Районите Воклюз, Люберон и Мон Венту – Прованс, Франция

Ако тръгнете на север и на изток от Авиньон, скоро ще видите съществена промяна в облика на Прованс. Плодородните полета на Западен Воклюз, известен като Comtat Venaissin, дават път на нарастващи гористи хълмове и планини. Именно в тази част на южна Франция може да усетите и първите знаци, че приближавате Алпите. Лозя, маслинови горички и овощни градини са разпръснати из долината. Просперитета на региона се дължи на наличието на три важни лозарски района в тази част на Франция. Кот дю Венту и Кот дю Люберон произвеждат деликатни млади вина, а в пределите на Воклюз се намират и няколко изби от Кот дю Рона, които са световноизвестни. Долините и равнините в тази част на Прованс са известни още с отглежданите череши, кайсии, смокини и пъпеши, както и малките, но сочни дини Кавайон /Cavaillon/, които се отглеждат около едноименния град.

Воклюз, Люберон и Мон Венту

На снимката: Карта на районите с основните градове;

Глигани се разхождат из дъбовите и кестенови гори по възвишенията, където земеделските производители събират ценните черни трюфели. Най-малко 75% от всички трюфели, продавани във Франция, идват от Воклюз, а повече от 50% от търговията се осъществява на пазара в Карпентрас, за който може да намерите допълнителна информация в темата за този град. Тази част на Прованс е известна и с гъстите си борови гори, които са огласени със звуците на цикадите – символът на Прованс, а пейзажът се допълва от дълбоки варовикови каньони и предпланините, покрити с ароматни билки. Районът е богат и на охра, поради което се намира провансалското Колорадо заради огнените цветове на почвата тук. В района Апт добивът на охра е традиционна дейност. В продължение на много поколения, тя е оказала влияние както на пейзажа, така и на живеещите тук хора и техния начин на живот.

Воклюз, Люберон и Мон Венту

На снимката: Мон Венту, до който се стига по изключително живописен път с красиви гледки към долината;

Воклюз се смята за център на Прованс и осигурява някои от най-емблематичните гледки в региона – от редовете цъфтяща лавандула до изолирания връх Мон Венту, който е известен покрай велосипедната обиколка на Франция „Тур дьо Франс”. Районът предлага многообразни опции за пешеходен туризъм, катерене, каране на кану, плуване, риболов, делтапланеризъм, разходки с балон, каране на ски /през зимата/, но онова, с което Воклюз е любим на всички природолюбители, са възможностите да се обикаля с колело. Невисоките хълмове на Воклюз предлагат разнообразни, но красиви изпитания за всеки, който дръзне да се разходи с велосипед из тази част на Франция. Пейзажът – китни селца, кацнали гордо на някой хълм, красиви долини- прави маршрутите във Воклюз едни от най-добрите в страната. Има и почти 2500 мили от добре маркирани туристически пътеки и три важни за катерене области – Buoux, Bedoin и Le Dentelles de Montmirail.

Знаете ли, че?

 думата „Vaucluse” идва от латинската дума „Vallis clausa”, което в превод означава „затворена долина”? В действителност, Воклюз е разделен на няколко характерни области, всяка със свой собствен микроклимат.

Воклюз, Люберон и Мон Венту

На снимката: Интересна средновековна уличка в Апт;

Как да стигнете и да обиколите тази част на Прованс:

Най-удобната начална точка за достигане до Воклюз, Люберон и Мон Венту е Авиньон. Гарата в този град се обслужва от влакове /вкл. и TGV/, ако пътувате от друго място. Като алтернатива може да използвате град Оранж /Orange/, чиято гара също се обслужва от бързите TGV влакове. За съжаление местните влакови връзки почти липсват на места във Воклюз и Люберон, поради което ако нямате собствен транспорт ще ви се наложи да ползвате автобус. Автобусни връзки има между повечето населени места в района, вкл. Авиньон, Карпентрас, Апт, Л’Ил Сюр Ла Сорг, Кавайон и Оранж.

Регионите на Воклюз:

1/Haut Vaucluse

Известен още като Прованс на папите или Папския анклав, Haut Vaucluse обхваща регион с лозя и имоти, които навремето са били изцяло под контрола на папите в Авиньон. Това е най-северната част на Воклюз, като тя включва и някои от най-добрите лозя на Кот дю Рона- Шатоньоф дю Пап, Жигондас и Вакейрас, големи области за отглеждане на лавандула, както и прекрасните римски градове Оранж и Везон ла Ромен. Любителите на природата може да се разходят /или по-скоро да се покатерят/ до Les Dentelles de Montmirail – наречен така заради дантелените варовикови скали на върха. От тук има прекрасна гледка към Мон Венту и заобикалящата го природа.

Воклюз, Люберон и Мон Венту

На снимката: Горд, Прованс;

2/ Мон Венту, Комтат Венасин и Пей дю Солт

Комтат Венасин /Comtat Venaissin/ е даден на папите от Авиньон през 1274г. от крал Филип. Този район формира по-голяма част от приходите от лозарство, като тук са съсредоточени и много земеделски имоти. Главно земеделска площ, селата тук са богати на средновековна и римската история. Мон Венту, издигащ се на около 1800 метра, привнася малко разнообразие, като през силата е заснежен. Името на този връх идва от провансалския вариант на френската дума за ветровито – venteux – като от късна есен от ранна пролет може да видите вихрушки от сняг по върха. Част от планината е защитена зона от ЮНЕСКО. Селца с живописните площади и емоционални имена като Сен Пиер де Васол, Моден и Мазан, които се състоя от по няколко къщи и църква с камбанария, кафене и някой друг ресторант, обгръщат ниските склонове на Мон Венту и се крият в неговите сгъвки, предлагайки много опции за разходки. В ниското се намират лозята на Кот дю Венту и овощни градини от череши, кайсии и смокини, които стават червени и златни през есента. Районът е богат на пешеходни и колоездачни маршруту и пътеки, вкл. и такива за планинско колоездене надолу по планината.. В източния край на тази област се намират хълмовете Пей дю Солт, които са покрити с лавандула.

Воклюз, Люберон и Мон Венту

Воклюз, Люберон и Мон Венту

На снимките: Римски паметници в Оранж /Театърът и Триумфалната арка/;

Пей дю Сорг и Монт дю Воклюз

Въпреки използването на думите „планина“ или понякога „плато“ в неговото име, веригата, която дава името си на този френски департамент, се състои от малки хълмове и долини.  Някои от най-красивите селца във Франция, сред които Горд и Русийон, са разпръснати по билата на тези стръмни хълмове. Разпръснати са и римските антики, както и куполообразните каменни убежища, наречени „Бори” /Bories/. Посетете и селцето Л’Ил Сюр Ла Сорг, намиращо се на острови между пет ръкава на река Сорг /Sorgue/. За него се счита, че е една от античните столици на Прованс.
Монтан дьо Люберон

 Отделен от Воклюз от широката долина Калавон и Имег, Люберон се простира надалече. Планината е разделена в две от долината Лурмарин и река Ей Брун, като по-високите й хълмове са на изток. Целият район е включен в регионален природен парк, пресече с добре маркирани туристически и колоездачни пътеки, включително един изключителен стокилометров маршрут. При Buoux има достатъчно опции за любителите на скалното катерене, а  близо до Рустрел се намира създаден от човека „каньон“, оформен от добива на охра през годините. Климатът тук е по-средиземноморски, отколкото в останалата част на Воклюз. Сухо и по-топло, той е защитен чрез своите масивни хълмове от вятъра Мистрал. Ако се насочите към този район, посетете селцата по северния склон на планината – едни спокойни и направо магическо странни места. Тази част също е защитена от ЮНЕСКО.

Воклюз, Люберон и Мон Венту

Воклюз, Люберон и Мон Венту

На снимките: Средновековната част на Везон Ла Ромен;

В изброените по-долу теми ще намерите обща информация за отделни водещи дестинации в тази част на Прованс. Разбира се, във всяка една от темите, посветени на отделните градове, ще ви представим подробна информация за тези места, както и за техните забележителности:

1/ Апт;

2/ Карпентрас;

3/ Горд;

4/ Оранж;

5/ Везон Ла Ромен;

6/ Фонтен де Воклюз;

7/ Л’Ил Сюр Ла Сорг;

8/ Русийон;

Воклюз, Люберон и Мон Венту

Важно: Статията предоставя информация за районите Воклюз, Люберон и Мон Венту- Прованс, Франция. Тук ще намерите полезна информация за тази част на Прованс, информация за достигане до нея и придвижване, както и линкове към статии за отделни градове в тази част на Прованс. Статията е последно обновявана от нашия екип на 15 Септември 2016г.