоха множество манастири са били изградени по островите. Близостта им със столицата на империята облагодетелства част от тези места, а редица от тях с течение на времето се използват и като затвори, където били прогонвани императори, императрици и принцове (често след като са били ослепявани). След завладяването на Константинопол от османските турци, островите дълго време са пренебрегвани от тях, като се превръщат в убежище за гръцки, арменски и еврейски общности.

 

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

През 1846г. е изградена редовна фериботна линия, като едва тогава островите стават популярни сред заможните търговци и банкери, но едва в първите години на Турската република Принцовите острови стават любим летен курорт на жителите на Истанбул. Изграждат се джамии, последвани от хотели и жилищни сгради. На остров Хейбелиада се изгражда военноморски колеж, а личната яхта на Ататюрк била закотвена тук като учебен кораб. Не всички от Принцовите острови обаче се славят с хубаво. Сивриада, който е необитаем и не може да се посети, става известен през 1911г. с това, че всички бездомни кучета от Истанбул били натоварени на кораб и закарани именно на този остров, оставени да гладуват. Ясиада пък е известен като остров-затвор, където са изпращани политически дисиденти. Именно тук на 16-ти септември 1961г. Аднан Мендерес и двама от неговите бивши министри били обесени след военен преврат. Основните туристически острови са Бююкада и Хейбелиада, като тяхното развитие е свързано именно с туризма.

Принцовите острови

На снимката: Принцовите острови са сред любимите дестинации за жителите на Истанбул не само заради близкото им разположение, но и заради приятните плажове;

Къналъада:

Къналъада, който е получил името си заради червения цвят на скалите по източния бряг, е известна още като „Проти”, тъй като е най-близкия от островите до континента. Подобно на Хейбелиада, историята на Къналъада преминава през историята на немалко изгнаници, сред които и включително Роман IV Диоген, свален от власт след поражение от Селджукските турци при Манцикерт. Населението на острова днес е съставено на 70% от арменци. Освен ако нямате особено интерес спрямо арменската общност тук, то няма какво чак толкова да се види на този остров. Островът е предпочитана дестинация за плаж, защото водите тук не са толкова замърсени, както е при съседни острови. Ако все пак решите да посетите острова, може да хвърлите един поглед на местната арменска църква „Св. Григорий”, завършена през 1857г. и представляваща единствената арменска църква на островите. На върха на хълм, с гледка към града, има и манастир, построен първоначално по време на византийската епоха, но днешните църква и сгради тук датират от 19-ти век.

Принцовите острови

На снимката: През лятото плажовете са препълнени с туристи;

Бургазада:

Бургазада разполага с очарователен малък музей, посветен на писателя Саит Фаик, известен още като турския Марк Твен. Фаик е живял на това място, като къщата е запазена. Може да се посети спалнята на писателя, където се вижда дори сгънатата пижама на твореца, поставена на неговото легло. От стила на обзавеждане на къщата може да се добие ясна представа за изключителния характер на твореца. Като указател как да стигнете до двореца може да ви служи гръцката православна църква „Свети Йоан Кръстител”, чийто купол доминира над селището и може лесно да се види още докато приближавате с ферибота към острова. Църквата обикновено е заключена, както и свързани с нея свещен извор, разположен под църквата. Бургазада не може да се похвали с множество къщи от 19-ти и 20-ти век, които са типични за Бююкада, но пък чарът на острова се крие в множеството малки улички, около които растат палми, смокинови дървета, олеандър и др. Заради пожар през 2003г. голяма част от растителността на острова е била унищожена, но благодарение на усилията на местните Бургазада е зелен остров отново.

Ако тръгнете от фериботния термина към западната част на острова, след около 15 мин. ще стигнете до ресторант Kalpazankaya, който разполага с тераси с изглед над малък нос към морето. Добър ресторант е гръцкият Барба Яни, на улица Йале, където може да намерите рибни ястия на разумни цени. Намира се близо до пристанището, така че може да поседнете докато чакате следващия ферибот към Истанбул.

Принцовите острови

На снимката: Трафикът по островите е ограничен, поради което една от опциите за придвижване е чрез файтони;

Хейбелиада:

 Хейбелиада е успял да запази голяма част от своята идентичност. Това е едно красиво място, известно с плажовете си, където стотици жители на Истанбул се стича в края на седмицата. Островът е известен с красивите дървени имения в стил арт-нуво, като в едно от тях дори е известно, че отсяда семейството на известния турски писател Орхан Памук.

Фериботите спират на фериботния терминал на главния кей, намиращ се на Ръхтъм кадеси. За да се насладите на Хейбелиада е добре да се разходите пеша или с колело, като боровите горички на острова и хълмовете му са чудесно място за живописни разходки. Колела може да се наемат в близост до кея, а пак там може да се качите и на файтон, с който да се разходите по крайбрежната или до различни дестинации из целия остров. На острова ще намерите доста фирми, предлагащи различни екскурзии, като цените варират между 20 и 30 турски лири в зависимост от продължителността на обиколката.

Принцовите острови

На снимката: Дървените къщи са запазена марка за островите;

Основната атракция на острова е датиращият от 19-ти век манастир „Св. Триада”, величествено разположен на върха на най-северния хълм на острова. За да стигнете до там може да се разходите за около 15 минути пеша през борова гора, или се качете на файтон. Влизането вътре обаче става след предварителна уговорка. Ако сте ученик, ще може  дори да влезете в библиотеката на манастира, където се пазят около 230 хиляди книги, вкл. и важни византийски ръкописи. Манастирът се намира на красиво място и е изграден около 800-годишна църква, известна с красивия си позлатен иконостас. В манастира са се обучавали православни свещеници до 1973г., когато правителството на Турция затваря църковното училище. Днес празните класни стаи напомнят за славното минало.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Други сгради, на които може да хвърлите по някой поглед докато сте на острова, включват Санаториумът на Хейбелиада, разположен на Джам Лимани Йолу в южната част на острова, както и Висшето Военно училище, което е било преди това военноморска академия, основана през 1852г. На острова се намира и гръцката православна църква „Свети Николай”, чиято сграда се отличава с интересния си червено-крамав цвят и часовникова кула. Намира се в центъра на града. Около Хейбелиада има няколко плажа, където водите обаче често са замърсени и не е препоръчително да се ползват.

Принцовите острови

На снимката: Манастирът „Св. Георги“;

Бююкада:

 Бююлада /Големият остров или Принкипо/ е най-големият от Принцовите острови и е обитаван от край време, предимно от малцинствата. Това е било традиционно място за изгнание, като Лев Троцки живее на острова между 1929г. и 1933г. и започва да пише именно тук своята „История на Руската революция”.

Фериботите до Бююкада спират на два съседни фериботни терминала, разположени на Бююк Искеле Кадеси, в главния град на острова. От тук централният площ и повечето хотели, ресторанти и магазини са само на няколко минути пеша. Моторните превозни средства и тук са забранени, но може да си наемете велосипед /за час или за цял ден/. Съвет от нас – преди да потеглите с велосипеда, уверете се, че спирачките му са изправни, защото ако тръгнете да обикаляте из хълмистата вътрешност на острова, спирачките ще са ви нужни. При наем на велосипед местните изискват да оставите лична карта като гаранция. Из Бююкада може да се разходите с файтон /до четири души може да се качат/, като пиацата за файтоните се намира на централния площад. До хълмовете на острова може да се качите и с магарета.

Принцовите острови

На снимката: Централната част на главното градче на Бююкада;

Една от забележителностите на острова е къщата, в която е живял Лев Троцки. Дървената постройка се намира на Чанкая Кадеси, като е строена от гръцки банкер и е била собственост на ръководителят на полицията при Абдул Хамид. Това е и къщата, където през 1933г. дъщерята на Троцки се самоубива. На същата улица, но малко по-близо до фериботния терминал, се намира друга красива дървена къща, с двуетажен портик. Този тип имения на острова разполагат и с красиви градини, пълни с магнолия, мимоза и жасмин, а в околните борови гори растат мирта, люляк и скални рози, така че ароматът на острова е един от запомнящите се.

Островът се състои от два хълма, по които има манастири. Върху  най-южният хълм на Бююкада се намира манастирът „Св. Георги”, за който се предполага, че е изграждан на мястото на сграда, датираща от 12-ти век. Състои се от серия от параклиси на няколко нива, като на най-ниското има свещен извор. Във византийско време манастирът функционира като приют – железните пръстени, които може да се видят по пода на параклисите, са използвани за задържането на лицата. За да стигнете до манастира, вземете файтон до малък парк на главния път, минаващ до хълма. От тук започва стръмна калдъръмена пътека, която след няколко стотин метра стига до манастира. До манастира може да стигнете и с колело – тръгнете от централния площад на запад, преминете покрай хотел Сплендид Палас и през улица Чанкая, с разположените по нейното протежение красиви дървени къщи, преди да се наложи да завиете наляво и към гората. Пътуването отнема около 30 минути, за да стигнете до мястото, където стоят магаретата в подножието на хълма. С тях  може да продължите нагоре.

Принцовите острови

На снимката: Бююкада;

Манастирът на северния хълм датира от деветнадесети век. Три семейства все още обитават пределите му, а освен това в неделя тук има църковни служби. Съседното кафене е известно със своето вино, което навремето е произвеждано в самия манастир. Друга интересна забележителност на острова е местната синагога Хесед Ле Авраам, която се намира на около 10 минути пеша от фериботния терминал /тръгнете от терминала наляво и изминете три пресечки/. Фасадата на синагогата е интересна смесица между неоклацисизъм и ориентализъм. За съжаление, синагогата е заключена, както всички синагоги в Истанбул. За да я посетите, трябва да заявите това поне 24 часа предварително като се свържете с равина на телефон +90 2122441980.

Полезна информация за Принцовите острови:

Как да стигнете до островите:

Достигането на Принцовите острови е лесно, защото има добре изградени фериботни връзки с всеки един от обитаемите острови. Препоръчваме ви, ако ще ги посещавате особено през лятото, да стигнете до фериботния терминал поне един час предварително, защото опашките на касите може да бъдат огромни. Дори и да се снабдите с билет, той няма да ви гарантира място на ферибота. Фериботите тръгват от фериботен терминал Адалар в Кабаташ /на края на трамвайната линия/, като пътуват до Къналъада, Бююкада, Хейбелиада и Бургазада. През лятото дневно има 17 ферибота, а през зимата те са само 9. Първият ферибот потегля в 6.50 часа. Цената на билета е 5.00 TRL. Фериботите пътуват около 50 минути до Къналъада и около 1.30 часа до Бююкада. Има и по-бърз вариант за транспорт, но той е и по-скъп – това са т.нар. водни автобуси /билетът струва 10.00 TRL от Кабаташ и 7.00 TRL от Бостанчъ/. За разлика от фериботите, водните автобуси не спират на всички острови, така че е добре да погледнете разписанията преди да се качите. Иначе лесно може да стигнете от един остров на друг, като билетът за такова пътуване между островите е 2.50 TRL. Ако разполагате с Istanbulkart, билетите ще ви излязат и по-евтини.Важно: Статията предоставя информация за Принцовите острови, разположени близо до Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за всеки един от островите, както и информация за феритобите до тях. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Принцовите острови

По-долу може да видите интерактивна карта относно Принцовите острови, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността: