Рандацо, остров Сицилия

В подстъпите на планината Етна се намира не само селцето Лингуаглоса, но и интригуващото селище Рандацо, известно още като „черният град“. Рандацо отстои от Лингуаглоса на 20 км., а за да стигнете до там трябва да следвате шосе SS120. Удивителното при Рандацо е, че този град, построен от лава и имащ древни корени, никога не е бил унищожаван от вулкана. Повечето от разрушенията тук са причинени от човека – през август 1943г. германците превръщат Рандацо в своя последна позиция на съпротива в тази част. Заради това градът е бомбардиран от съюзниците.

Рандацо

На снимката: Рандацо на фона на планината Етна;

Сред забележителностите на града трябва да отличим на първо място Киеза ди Санта Мария /Chiesa di Santa Maria/, намираща се на Пиаца дела Базилика 5. Черно-бялата кула на църквата е отличен пример за блестяща сицилианска зидария. Църквата датира от 13-ти век и разполага с южен портал от 15-ти век, построен в каталонски готически стил. Интериорът на църквата се отличава с впечатляващи колони от черна лава. Църквата е отворена ежедневно от 10.00 часа до 12.00 часа и от 16.00 часа до 18.00 часа.

РандацоНа снимката: Киеза ди Санта Мария;

 

Другата забележителна църква в града е Киеза ди Санто Мартино /Chiesa di San Martino/. Разположена е на Корсо Умберто I и е отворена ежедневно от 10 часа до обяд и от 16.00 часа до 18:00 часа. Впечатляващият кампанил или камбанария датира от 13-ти век, въпреки че църквата е реконструирана през 17-ти век. Черно-бялата каменна кула е в драматичен контраст с църквата, чиято фасада е украсена с релефи на мъченици и светци.

Рандацо

На снимката: Киеза ди Санто Мартино;

Туристическа информация в Рандацо:

Туристическият офис се намира на Корсо Умберто I /Corso Umberto I/, 197. Той е отворен всеки ден, от 9.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 20.00 часа.

Настаняване в Рандацо:

Ако искате да се насладите на красотата на района, то ви препоръчваме малкия хотел L’Antica Vigna, разположен извън Рандацо /на 4 километра югоизточно от градчето и в подножието на вулкана/. Това очарователно хотелче е преустроена ферма, заобиколена от 3 хектара маслинови дървета. Мястото е идеално за семейства с деца, като има и малък парк. Гостите се настаняват в малки, комфортни вили, обзаведени с всичко – от кухня до камини. Всяко помещение разполага с малка баня с вана.

Търсите хотел в Рандацо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Къде да хапнете в Рандацо:

Най-елегантният ресторант в градчето, предлагащ сицилианска кухня, е Trattoria di Veneziano. Сред „звездите“ в менюто ще откриете много ястия с риба, както и традиционната паста – ригатони или папардели, които най-често се сервират с пресни гъби. Ресторантът се намира на Виа дел Романо 8 /Via del Romano 8/. Резервации не са необходими.
Важно: Статията предоставя информация за град Рандацо – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Май 2017г.

Търсите хотел в Рандацо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Рандацо и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Рандацо

По-долу може да видите интерактивна карта относно Рандацо  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: