Римският акведукт – град Сеговия, Испания

Римският акведукт в Сеговия е обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Той е висок 28 м. и е дълъг цели 728м., което го прави най-дългият акведукт в Западна Европа, запазен от римско време. Построен е пред 1-ви век след новата ера по заповед на император Домициан и е бил използван за пренасянето на вода от река Фрио до римското селище. Състои се от 127 арки, за скрепяването на които не е използван хоросан. Маврите унищожили много от акрите му, но те били възстановени от християнските владетели Фернандо и Изабела. Над трите най-високи арки е имало бронзов плакет с датата и автора на структурата. Дълго време той не е могъл да бъде разчетен. Това става едва през 20 век от един немски учен.

Римският акведукт

На снимката: Римският акведукт;

Водата от река Фрио се събирала първо в резервоар, наречен Голямата Къща. След това, през канал, тя бивала отвеждана до друга кула – т.нар. Водна къща. Там водата се преливала и пясъкът в нея се отстранявал преди тя да продължи по-нататък. Следващите 728м водата изминавала под ъгъл от един градус, докато достигнела Постиго, скалисто разкритие, върху което е построен стария център на града. На площад Диас Санс акведуктът прави рязък завой към площад Азогуехо, където разкрива пълния си блясък. Арките, които образуват акведукта са разделени на две нива. По-горните акри са по-ниски и по тесни. Именно през тях преминава каналът, който пренася водата.

Римският акведукт
На снимката: Мястото под акведукта е едно от любимите места за събиране на местните жители вечер;

Полезна информация за забележителността: 

Адрес: Plaza de Azoguejo, Сеговия, Испания;

Важно: Страницата разглежда подробно римския акведукт в Сеговия, една от забележителностите на испанския град Сеговия – историческа справка и адрес на забележителността. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.Римският акведукт

В случай че търсите хотел в Сеговия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно римския акведукт в Сеговия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: