Процесията на златната карета – Монс, Белгия

Процесията на златната карета в Монс датира още от 11-ти век, като след 14-ти век местните жители започват да я извършват ежегодно и със строго фиксирани дати. Процесията се извършва в седмицата на Света Троица, която обикновено е през май или юни. Основният акцент в процесията е бароковата златна карета, върху която се полага ковчеже с мощите на Свети Водрю. Самата карета е изработена през 18-ти век, а ковчежето- век по-късно. В самата процесия участват обикновено около 100 души, които са разделени на няколко групи. Процесията се води от представителите на местната законодателна, изпълнителна и църковна власт и обикаля целия град, за да приключи в църквата „Свети Водрю“. Съгласно местно поверие процесията не трябва да спира никъде по пътя, освен на определените за това места. При спирането на процесията специално определен за това човек разказва на събраното множество за чудесата, извършени от Свети Водрю.
Процесията на златната карета

На снимката: Златната кaрета, която участва в процесията;

Процесията на златната карета

Важно: Страницата предоставя полезна информация за процесията на Златната карета в белгийския град Монс – историческа справка и информация за нейното провеждане. Статията е последно обновена от нашия екип на 04 Юни 2018г.

В случай че търсите хотел в град Монс и околностите, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com