Районът Саблон – Брюксел, Белгия

През последните години районът Саблон на Брюксел се е превърнал в мястото, където може да се насладите на множество магазини за антики и картинни галерии. Името на района датира назад във времето, когато тази област все още се е намирала в покрайнините на града. В този район е минавал пясъчен път, по който се е достигало до градските порти. На френски език този вид пясък се е наричал „саблон“. През 14-ти век тук е издигната малка църква, в която е поставена статуя на Богородица, за която се считало, че има магическо влияние. Много скоро малката църква била настроена и се превърнала в красива готическа църква. Голяма промяна за този район настъпва през 19-ти век, когато районът бил разделен на две части след изграждането на голяма улица- Rue de la Regence! По това време църквата на Саблон била преустроена, като част от прилежащи към нея постройки били премахнати. От едната страна на църквата се изгражда парк, който в момента е доста привлекателно място за посещения. Същият е заобиколен от 48 статуи, представящи всички гилдии на Брюксел. В центъра на парка се намира статуята на двама графа- Егмонт и Хоорне, които били екзекутирани на Големия площад през 1568г.
Районът Саблон

На снимката: Църквата „Нотр Дам дю Саблон“ и част от парка до нея;

При посещението си сега в района на Саблон може да се насладите на множеството магазини и особено на големия пазар на антики, който се провежда събота /от 9.00ч. до 18.00ч/ и неделя /от 9.00 до 13.00ч./. В района на Саблон е разположено и най-известното място за правене на сладкиши в Брюксел- Витамер.

Районът Саблон

На снимката: Улиците на района Саблон е осеян с множество антикварни магазини, както и с известната сладкарница Витамер;

Полезна информация за забележителността: 

Районът Саблон

На снимката: Карта на центъра на Брюксел и районът Саблон с разположение на основните забележителности там;

Районът Саблон

Важно: Страницата предоставя полезна информация за района Саблон в белгийския град Брюксел – историческа справка, разположение на района и по-интересни неща за разглеждане в Саблон. Статията е последно обновена от нашия екип на 29 Май 2018г.

Търсите хотел в Брюксел?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно