Регионален природен парк Мадоние – близо до град Чефалу, Италия

От 1989г. 39,679 хектара (98,049 акра) от най-красивите земи в Сицилия са били отделени за национален парк, известен като Регионален природен парк Мадоние. Паркът е разположен само на 6км. на юг от Чефалу. Ако разполагате с достатъчно време, може да разгледате парка сами. Тук не се предлагат организирани обиколки из парка.

Паркът се определя като ботанически рай, тъй като тук може да се видят повече от половината от 2600-те известни вида в Сицилия. Някои от най-древните скали и планини на острова също се намират тук, наред с някои от най-зрелищните върхове. Между тях, Пицо Карбонара, извисяваща се на 1979 метра, е най-високата планина в Сицилия след Етна.

Макар и да говорим за природен парк, Регионален природен парк деле Мадоние далеч не е пуст – паркът е обитаван и в неговите предели се намира многобройни очарователни селца. За да стигнете до него от Чефалу, трябва да тръгнете от морския курорт в южна посока и да следвате пътя около 14 км. до Сантуарио ди Гибилмана /Santuario di Gibilmanna/. От площадката пред малката църква на селцето, датираща от 17-ти век, може да се насладите на панорамна гледка към парка, включително и към връх Пицо Карбонара. Сантуарио ди Гибилмана е светилище на Дева Мария. Според местните поверия през 18-ти век Богородица възстановила зрението на слепи поклонници и говора на неми хора. Тъй като Ватикана официално признава тези неща, Гибилмана е едно от най-важните светилища в Сицилия.

Сантуарио ди Гибилмана

Сантуарио ди ГибилманаНа снимките: Сантуарио ди Гибилмана;

 

След като разгледате Сантуарио ди Гибилмана, продължете на югоизток, следвайки знаците към Кастелбуоно – това е идилично градче, което се разраства около местния замък, построен през 14-ти век. Може да спрете тук и да разгледате историческото му ядро около Пиаца Маргарита. Църквата на този площада, Мадриче Векиа, датира от 14-ти век, когато е построена върху развалините на езически храм. Ако пристигате в Кастелбуоно около обяд и вече сте изгладнели, то можем да ви предложим да опитате в Località San Guglielmo Sud, на 5 километра (3 мили) на юг от Кастелбуоно. Ресторантът се е насочил към предлагането на местна планинска кухня, като е разположен в манастир от Средновековието. Имайте в предвид обаче, че мястото е затворено между 15-ти юни и 15-ти юли, както и всяка една сряда през годината.

Регионален природен парк Мадоние

Регионален природен парк Мадоние

Регионален природен парк Мадоние

На снимките: Мадриче Векиа /Кастелбуоно/;

Обиколката из парка продължава от тук в южна посока към Петралия Сопрана. Градчето, намиращо се на 1147 метра надморска височина, е най-високият град в природния парк и е едно от най-добре запазените средновековни села в Сицилия, състоящо се от тесни улички и каменни къщички от местен камък. В края на Виа Лорето можете да посетите църквата Санта Мария ди Лорето, построена на мястото на сарацинска крепост и отличаваща се с две камбанарии от двете й страни. От задната част на църквата се разкрива чудесна гледка към Мадоние и великолепна гледка към вулкана Етна.

Регионален природен парк Мадоние

На снимката: Санта Мария ди Лорето;

Следващата спирка е Петралия Сотана, с изглед към долината на река Имера. Това малко село, кацнало на скалист склон на 1000 метра над морското равнище, е седалището на самата паркова служба. Офисът е отворен от понеделник до петък, от 9:30 часа до 13:30 часа и от 15.30 часа до 18.30 часа. От тук поемете по път S120, като спрете в Полици Дженероса – друго хълмисто градче. Гледката от Пиаца 27-ми Май e една от най-грандиозните в Мадоние, като може да видите както най-високите върхове, така и живописната долина на река Химера.

Регионален природен парк Мадоние

На снимката: Петралия Сотана;

От тук може да започнете пътуването си обратно към Чефалу, като преминете през малкото селце Скилато и достигнете до Колесано – ваканционен курорт, в който духът на Средновековието все още се усеща. Макар на пръв поглед тук да няма какво да се вижда, това не е точно така – ако посетите Киеза Мадре, ще може да видите редица църковни съкровища. Тази църква включва шедьоври Гаспаре Вазано /художник от 16-ти век/. Цикълът му с фрески илюстрира сцени от живота на Исус Христос, Св. Павел и Св. Петър. Дело на същия художник е и още едно великолепно плато – Санта Мария дели Ангели – което може да се види при северната странична пътека. На север от Колесано ще достигнете до магистрала А20, която ще ви отведе обратно до Чефалу.

Регионален природен парк Мадоние

Регионален природен парк Мадоние

Регионален природен парк Мадоние

На снимките: Киеза Мадре /Колесано/;
Важно: Статията предоставя информация за Регионален природен парк Мадоние, разположен до град Чефалу, остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за парка и разположените в него малки градчета – история, разположение, какво да видите в отделните градчета. Статията е последно обновявана от нашия екип на 16 Май 2017г.

Търсите хотел в Чефалу?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Регионален природен парк Мадоние

По-долу може да видите интерактивна карта относно Регионален природен парк Мадоние до Чефалу – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на парка, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: