Рейкявик – най-северната столица в света

Най-северно разположената столица в света и в същото време най-западно разположената столица на европейска държава, Рейкявик днес е една от най-модерните туристически дестинации в Европа. Туристи от Северна Америка и Европа са най-многобройните посетители на Исландия и Рейкявик в частност. Градът е бил избиран за „Европейска столица на културата“, а освен това е известен и с бурния си нощен живот – достатъчно причини да всеки да се разходи до тук, особено като добавим към сметката и уникалната исландска природа около града.

Рейкявик

На снимката: Поглед от висока към част от Рейкявик с традиционните цветни къщи, някои от които са от дърво;

Градът е разположен на залива Факсафлоуи (Faxafloi), в югозападната част на страната. Когато първите викинги се заселват на това място през 874г., те наричат новия си дом „Рейкявик“ (Горещият залив) заради богатството от пара от геотермални извори, които видели да се издига от земята. Днес същата тази пара се използва за отопление на сградите в града, както и на откритите плувни басейни. Тъй като парата е основният източник на енергия в Исландия, въздухът в Рейкявик е сред най-чистите в света, поради което исландците се радват на една от най-високите оценки в света за очаквана продължителност на живота. След като придобива независимост от Дания, Исландия се превръща в най-младата страна в Европа, която (водена от своята столица) се развива бавно, но силно.

Рейкявик става не само столицата на Исландия, но най-западната столица в Европа и най-северната столица в света. Местният парламент (Алтинг) в Рейкявик е най-старият в Европа. Реално столицата на Исландия не се развива до края на 18-ти век. През 1801г. в града живеят само 600 души, през 1901г. цифрата е нараснала до 6321 души, докато през 2000г. – около 110 000 души. Днес градът е дом приблизително на около 200 000 души, или близо половината от населението на острова.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Една част от растежа на Рейкявик може да се припише на Втората Световна Война. По това време градът е имал население от около 38 000 души, а самата Исландия все още е  под контрола на Дания. На 9-ти април 1940г. обаче Германия окупира Дания, а на 10-ти май четири британски военни кораба пристигат в залива Факсафлоуи край Рейкявик. Когато войната е в разгара си, британците изграждат летището в Рейкявик, а след включването във войната и на САЩ, летището в Кефлавик е изградено. Днес именно летището Кефлавик е основното летище на страната, а летището в Рейкявик се използва главно за вътрешни полети до места като Акурейри, Блондоус, Егилщадир, Гримзи, Хофн, Хусавик, Нордфьордур, Патрексфьордур, Рауфархофн, Сауданс, Саударкаркур, Сиглуфьордур, Щикишълмур, Сидрилон и други.

Най-доброто време за посещение:

Туристическият сезон в Исландия не е от най-дългите, като може да се каже, че пикът на сезона е от средата на юни до края на август. Самите исландци считат, че туристите, които посещават страната през лятото, не осъзнават колко много изпускат. И наистина, Исландия има какво да предложи на своите посетители не само през лятото, но и през останалите сезони, включително и през зимата, когато цените са драстично по-ниски за самолетни билети, коли под наем, и места за престой. Честванията на коледните празници тук са изключително богати и красиви, а и през зимата може да се насладите в пълнота на явлението „Аурора Бореалис“. Повече за същото явление, но над Норвегия, може да прочетете тук.

Рейкявик

На снимката: Аурора Бореалис над града;

От друга страна, има си основателна причина летният сезон в Исландия да е силният туристически сезон. Най-много екскурзии из Исландия до най-известните природни забележителности на страната се организират именно през лятото и в ранна есен. Пътищата през зимата във вътрешността са обикновено затворени от октомври до средата на май, а някои от тях не се отварят до началото на юли. Преваляванията се увеличават през септември, като достигат своя връх в периода от октомври до февруари. Честите бури и дъждове са достатъчни, за да разубедят мнозина, които биха искали да се разходят в зимна обстановка.

Туристическият сезон съответства на времето за почивка на исландците, но за разлика от други европейски държави (като Франция и Италия), където много места просто затварят, в Исландия не може да попаднете на такова нещо. Исландците работят по-дълги часове от повечето европейци, а студенти попълват сезонни работни места. Повечето музеи извън Рейкявик са отворени само през лятото, а доста културни фестивали и мероприятия от този род също са съсредоточени през по-топлите месеци.

Когато посещавате Рейкявик и Исландия, трябва да имате предвид, че продължителността на деня тук е малко по-различна, което може да окаже някакво влияние върху вас от физическа или емоционална гледна точка. В началото на лятото тук никога не е напълно тъмно, като слънцето остава ниско над хоризонта, създавайки постоянна игра на светлина и сянка. Дневната светлина през пролетта и есента е с почти същата продължителност като в Северна Америка или Европа. Има дни в средата на зимата със само 4 или 5 часа слънчева светлина. Тези колебания са още по-крайни в северната част от страната.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Как да стигнете до Рейкявик:

Международните полети до Исландия пристигат на международното летище Кефлавик, което се намира на около 50 километра от града. Придвижването с такси от летището е скъпо удоволствие – ако сте до четирима души, може да пътувате в една кола, но сумата, която ще платите накрая няма да е по-ниска от 100.00 Евро (но в исландски крони). Поради тази причина доста от туристите предпочитат да използват местния автобус (Flybus). Повече информация за билети и разписания може да намерите на сайта на компанията: www.re.is. Цените на билетите към настоящия момент започват от 45.00 лева за човек (в посока), като се предлагат билети за възрастни и деца. Пътуването на деца под 11 години е безплатно. Както такситата на летището, така и автобусите, може да намерите пред терминала за пристигащи. При закупуване на билети се приемат и кредитни карти. Автобусите спират в Рейкявик при автобусния терминал BSÍ. Хубавото при автобусите на Flybus е, че се предлага услугата „Flybus +”, при която с автобуса може да стигнете не просто до Рейкявик, но и до самия хотел, избран от вас. Списък с хотелите и местата за настаняване в града, участващи в тази услуга, може да намерите също на посочения по-горе интернет адрес на компанията. Хората са помислили и за туристите, които ще отпътуват от летището в Кефлавик, като повечето автобуси отпътуват от Рейкявик в обратна посока към летището с оглед на разписанията на самолетните компании и техните полети. Съвет от нас: потеглете към летището поне 2 часа и половина или дори 3 часа преди часа за излитане на самолета ви.  Домашните полети (и полети от Гренландия и Фарьорските острови) пристигат на летището в Рейкявик, разположено южно от града.

Рейкявик

На снимката: Концертната зала Харпа е една от модерните сгради в града;

За съжаление няма да намерите директни полети до Рейкявик от България, поради което трябва да проучите опции с прекачване. Една от добрите възможности е прекачването ви да бъде в Лондон (Станстед). Препоръчваме ви това прекачване, защото дестинацията се обслужва от Ryanair, което предполага по-евтин билет до английската столица. От Станстед до Рейкявик има полети на исландската WOW Air, където билетите също са на много добри цени, така че ще може комбинирайки двата полета да стигнете до Исландия за сравнително малко пари. Разбира се може да видите и други опции на пазара, предлагани от Icelandair и EasyJet.

Рейкявик

На снимката: Летището Кефлавик;

Макар че се съмняваме някой от вас да се реши на екстравагантната идея да пътува до Исландия чрез кораб/ферибот, все пак бихме искали да отбележим с няколко изречения и възможностите в тази насока. Smyril Line (www.smyrilline.com) чрез своите фериботи свързва Исландия с Дания и Фарьорските острови. Фериботите плават между април и началото на септември от Hanstholm (Дания) до източната част на Исландия. По пътя спират в Торсхавн (Фарьорските острови). В Исландия фериботите пристигат един или два пъти седмично. По пътя се прави кратка спирка във Фарьорските острови и в двете посоки. При пътуването с тази линия пътниците имат три възможности за спане: техните автомобили (фериботите пренасят и коли); спане в спални чували в общи помещения с с една баня и кабини.

Исландия бързо се превръща и в основна дестинация за круизни кораби, като броят на круизните кораби и идващите с тях посетители се е увеличил около 5 пъти през последните 10 години. Исландия често е включена като спирка за трансатлантическите круизни маршрути.  Hurtigruten (от Великобритания и от САЩ; повече на www.hurtigruten.com), както и Princess Cruises (oт Северна Америка, повече на www.princess.com) спират в Исландия, като имат кораби, които потегля от пристанище Саутхемптън. Компанията Voyages of Discovery (корабите тръгват от Великобритания; повече на www.voyagesofdiscovery.co.uk) включва Исландия в няколко круизи. Същото се отнася и за Iceland Experience (www.greatcanadiantravel.com).

Туристическа информация и офиси в Рейкявик:

Основната туристическа информационна служба (Aðalstræti 2; & 590-1510; www.visitreykjavik.is) работи от 8.30 часа до 19.00 часа (юни-средата на септември) и от 9.00 часа до 18.00 часа през остатъка от годината. Офисът е разположен в северозападната част на града, близо до старото пристанище. Тук, освен информация за града и забележителностите му, може да получите безплатна услуга по резервиране на място за настаняване в града, наем на автомобил или екскурзии. По-малък клон на туристическия информационен офис е разположен в сградата на кметството (Ráðhús), на адрес Tjarnargata 11.

Официалният туристически сайт на града, ръководен от местния туристически офис, е www.visitreykjavik.is. Тук може да намерите информация за хотели, ресторанти, музеи и забележителности, както и график на събитията в града. Други два интересни уеб-сайта с информация за града и различни аспекти от живота тук са: What’s on in Iceland  (www.whatson.is) с информация за места за хранене, места за престой и градски дейности и събития, и Reykjavik Grapevine (www.grapevine.is) – чудесно ръководство за текущите събития.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Транспорт в Рейкявик:

Рейкявик е добър град за разходки, като лесно може да се обходи и пеша. По-голяма част от туристическите обекти, ресторантите и магазините са концентрирани по централните градски улици.

Когато става дума за градски транспорт в Рейкявик, трябва да се отбележи, че местният автобусен транспорт (известен като „Stræto“) е много надежден. Карти с линиите на автобусния транспорт може да намерите в офисите на туристическата информационна служба и спирките. Повечето туристи използват автобуси само за достигане на отдалечени хотели или забележителности като Перлата, парк Лаугардалур и музея Арбер. Месният автобусен транспорт обслужва и предградията като Хафнафьордур, Мосфелсбер и Акранес.

Автобусите оперират от понеделник до събота (от 7.00 часа до полунощ), а в неделя – от 10.00 часа до полунощ. Обикновено линиите се обслужват на всеки 20 минути (30 минути по-късно вечер). Цената на билет за едно пътуване е 460 Исландски крони (за възрастни) и 220 Исландски крони (за деца от 6 до 18 години). Ако ще плащате в брой в автобуса, добре е да имате точно пари, защото водачите на превозните средства не връщат ресто. Предлагат се пакети от билети от по 20 билета на стойност 8700 Исландски крони (за възрастни). Подобен пакет за хора над 67 години струва 2730 Исландски крони. Може да си закупите карта за 1 ден на цена от 1700 крони и за 3 дни на цена от 4000 крони. Ако планирате да смените в рамките на кратко време няколко автобусни линии, за да стигнете до определено място, може да си вземете специален билет, който важи 75 минути. Ако сте си закупили Reykjavik Welcome Card, ще може да ползвате автобусния транспорт безплатно в рамките на 1, 2 или 3 дни.

Рейкявик

На снимката: Една от отличителните сгради – църквата Халгримур;

Ако възнамерявате да си вземете кола под наем в Исландия и да се придвижвате с нея в Рейкявик, имайте предвид, че тесните улици на града може да ви създадат доста проблеми от гледна точка на паркирането. Обикновено обществените паркинги са обозначени на повечето туристически карти, като паркирането изисква заплащане. Зоните за паркиране са активни от 10.00 до 18.00 часа през делничните дни и от 10.00 до 14.00 часа в събота. Паркирането е безплатно в неделя и вечер. Паркирането е безплатно извън центъра на града.

Такситата в Рейкявик са скъпи, като дори за едно кратко пътуване може да си приготвите 1500-2000 крони, защото само началната такса е около 800 крони. Най-добрите таксиметрови компании са BSR Taxis и Hreyfill. В превозните средства и на двете компании се приемат кредитни карти. Не е нужно да се дават бакшиши.

Храни и напитки:

-Хот дог (pylsur);

Ресторант Bæjarins Beztu Pylsur в Рейкявик е бил в бизнеса повече от 60 години и предлага може би най-добрият хот дог в града (а с това Исландия е много известна) – направен от смес от говеждо, агнешко и свинско месо. Поръчайте го eina með öllu, или с всичко, което включва хрупкав дълбоко пържен лук, суров лук, сладка кафява горчица и кремообразна ремулада (сос). Мястото е особено популярно не само сред туристите, но и сред местните. Един съвет от нас: ако ще си поръчвате хот дог от тук, направо си поръчайте два, защото след като изядете първия ще искате още един, а опашката често е голяма.

Рейкявик

На снимката: Традиционният „Pylsur“;

-Скир (skyr);

Ако искате да oпитате друг местен продукт, опитайте Skyr – това е плътен и кремообразен млечен продукт, който представлява нещо средно между киселото мляко и извара. Изработен от пастьоризирано обезмаслено мляко и бактерии, както е при киселото мляко, този кремообразен деликатес често се сервира със сладко от ягоди. Подсказка от наша страна: Skyr се предлага в България в магазините на Лидл.

Рейкявик

На снимката: Сладкиш със „Skyr“;

-Агнешко;

Едно от основните животни, отглеждани на острова, е агнето. Поради тази причина месото от това животно често присъства на трапезата на местните. Агнешкото се сервира по различни начини, понякога задушено с кореноплодни зеленчуци или печено с подправки. Кол, един от най-добрите ресторанти в Рейкявик, представя печеното месо с боровинки, шам фъстък, и отлежало сирене Тиндур.

-Ферментирала акула;

В миналото, месото от акула било напоявано с урина и оставено под земята за да „ферментира“, но за щастие тази практика е остаряла и изоставена. Днес месото ферментира с оцет и други естествени съставки и винаги е съчетано с шот от сладък шнапс, чрез който силния аромат на месото се приема по-лесно.

-Бренивин (Brennivin);

Бренивин е исландски шнапс, направен от ферментирала картофена каша и ароматизиран с кимион. Думата „brennivín“ буквално се превежда като горещо вино. Често се сервира заедно с „ферментирала“ акула, за да прикрие вкуса на месото. Нарича се още „черна смърт“ поради черния етикет, а и поради това, че местните са пристрастени към него и го пият цял живот.

Знаете ли, че:

Благодарение на богатството от геотермални извори в Исландия, много от домовете и бизнес сградите на Рейкявик разполагат с нагряти тротоари пред тях, с което се разтопява зимния сняг? Същото важи и за някои паркинги и стълбищата на жилищните сгради.

Рейкявик

На снимката: Монументът „Солфар“ (Solfar);

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Старият град на Рейкявик;

2/ Музей 871±2;

3/ Музей на културата;

4/ Морски музей на Рейкявик;

5/ Музей на фотографията;

6/ Национална галерия на Исландия;

7/ Сградата на кметството;

8/ Национален музей на Исландия;

9/ Музей „Ейнар Йонсон“;

10/ Църквата Халгримур;

11/ Музей на изкуствата Кярвалсщадир;

12/ Перлан;

13/ Музей Сага;

14/ Зоологическа градина на Рейкявик;
Важно: Статията предоставя информация за Рейкявик, Исландия. Тук ще намерите полезна информация за столицата на Исландия – разположение, как да стигнете, информация за хотели, най-добро време за посещение, транспорт в града, традиционни храни и напитки. Статията е последно обновявана от нашия екип на 02 Март 2018г.

Търсите хотел в Рейкявик?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Рейкявик

По-долу може да видите интерактивна карта относно Рейкявик, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: