Районът Камарг – Прованс, Франция

Просторен, равнинен и обгорял от слънчевите лъчи, районът Камарг може да се определи като почти нереална върволица от плитки езера (Etangs), криволичещи реки, канали, блата и дюни. Частично пустинна, частично пълна с пасища, частично природен резерват, тази част на Франция не прилича на никоя друга част от страната. Камарг общо взето може да се определи като наподобяващ триъгълник район, ограден на север от град Арл, на запад от Ейг Морт и на изток от приличащия на пустиня район Кроу и индустриалните предградия на Марсилия. Независимо от присъствието тук на оживени курортни градове като Лес Сен Мари де ла Мер и Ейг Морт, Камарг е почти незаселено място, осеяно с традиционните гипсови и сламени къщички, наречени Cabanes. В целия район Камарг, заемащ площ от 330 квадратни мили /или близо 500 кв.км/, живеят не повече от 10 000 души, като това се дължи и на факта, че голяма част от района са защитени влажни зони.

Камарг

На снимката: Карта на Камарг с посочени отделните части на района и основните градове;

Камарг е считан за една от най-важните влажни зони в Европа, поради което са положени значителни усилия за защитата на този район. Всяко едно посещение в Камарг може да се определи като форма на еко-туризъм. Почти цялата част от района, включително неговите градове и заселени места, са защитени и управлявани като защитени зони. В сърцето на Камарг се намира Réserve Nationale, създаден през 1927 г.. Той обхваща 32,412 дка – около 50 квадратни мили – около плиткото, солено езеро Étang du Vaccarès. Районът е обявен за „биосферен резерват“ от ЮНЕСКО и е един от само 300-та такива райони в света.

За хората, които обичат да наблюдават птици, Камарг е истински рай. Тук има повече от 350 местни и мигриращи видове. Камарг е единственото място извън Африка, където можете да видите розови фламинго- тук те гнездят с десетки хиляди. В района има и 1000 вида цъфтящи растения. По-голяма част от туристите в този малък край на Франция са самите французи. Това е така, защото местните смятат древните традиции, забавления и занимания, които са съхранени в Камарг, са екзотични и завладяващи. Селското стопанство в Камарг се върти около отглеждането на ориз, някои видове плодове и, макар и забележително, лозя. За голяма част от местните жители обаче животът се върти около полудивите, кремави на цвят малки коне Камарг, както и местния вид бикове. Животните се хранят и размножават в дивата природа, колкото и невъзможно да изглежда това предвид доста лунния на места пейзаж. Районът на Камарг обаче си остава известен с производството на сол, така както е било още от римско време. В източните и западни краища на Камарг може да видите местата за извличане на сол, а планини от сушаща се сол се простират на километри. Районът Камарг е известен и с редица културни мероприятия. През май тук се провежда един от най-колоритните фестивали в Европа, когато повече от 8000 роми от цяла Европа се събират в Лес  Сен Мари де ла Мер, за да отпразнуват своя празника на своята покровителка Сара.

Камарг

На снимката: На много места в Камарг може да се насладите на гледката с розови фламинго;

Как да стигнете до Камарг:

Основната дестинация в Камарг е град Арл, който може да ви послужи като основна точка за разглеждане на целия район. Градът се намира недалеч от две от важните спирки в тази част на Франция –  Марсилия /обслужвана от въздушен транспорт, както и от TGV влакове/ и Авиньон /до тук също може да се стигне лесно по въздух и чрез влак/.

Ако решите да стигнете до Франция със самолет и оттам да се насочите към Прованс и Камарг с автомобил, то може да си наемете кола в Марсилия. От летището на Марсилия, поемете на север по път 113 в посока Салон де Прованс. Точно преди Салон, трябва да продължите по платения път А54 и да се насочите към Сен Мартин де Кроу. След като А54 свърши, трябва да продължите на запад по път 113 към Арл. Пътуването е около 95 км. и се взема за около час и половина. Ако пътувате от Авиньон, поемете по път N570 директно на юг до Арл. Пътуването е само 37 км. и ще ви отнеме не повече от 30 мин.

Отделните части на Камарг:

La Grande Camargue:

Големият Камарг обхваща цялата делта на Рона. Тази част се намира между двата ръкава на реката- Голяма Рона на изток и Малка Рона на запад, като е ограничена на юг от Средиземно море. Може да се каже, че Голям Камарг е всъщност остров, като много често се намира още Л’Ил де ла Камарг. Участъкът земя тук се е формирал над хилядолетия, благодарения на утаяване на частици от река Рона. До 19-ти век този участък е известен като „плаващ”. По-голяма част от Голям Камарг се състои от мрежа от езера и блата, с почти никакво човешко присъствие. В южната част се намира Plage de Beauduc – простиращата се на около 40 км. плажна ивица, представляваща най-дългата плажна ивица от този род на Средиземноморието.

Камарг

На снимката: Камарг е известен със своите коне;

La Petite Camargue:

Малкият Камарг се простира на запад от Малка Рона до Canal du Rhône à Sète. Каналът, естествен воден път, развит от човека, се използва от плавателни съдове, возещи туристи от Рона към Средиземно море. Въпреки че Малкия Камарг представлява фин баланс между селскостопанска и необработваема земя, солени и сладководни блата, лагуни, канали, езера и борови гори, по-голямата част от него, за разлика от Голям Камарг, се намира извън пределите регионалния природен резерват и защитени зони. Тук има и повече пътища, където може да обикаляте с велосипед или автомобил. Няколко замъка и оградения от стени град Ейг Морт свидетелстват за връзката на тези земи с кръстоносците.

Камарг

На снимката: Ейг Морт – укрепеният град на Камарг на фона на неговите солници;

Les Salins:

 Les Salins е  фабриката за сол. Има две основни фабрики за сол в Камарг, едната на юг от Ейг Морт  (25,000 дка) и един на юг от Салин де Жиро (27,000 дка). Заедно, двете области изнасят повече от половин милион тона сол годишно. Може да ви се стори странно да се включват такива промишлени места сред туристическите забележителности, но няма как да не споменем тези неща, защото ако се намирате в този район, ще видите, че солниците и солните планини /достигащи на височина колкото няколкоетажна сграда/ са забележителна гледка. Солта се извлича чрез изпарение на морската вода, така както е правено и в древността. Римляните са използвали този район, а съществуващата днес солна индустрия е основана от монаси през 13-ти век и разширена през 19-ти век.

Crau:

Равнината Кроу се простира от южно от Арл до Средиземно море по протежение на източния край на Камарг. Тази част на Камарг е най-близкото нещо до истинска пустиня в континентална Европа и, макар че напоследък тук се правят опити за развитие на селското стопанство, обстановката все още е пуста и мрачна. Създадена от скали и камъчета, докарани тук от Алпите през последните две ледниковите периоди, Кроу е оформена чрез промяната на речните модели. Точно под повърхността, слой от калциев карбонат силен колкото бетон, пресича контакта между повърхността и подземните води. В продължение на векове, тази част на Камарг е безплодна и суха зона, особено през горещите летни месеци. В последно време в северната част започва напояване заради опити да се развие селско стопанство, в частност отглеждане на сено за фураж  и овощни дървета.

Камарг

На снимката: От древността Камарг е бил известен като район за добив на сол;

Конете на Камарг:

Когато говорим за Камарг, няма как да не кажем и няколко думи за местните коне, а те са легендарни. Бяло-сиви или кремави, късокраки и здрави, с рунтави опашки и дебели, бляскави гриви, конете на Камарг приличат доста на вид пони. Произходът на този уникален за света вид кон е все още мистерия. Имало е момент, в който се  е считало, че те са потомци на арабски коне, оставени от сарацини-нашественици. Приликата с елегантните арабски коне обаче е много малка. По всяка вероятност те са продукт на кръстоски между местни коне и други породи. Навремето конете са били напълно диви, докато днес са полу-диви. Те пасат свободно в областите, известни като sansouires – солени, сухи равнини, покрити с треви, и съжителстват със стада от местните бикове. Местните каубои /Gardians/ и фермерите използват камаргските коне при работа.

 Плажове на Камарг:

Колкото и тъжно да е, в наши дни където и да отидете по бреговете на Средиземно море, групи от туристи вече са там и са ви изпреварили. Трудно ще намерите плаж, който да не е претъпкан. Независимо от това, плажовете на Камарг са може би най-съхранените откъм природни дадености плажове в съвременна Европа. Километри от бял пясък, покрити с трева дюни и бели понита, препускащи на прибоя, са честа гледка тук, а не просто някаква фантазия. Няколко са плажовете, които си струва да посетите.

Камарг

На снимката: Един от плажовете на Камарг, известни с широката си ивица, но и препълнени с къмпингуващи през повечето време;

Plage Est

 Ако продължите на изток по протежение на Източния плаж на в края на Лес Сен Мари де ла Мер, може да видите знаци индикиращи  „Zone Naturiste” – това е нудистки плаж. Тя е на около пет километра извън селото. За да стигнете до там, следвайте пътя покрай плажа на изток. След около три километра пътят става черен. Тук може да оставите вашия транспорт и да продължите пеша. Средиземно море ще ви бъде отдясно, а дюни, езера и блата отляво. Носете си собствени вода, напитки и чадър, защото тук просто такива няма да намерите.

Plage de Beauduc

Плажът „Beauduc” е най-трудният за намиране, но и най-добрият в тази част на Франция – цели 28 километра естествен, див плаж с бял пясък. На плажа има два изключително популярни ресторанта – Marc et Mireille и Chez Juju. Иначе на празния плаж може да се почувствате като на края на света. За да стигнем до там от Арл, вземете път D570 юг (или D570 север от Лес Сен Мари де ла Мер) до път D36 Юг. Завийте надясно по D36b (следвайте знаците за La Capelière). Тъй като сте в непосредствена близост до природния парк, внимавайте за птици и диви животни. Продължете покрай Salin de Badon за около 8 км. Тук се оглеждайте за знак, сочещ към Ресторант Marc et Mireille. При знака направете десен завой към по-малък, неасфалтиран път. Когато пътят започне да се смесва с бял пясък, това е знак, че сте стигнали. Един съвет от нас –  не изчаквайте да се стъмни, за да тръгнете да се прибирате, а направете прибирането докато е още светло. Също така, внимавайте да не паркирате срещу вятъра. Тук той може да е доста силен, защото мястото е подходящо за сърф в около 300 дни през годината, а с вятъра може да имате проблем и пясък по двигателя.
Plage de L’Espiguette

С ширина от около десет километра, този пясъчен плаж граничи с борови гори и пясъчни дюни, като се простира от морския курорт Порт Камарг до лагуните и каналите на Малкия Камарг. Близо се намира фара Espiguette. В близост до паркинга Лес Баронетс може да намерите храни, чадъри и шезлонги под наем. Паркингът не е от евтините. Най-доброто време, за да оцените този плаж, е ако дойдете извън сезона, или рано сутрин и късно вечер. За да стигнете до този плаж от Ейг Морт, тръгнете по път D979 Юг към малко рибарско селце Ле Грау дю Рой /Le Grau Du Roi/. Точно преди селото, завийте наляво по нов път D62b към Порт Камарг. След около един километър завийте наляво по тесен асфалтов път, сочещ към Фара Espiguette. При фара ще видите знаци за паркинга.

В изброените по-долу теми ще намерите обща информация за отделни водещи дестинации в тази част на Прованс. Разбира се, във всяка една от темите, посветени на отделните градове, ще ви представим подробна информация за тези места, както и за техните забележителности:

1/ Арл;

2/ Сен Мари де ла Мер;

3/ Ег Морт;

Камарг

Важно: Статията предоставя информация за района Камарг- Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за тази част на Прованс, информация за достигане до нея и придвижване, както и линкове към статии за отделни градове в тази част на Прованс. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Септември 2016г.