Районът Албергерия – град Палермо, Италия

Районът на Палермо, който е оформен отстрани от Виа Македа и Корсо Виторио Емануеле, и който се намира северозападно от централната гара на града, носи името Албергерия. Това е част от Палермо, която не е претърпяла някакви съществени промени в последните няколкостотин години. Макар че на самата Виа Македа се издигат няколко чудесни палаци /palazzi/, истинското сърце на квартала се крие в лабиринта от малки улички, далеч от оживените главни артерии. Онова, което си заслужава да се види в тази част на Палермо, са какво оживения уличен  пазар, така и няколко красиви църкви, разпръснати между високите, почернели сгради.

Албергерия

На снимката: Църквата „Ил Джезу“ – основната атракция в района Албергерия;

Най-зрелищната от споменатите красиви църкви на района е „Ил Джезу“ /Il Gesù/. Разположена е на Виа Понтичело и е завършена отгоре с купол в зелени и бели шарки. Тази църква е първата постройка на йезуитите в града, като изграждането й е започнато през 16-ти век. Строителният процес завършва след повече от 100 години. Църквата е почти изцяло възстановена след щетите от бомбардировките по време на Втората световна война – щети, за които все още може да се видят следи по околните улици. Реконструкцията е впечатляващо задълбочена, а църквата има чудесен интериор, представляващ миск от инкрустиран мрамор, маолика, сложна релефна работа и чудесно декориран таван. Ще ви трябва малко време, за да може да възприемете това богатство и да го осмислите. Ако продължите от църквата по пътя, ще стигнете скоро до Пиаца Баларо – това е мястото, където се провежда един приличен дневен базар за плодове и зеленчуци, който започва рано сутринта.

Албергерия

 

Албергерия

Албергерия

На снимките: Интериорът на църквата „Ил Джезу“;

В единия край на площада, на улица Виа Наси, се издига кулата Сан Николо /Torre di San Nicolo/. Може да се изкачите до върха на кулата, но за целта трябва да изкатерите всичките 84 стъпала до горе. Наградата обаче си заслужава – едни от най-добрите панорамни гледки към Палермо. Кулата започва съществуването си като наблюдателница през 13-ти век. Около 1518г. тя е била свързана към съседната църква Сан Николо.

Албергерия

На снимката: Торе ди Сан Николо;

Последната част от района Албергерия, която си заслужава да се разгледа, е частта около южния край на Виа Баларо, където на площад „Пиаца дел Кармин“ се издига църквата Санта Мария дел Кармин. Църквата датира от 17-ти век и се отличава с красивият си купол от плочки в стил майолика.

Албергерия

На снимката: Гледка към нощен Палермо от кулата Сан Николо;

Полезна информация за посещение на църквата „Ил Джезу“ в Палермо:

Адрес: Пиаца Каса Професа, Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 332 213;

Работно време за посещение:

През делнични дни, от 6.30 часа до 13.00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа;

Неделя и на празници, от 6.30 часа до 12.30 часа и от 17.00 часа до 18.30 часа;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;

Полезна информация за посещение на кулата Сан Николо в Палермо:

Адрес: Виа Наси Нунцио 18, Палермо, Италия;

Телефон: +39 380 864 6602;

Работно време за посещение:

Вторник и събота, от 10.30 часа до 14.30 часа;

Цени на входните билети:

Нормален билет – 2.50 Евро;

Намален билет – 1.50 Евро;
Важно: Статията предоставя информация за района Албергерия в град Палермо – най-големият град на остров Сицилия. Тук ще намерите полезна информация за района и основните обекти, които си заслужава да посетите в тази част на града – църквата Ил Джезу, кулата Сан Николо и др.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Април 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Албергерия

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Ил Джезу“ в Палермо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на църквата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: