Римският форум – град Рим, Италия

Римският форум някога е заемал централно място в публичния живот в Рим. Намира се между Палатинския и Капитолийския хълм.  Някога на това място имало блато, което римляните нарочно пресушили. Основните структури на древния град били разположени именно тук. Той бил средище на търговията, съдебната система, религията и всичко останало, което вълнувало обществото. Днес от него са останали предимно колони и каменни блокове, но и по тях можем да съдим за значението на това място.

Римският форум

На снимката: Римският форум.

На територията на форума са издигнати три акри. Тези арки са построени от трима императори, за да увековечат техни важни победи. Първата арка е тази на император Тит. Тит обаче никога не е минавал под тази арка. Тя е построена от неговия брат Домициан и то след смъртта му. Тя ознаменува победата над евреите и превземането на Йерусалим.  Под нея минава известният Сакрален път (Виа Сакра), пресичащ Форума по дължина. Малко е останало от арката на Август, построена през 29г. пр.н.е., за да отбележи победата на императора над Клеопатра и Марк Антоний. За внушителността на монумента съдим по намерени монети с нейни изображения. Последна е построена арката на Септимий Север. Тя може да бъде видяна в североизточната част на Форума. Изработена е от мрамор. Издигната е през 204г. във връзка с победата на императора и неговите синове Каракала и Гета над Партското царство, което било доминираща сила в Иран.

Курия Юлия е мястото, където е заседавал Римският сенат. Строежът му започва през 44г.пр.н.е. по нареждане на Юлий Цезар. Настоящата сграда датира от ерата на Диоклециан, който реконструира опожарената преди нея постройка. Днес тя е добре запазена благодарение на това, че през периода на ранното християнство е била използвана като църква. Мраморният под е непокътнат от древни времена и е чудесен пример за римски под на геометрични фигури, изработен от различни видове мрамор.  Същото не може да бъде казано за големите бронзови врати. През 17 век оригиналните биват заменени с копия и преместени в църквата „Свети Йоан Латерански”. По стените могат да бъдат видени два релефа. Единият изобразява император Траян, който дава амнистия на римските граждани, а на другия Траян е изобразен в момент, в който създава организация за подпомагане на сираци.

Храмът на Сатурн е издигнат в чест на бога през 497 г.пр.н.е. По време на Републиката е използван за съкровищница. Днес от него са запазени само няколко колони в йонински стил. В западната част на Форума се е издигал друг храм – този на Веспасиан и Тит. Започнат е от Тит и е довършен от брат му Домициан. Имал е шестоъгълна форма и голямо светилище, в което били поставени статуи на двамата императори. Значително добре запазен е храмът, който император Антонин Пий построил в чест на починалата си съпруга Фаустина. Храмът на Юлий Цезар се е издигал в източната част на Форума. Там е била поставена и погребалната клада на императора.

Римският форум

На снимката: Храмът на Антонин и Фаустина;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Via dei Fori Imperiali, Рим, Италия;

Как да стигнете до Римския форум?

Метро Линия В, спирка Колизеум (Colosseo)
Автобус Номер:75, 81, 673, 175, 204
Трамвай Номер:3

Работно време:

2 януари – 15 февруари 8:30 – 16:30
16 февруари – 15 март 8:30 – 17:00
16 март – последната събота на март 8:30 – 17:30
Последната неделя на март – 31 август 8:30 – 19:15
1 септември – 30 септември 8:30 – 19:00
1 октомври – последната неделя на октомври 8:30 – 18:30
Последната неделя на октомври – 31 декември 8:30 – 16:30

Затворен е на 1 януари, 1 май и 25 декември.

Вход:

Билетът включва Колизеума, Палатинския хълм и Римския форум и важи 2 дни.

Редовна цена 12.00 евро
Цена с намаление   Важи за граждани на ЕС между 18г. и 25 г. 7.50 евро
Лица под 18г. и граждани на ЕС над 65г. Безплатно

Карта Археолоджика /Archeologica Card/:

Картата позволява достъп до Колизеума, Римския форум, дворците Масимо и Алтемпс, Крипта Балби, Термите на Диоклециан, Палатинския хълм, Термите на Каракала, Вила Куинтили и Мавзолея на Сесилия Метела:

Картата е с валидност 7 дни и е на цена от 23.00 Евро за възрастни и 13.00 Евро за определени групи от хора;Римският форум

Важно: Страницата предоставя полезна информация за Римския форум, една от най-големите забележителности на италианския град Рим-историческа справка, адрес на Римския форум информация как да стигнем до тази забележителност, информация за цената на входните билети, работно време за посещение на Римския форум. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Рим, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Римския форум – Рим, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: