Природен парк "Брегия", езерото Лугано

Природен парк „Брегия“, чиято площ е около 1.5 квадратни километра, се простира по протежение на едноименната река в продължение на около 1.5 километра, като граничи със селцата Балерна, Кастел Сан Пиетро, Морбио Инферироре и Морбио Супериоре. Паркът е планиран през 80-те години на миналия век от Природонаучния музей на кантона, който предлага създаването на такъв парк в долната част на долината Муджио, в обхвата на плана за управление на кантона.

Природен парк "Брегия"

На снимката: Природният парк е пронизан от едноименната река, благодарение на която са се формирали ценни от геоложка гледна точка обекти и форми;

Многобройни компоненти, както природни, така и човешки, присъстват в парка, като геоложкото съдържание на дефилета Брегия е това, което прави мястото едно от най-значимите от геоложка гледна точка в Швейцария, както и първия в страната гео-парк. В тази част на течението на реката, разкопките формирани от течението на водата, е създало геоложки профил, който не спира да се развива между периодите Джурасик и Терциер /повече от 80 милиона години/.

Многобройни доказателства за древни морета присъстват в скалите на пролома: слоевете са изключително богати на фосили, останали в резултат на подводни свлачища, свидетелстващи за климатичните промени в епохите преди появата на човека на Земята, както и доказателства за вулканични изригвания. Тези останки са да се изучи процесът на еволюцията в тази част на континента- басейна на Монте Дженеросо. Алпите, такива каквито ги знаем днес, не са съществували в миналото, като те са съставени от скали, които може да се открият на дълбочина от хиляди метра в земната кора или върху леглото на отдалечени океани.

Природен парк "Брегия"

На снимката: Мелницата Гитело;

Паркът разполага важни представители на растителния и животинския свят, сред които много от тях са защитени видове или са регистрирани в червения списък. Историческо-културното богатство на областта включва Червената църква (14-ти век) и Замъка (12-ти век), разположени на територията на Кастел Сан Пиетро, както и части от важни исторически пътища. Църквата е паметник от национално значение, като в нейния район са открити находки, датиращи от края на 4-ти или началото на 5-ти век преди Христа. Старите промишлени сгради, както и тези за производство на механична енергия – мелници, циментова фабрика, пивоварна – показват, че човек е използвал водите на Брегия поне от 17-ти век. Мелницата Гитело /1606г./ е от особено значение, като тя е възстановена след като колелата й не са работили повече от 40 години.

Природен парк "Брегия"

На снимката: Паркът може да бъде разгледан благодарение на изградените маршрути;
Идеалната отправна точка за посещение и разглеждане на дефилето Брегия е именно старата мелница Гитело, която се намира точно зад паркинга на търговския център „Centro Breggia” в Балерна. Разходката из парка започва от  малкото езерце и продължава по протежение на реката към старата циментова фабрика, железен мост, фабриката на завода за паста (пивоварна) и големия циментов завод „Saceba”. След като сте преминали през циментова фабрика, ще пресечете реката и ще се изкачите по Вал дела Магна, за да стигнете до хълм, наречен Свети Петър /San Pietro/. Тук може да се видят останките от средновековната крепост и на Червената църква. От тук има прекрасна гледка към целия парк. От тук може да слезете отново надолу и да стигнете до стария път, строен през 1820г. След преминаване на моста, наречен Пунта да Канаа, ще достигнете до останките на мелницата Канаа. Отгоре, точно по права линия, може да видите новия мост на Кастел Сан Пиетро, който през 1997г. е заменил стария железен мост, датирал от 1912г. От тази позиция може да се насладите на богатството на горите в този район, като това е най-високата точка на парка и оттук започва спускането.

Природен парк "Брегия"

На снимката: Мостът „Пунта да Канаа“;

Ясно стратифицирани скали са видими в коритото на реката, докато се придвижвате по пътеката, водеща от мелницата Канаа към Гитело. В тази част на парка са най-старите скали, те са кремък варовик от преди 190 милиона години. Спускайки се по бързия поток, те стават по-богати на глина и фосили. Имайте в предвид, че е забранено да влизате в реката, както и да вадите камъни от нея.

Нов мост, поставен на мястото на стария (мостът Фаругин), пресича дълбокото, тясно дефиле – Buzun del Diavul- като ще се спуснете от дясната страна на дефилето към неговия край. Тук ще се натъкнете на интересни червеникави скали, варовикови скали, както и голяма кариера за варовик отдясно. Като достигнете до дъното на кариерата, ще продължите по брега от дясно покрай серия от Скалии /Scaglia/, като на места пътеката е доста трудна.  Има една интересни гледки и в тази част на парка.

Пътеката продължава в гората, следвайки пътя на реката и пресичайки обширни свлачищни райони, преди да отиде надолу към пътя и обратно към мелницата Гитело, където може да се видят и някои от най-новите геологически натрупвания.

Полезна информация за природен парк „Брегия”:

Адрес: Фондация Парко деле Голе дела Брегия, 6834 Морбио Инфериоре;

Телефон за контакт: +41 91 690 10 29;

В парка се предлагат посещения с екскурзовод. Повече информация за условията и цените можете да видите на адрес: www.parcobreggia.ch.

Природен парк „Брегия“

Важно: Статията предоставя информация за природен парк „Брегия“, езерото Лугано, Швейцария/Италия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за нейното местоположение, информация за маршрути из парка, както и данни за по-интересните обекти в рамките на парка. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно природен парк „Брегия“, езерото Лугано, намиращо се в Швейцария и Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около Брегия, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: