Районът От Прованс – Прованс, Франция

Районът От Прованс, за разлика от Лазурния бряг и Ривиерата, обикновен е наричан L’arriere Pays, което в превод може да се определи като „задния двор”. За разлика от споменатите два известни района на Франция, От Прованс не е известен със своите космополитни центрове, исторически съкровища или изискани курорти. Това е районът на т.нар. Предалпи, които се простират в горната част на Прованс, започвайки от края на Воклюз /Vaucluse/ до италианската граница. Това е земя от малки селца, някои от които доста красиви, а други – по-работнически. Само едно от тях /Дин-Dignes/ е достатъчно голямо, за да се нарече град. Нито едно от тези места не може да се определи като някаква основна дестинация за посещение.

Районът От Прованс

На снимката: Карта на района От Прованс с разположение на основните населени места;

Но ако обичате пленяващи пейзажи, почти вертикални клисури, спокойни езера и долини, достатъчно дълбоки за да има на практика свой собствени микроклимат, то може да намерите От Прованс за много привлекателна и красива дестинация. Това е мястото, където хълмовете на Прованс, изпълнени с лозя, лавандула и маслини, дават път на предизвикателни алпийски пейзажи. Навлезете ли в тази част на Прованс, ще видите как релефът започва да се променя, разкривайки в по-малка или по-голяма степен за големите тектонични сили, които са създали Алпите. В един момент може да гледате в сухите и дълбоко ерозирали варовикови хълмове – едни от най-слабо населените райони във Франция. Ако се обърнете в друга посока, ще попаднете на някоя тясна клисура, пронизана от някоя река, с покрити с мъх стени. От Прованс е районът за всички любители на природата –  това е зона за каяк, рафтинг, за любители на разходките на открито и къмпингите. Из района има чудесни пешеходни маршрути, както и множество организирани възможности за спорт, било в планината или в някоя от езерата. За разлика от другите теми на нашия сайт, посветени на Прованс, тук основните дестинации няма да бъдат големи градове и техните забележителности /катедрали, римски останки и др./, а клисури и планини. Последните „осигуряват” достатъчно спиращи дъха места, повечето от които дори са били неизвестни преди началото на 20-ти век.

Районът От Прованс

На снимката: Каньонът Вердон;

Как да стигнете:

Със самолет: Ако ще пътувате до Франция със самолет и бихте искали да посетите От Прованс, то летищата в Марсилия и Ница са най-удобните за достигане до този район. Летището на Ница е по-близкото от двете. От летището на Ница има автобус, който тръгва на всеки 20 минути и стига до автобусната гара на Ница в центъра на града (Gare Routière). От Ница Gare Du Sud всеки ден потегля влак до Сен Андре, от където може да продължите към Кастелан и Мустие.

Ако полетът ви е до летището на Марсилия, то от тук също вземете автобус до центъра на града. От ж.п. гарата SNCF вземете автобус, който се менажира от „Autocars Sumian”, с който може да стигнете до Каньона Вердон. Автобусът тръгва от Марсилия рано сутрин и с него може да стигнете до Мустие и Кастелан. Автобусът пътува три пъти седмично (понеделник, сряда и събота, с изключение на официални празници), считано от 1-ви юли до 15-ти септември.

Train des Pignes:

„Chemin de Fer de Provence” между Ница и Дин Ле Бен /Digne Les Bains/ е повече от просто транспорт между брега и високата част на Прованс. Става дума за влак, който преминава през тесните клисури на района, изминавайки разстоянието от 151 км. за три часа. Влакът е истинска институция в района, предлагайки на пътуващите много забавна възможност за пътуване, както и чудесна възможност да се нагледате на чудни пейзажи. Маршрутът преминава през 50 тунела, мостове и виадукти, като ще се издигнете на височина от 1000 метра, свързвайки малки китни селца. Благодарение на неговите размери, влакът взема тесните и остри завои по пътя и се изкачва по големи наклонени участъци, за да разкрие уникални пейзажи, много от които не могат да се видят по друг начин. Докато пътувате между станциите Ано и Ентрево, може да видите дълбоката V-образна цепнатина в планината. Това е каньонът Далус.

Районът От Прованс

На снимката: Парният влак /вдясно/, който все още обикаля из тази част на Прованс;

Въпреки приетото наскоро официално име, хората все още наричат влака „Train des Pignes”, което в буквален превод означава „влакът борова шишарка”. Никой обаче не е сигурен от къде точно идва това име. Според една история, влакът се движи толкова бавно, че може да излезете от него и да си съберете борови шишарки, след което отново да се качите. Според други боровите шишарки са били използвани в миналото за разпалване огъня на двигателите на влака. Името обаче определено не е свързано с природата, която влакът прекосява. С един и същи билет може да пътувате навсякъде по протежение на линията – може да слезете на някоя станция, да се разходите и след това да се качите на друг влак за връщане. Може да използвате влака за да стигнете до Сен Андре Лес Алпс и за каньона Вердон. През лятото по линията се пуска и един старомоден влак с парен локомотив, свързващ Пуже Тение и Ано. Този влак разполага с отворени места за по-добра гледка. В допълнение към парния влак, , Chemin de Fer de Provence осигурява четири пътувания между Ница и Дин. Между Коледа и Великден, линията осигурява и специални влакове за пътуване през сняг, чрез които може да се стигне до ски зоните в южните Алпи.

Районът От Прованс

На снимката: От Прованс е обслужван от Chemins de Fer de Provence и посредством по-модерни влакове;

За повече информация  относно Train des Pignes посетете www.trainprovence.com/index_provence.asp. Информация може да получите и на станцията в Ница: 4 bis Rue Alfred Binet, 06000 Nice, телефон: 33 04 97 03 80 80, както и на станцията в Дин Ле Бен: 1 Avenue Pierre Sémard, 04000 Digne les Bains, телефон: 33 04 92 31 01 58.

Как да обикаляте из района От Прованс:

Ако решите да посетите този район на Прованс, ако не разчитате на свой собствен транспорт и искате да се съсредоточите най-вече около Каньона Вердон, то може да използвате автобусната линия, която оперира по два пъти на ден във всяка посока между ключовите места за спиране по протежение на пешеходните пътеки около каньона. Автобусите пътуват всеки ден през лятото /1-ви юли – 31-ви август/, както и през уикендите в периода от април до края на юни и през месец септември.

Районът От Прованс

На снимката: Езерото Сен Кроа;

Туристически информационни бюра:

Алп дьо От Прованс: Алп дьо От Прованс Регионален туристически съвет, Maison des Alpes de Haute Provence, 19 Rue Docteur Honnorat, BP 170, 04005 Дин Ле Бейн, _33 04 92 31 57 29, fax 33 04 92 32 24 94, info@alpes-haute-provence.com, www.alpes-haute-provence.com.

Регионален Природен парк Вердон: Parc Naturel Régional du Verdon, BP 14, Domaine de Valx, 04360 Мустие Сен Мари, телефон: 33 04 92 74 68 00, факс: 33 04 92 74 68 01, info@parcduverdon.fr, www.parcduverdon.com/eau/infeau.html.

Кастелан: Туристически офис, Rue Nationale, 04120 Кастелан, телефон: 33 04 92 83 61 14, факс 33 04 92 83 76 89, www.castellane.org/index_gb.html.;

Ругон: Jean-Pierre Clair, 04129 Rougon, _ 33 04 92 83 66 32, fax 33 04 92 83 66 49, infos_rougon@rougon.fr, www.rougon.fr.;

Ла Палуд сюр Вердон: Syndicat d’Initiative, 04120 La Palud sur Verdon, _ 33 04 92 77 32 02, syndicat-initiative.x@wanadoo.fr, www.lapaludsurverdon.com/p1006001.htm

Мустие Сен Мари: Office de Tourisme, Rue de la Bourgad, 04360 Мустие Сен Мари, телефон: 33 04 92 74 67 84, fax 33 04 92 74 60 65, moustiers@wanadoo.fr, www.ville-moustiers-sainte-marie.fr/indexot.htm.

Районът От Прованс

На снимката: Систерон – една от спирките в маршрута „Пътят на Наполеон“;
В изброените по-долу теми ще намерите обща информация за отделни водещи дестинации в тази част на Прованс: 

1/ Каньон Вердон;

Пешеходен маршрут из Каньон Вердон /Ден 1/;

Пешеходен маршрут из Каньон Вердон /Ден 2/;

Пешеходен маршрут из Каньон Вердон /Ден 3/;

Автомобилна обиколка около Каньон Вердон;

2/ Дин Ле Бен;

3/ Маршрут „Пътят на Наполеон”;

Районът От Прованс

Важно: Статията предоставя информация за района От Прованс – Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за тази част на Прованс, информация за достигане до нея и придвижване, както и линкове към статии за пешеходни маршрути и градове в тази част на Прованс. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Октомври 2016г.