Районите Алпилес и Гаригес – Прованс, Франция

Ако някога сте мечтали за Прованс, то е много вероятно във вашите мисли да сте си представяли житните поля и кипариси, каквито може да се видят в картините на Ван Гог, каменистите бели хълмове и звездните нощи, както и блестящото синьо небе. Именно тези образи са направили тази част на Прованс толкова популярна, че чак се е превърнала в нещо като обща, колективна фантазия.

Алпилес и Гаригес

На снимката: Карта на районите Алпилес и Гаригес с показани по-важните градове, заслужаващи внимание;

Ван Гог прекарва последните и най-плодовитите си години в рисуване на полета, ферми и хора от тази част на Прованс. Той създава многобройни произведения, посветени на този район, простиращ се от Авиньон, на запад до Ним и на юг до Арл (врата към Камарг).

От оградения град Авиньон, над широката и плодородна долината на Рона, се виждат в далечните папските лозя на Châteauneuf-du-Pape, датиращи от 14-ти и 15-ти век. Понт дю Гар пък се издига от мъглите над река Гардон. Това е най-запазеният римски акведукт на три нива, който все още може да се пресече. От основните градчета на този район на Прованс лесно може да стигнете и до различни местни исторически забележителности – от древни руини от римско-гръцкия период до пещерите, използвани от френската съпротива. Алпилес представляват редица резки и назъбени варовикови хълмове, образуващи геоложко продължение на Люберон, между Авиньон и Арл. Въпреки че височината им не е голяма, техните голи върхове и странно ерозирали форми създават илюзията за високи планини.  В действителност, те почти се сливат с пейзажа, който е сух, но не и безплоден. На места може да видите маслинови и бадемови дървета, дъбови и борови горички.

Алпилес и Гаригес

На снимката: Папският дворец в Авиньон;

Регионът Гаригес носи името си от своя каменист пейзаж. Думата „Гариг”, използвана във Франция и Испания, се отнася до участъци със суха, камениста почва, където може да растат само бодливи растения. Тази част от Прованс е обширна, достигайки на север от Ним до ръба на Централния масив, който е централния планински регион на Франция. Гаригес обхваща хълмове, покрити с магарешки бодил, трън и други характерни сухи и бодливи растения. Но дори и при този суров пейзаж, отново има достатъчно красота. Дивата лавандула, мащерката и розмаринът процъфтяват тук, както и други ароматни растения (босилек, градински чай, риган и чубрица), изпълващи въздуха през цялата година.

Алпилес и Гаригес

На снимката: Амфитеатърът в Ним;

Как да стигнете до тук:

 Авиньон е най-удобният точка, от която може да започнете разглеждането на тази част от Прованс. Има добри връзки /въздушни и железопътни/ към Париж, както и добри железопътни връзки с останалите околни градове. Пътищата са добре поддържани и маркирани, което превръща града в добра база за обхождане на района, дори ако идвате и ще пътувате с автомобил.

Със самолет: Air France предлага четири или пет полета на ден от Париж-Орли до летището в Авиньон. Последното е само на 10 км. от центъра на града.

Летището на Марсилия е свързано с директни полети с Париж и други европейски градове. Намира се на около 40 минути от центъра на града. Има и автобусни и влакови връзки от Марсилия до Авиньон.

С влак: Елегантните и изключително бързи влакове TGV изминават за кратко време разстоянието между Париж и Авиньон. Влаковете са удобни и оборудвани за пътници с увреждания, като тръгват от гара Лион в Париж. Гарата за TGV влакове в Авиньон е разположена в южния край на града, в близост до околовръстния път /на около 3-4 км. от центъра на града/. Между гарата и автогарата на града се движи автобус, на всеки 15 минути.

С кола: Авиньон е пряко свързан с Париж през магистрала A7, или Route Du Soleil. Ако идвате от България с автомобил, то едва ли ще ви се наложи да пътувате до Париж, че да хващате от там пътя за Авинъон. Имайте в предвид, че през лятото пътищата във Франция са препълнени от пътуващи, като трябва да сте готови да постоите в задръствания, особено ако има пътен инцидент.

Алпилес и Гаригес

На снимката: Останките от древния римски град Гланум;

Как да обиколите района на Алпилес и Гаригес:

С влак: Местните влакове, експлоатирани от Train Express Regionaux (TER), свързват Авиньон с повечето от по-големите градове в Прованс. Цените като цяло са достъпни. Информация за разписания и цени може да получите на гарата в Авинъон, Boulevard St. Roch, 84000 Авиньон, 33 08 36 35 35 35.

С автобус: Автобусни разписания може да намерите на автогарата Gare Routière (автогарата), в непосредствена близост до жп гара SNCF, на адрес: 5 Avenue Montclar, 84000, Авиньон, 33 04 90 82 07 35.

Алпилес и Гаригес

На снимката: Понт дю Гар;В изброените по-долу теми ще намерите обща информация за отделни водещи дестинации в тази част на Прованс. Разбира се, във всяка една от темите, посветени на отделните градове, ще ви представим подробна информация за тези места, както и за техните забележителности:

 1/ Авиньон;

2/ Ним;

3/ Сен Реми дьо Прованс;

4/ Ле Бо дьо Прованс;

5/ Бокер;

6/ Пон дю Гар;

 

Важно: Статията предоставя информация за районите Алпилес и Гаригес – Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за тези части на Прованс, информация за достигане до тях и придвижване, както и линкове към статии за отделни градове в тази част на Прованс. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Септември 2016г.