Резиденцшлос – град Дрезден, Германия

Един от най-важните примери на Ренесансовата архитектура в Германия е Резиденцшлос /Residenzschloss/. Въпреки, че неговата история датира от 13-ти век, по-голяма част от настоящия замък датира от 16-ти век. След бомбардировките от 1945г. голяма част от двореца е оставен да тъне в руини, но през последните десетилетия са извършени значителни възстановителни работи. В резултат на тях дворецът е завършен и от 2004г. е дом на няколко интересни музея и колекции.

Резиденцшлос

На снимката: Резиденцшлос /Дрезденският дворец/;

Най-известната кула на двореца е извисяващата се на височина от 101 метра Хаусмантурм. Първоначално построена през 1676г. и повредена през 1945г., тя е възстановена през 1991г. Тук има платформа за наблюдение, която е отворена между април и октомври.

След десетилетия като основен елемент от колекциите на Албертинум, през септември 2004г. Резиденцшлос отново става дом на Зелените сводове. Кръстени са на първоначалното им място за съхранение, като името им по нищо не показва, че всъщност става дума за един от най-големите и най-великолепни музеи с ценни предмети и съкровища в света. Повечето от предметите тук са събрани или поръчани лично от Август Силния и сина му. За разлика от повечето други владетели, те поставили съкровищницата на обществен показ и тя била още от тогава много популярна. През последните години около половин милион посетители идват годишно, за да видят колекцията. Интересно е да се отбележи, че поради по-голямото пространство в двореца, тук изложбата е изцяло изложена, а не както е било в Албертинум, където само от половината неща са били представени пред публика. Колекцията включва златарски предмети от 16-ти и 17-ти век, произведения от слонова кост и кехлибар, както и множество бижута. Любимият предмет е творба на Йохан Мелхиор от 1708г. Тази диорама има 137 златни и емайлирани фигури, украсени с 4909 диаманта, 160 рубини, 164 изумруди и 16 перли. Тя струва повече от строителството на двореца Морицбург. От артистична гледна точка има и произведения, които се оценяват дори и по-високо. Може да останете и да се възхитите на бижутата и другите съкровища колкото си желаете. По-голяма част от колекцията е изложена на втория етаж, а след 2006г. по-малка част се помещава в оригиналните зелени трезори в мазето.

 

Резиденцшлос

Резиденцшлос

Резиденцшлос

На снимките: Историческите Зелени сводове /на първа и втора снимка/ и известната диорама на Мелхиор с множество скъпоценни камъни в нея /на най-долната снимка/;

Другите два музея в Резиденцшлос са също високо ценени в своите области, но са по-специализирани в областта на природата и поради това се подценяват често от обикновения посетители. Колекцията с графики и рисунки /Kupferstich-Kabinett/ включва рисунки и снимки, датиращи от 15-ти век до наши дни. Монетният кабинет /Munzkabinett/ показва огромна колекция от над 280 000 броя монети. Тук може да видите още исторически облигации, полици, декорации, и печати.

Резиденцшлос

Резиденцшлос

На снимките: Монетната колекция;

Полезна информация за Резиденцшлос:

Адрес: Tachenberg 2, Дрезден, Германия;

Телефон: +49 351 49 14 2000;

Работно време на Зелените сводове:

Всеки ден /без вторник/, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Вечерно посещение е възможно до 31.12.2016г., но само в петък /между 18.00 часа и 20.00 часа/;

Цени на входните билети:

Билет за Историческите зелени сводове:

Входен билет –  12.00 Евро, вкл. аудио-гид;

Деца до 17 години влизат безплатно;

Годишен билет за Историческите Зелени сводове:

Билет за достъп – 20.00 Евро;

Достъпът до Историческите Зелени сводове е без фиксирано време;

Важи за всички работни дни /затворен във вторник/;

Вечерен билет за Зелените сводове:

Билет за достъп – 15.00 Евро;

Включва Новите и Историческите Зелени сводове и само в петък /от 8-ми юли до 30-ти декември 2016, между 18.00 часа и 20.00 часа/.

Полезна информация за колекцията с графики и рисунки /Kupferstich-Kabinett/:

Работно време:

Всеки ден /без вторник/, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Работното време може да се промени в зависимост от налични специални изложби;

Работно време на стая за четене в Kupferstich-Kabinett:

Понеделник и сряда, от 10.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 16.00 часа;

Четвъртък, от 10.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 18.00 часа;

Петък, от 10.00 часа до 13.00 часа;

Всяка първа събота на месеца, от 10.00 часа до 13.00 часа;

Препоръчително е да се обадите при посещение на следния телефон: 0351/49 14 32 21

Полезна информация за Монетната колекция:

Работно време:

Всеки ден /без вторник/, от 10.00 часа до 18:00 часа;

Входен билет за Резиденцшлос, включващ всички обекти в рамките на двореца:

Нормален билет – 12,00 Евро;

Намален билет – 9.00 Евро;

Деца до 17 години: безплатно;

Групи (10 души и повече) – 11.00 Евро на човек

Аудио пътеводител – безплатно;В случай че се нуждаете от хотел в Дрезден, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Резиденцшлос

Важно: Статията предоставя информация за Резиденцшлос /Дрезденски дворец/ в Дрезден, Германия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността- история, какво може да видите вътре, както и информация за работно време и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Ноември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Резиденцшлос в Дрезден, Германия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.