Римският мост – град Саламанка, Испания

Построен преди около 2000г., Римският мост е най-старата забележителност в Саламанка. Той се издига на 356м. над река Тормес и предлага приятна гледка към историческия център на Саламанка. Само малка част от оригиналната римска конструкция на моста и едва 15 от оригиналните му 26 арки са запазени, тъй като през 17 век голяма част от него понася сериозни щети в резултат на наводнение. Някога на него е имало и кула, която вече не съществува. Мостът е широк близо 4 метра и е с дължина 176 метра.

Римският мост

На снимката: Римският мост на фона на катедралите отзад;

По средата на моста се издига т.нар. кетонски бик. Предполага се, че той е издигнат от иберийско племе, което някога е живяло в района. Според някои изследователи бикът не винаги се е намирал там. Имало е период, в който по заповед на управителя на провинцията е бил премахнат и хвърлен в реката, тъй като бил считан за езически символ. По-късно е изваден от негов наследник и поставен на сегашното му място.

Римският мост

На снимката: „Кетонският“ бик, който може да бъде видян на римския мост;

Няма единодушие относно годината на построяване на моста. Според някои той е построен от император Август, други вярват, че е дело на Веспасиян, а според трети е издигнат по заповед на император Траян. Римският мост се намира на т.нар.Сребърен път, свързващ Мерида и Асторга и основната му функция е била да осигурява достъп до Саламанка.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Avenida de San Gregorio, 37 008 Саламанка, Испания;

Телефон: +34 923268571;

Вход: Свободен;

Важно: Страницата разглежда подробно римския мост в Саламанка, едни от забележителностите на испанския град Саламанка – историческа справка и разположение на римския мост. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.Римският мост

В случай че търсите хотел в Саламанка, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Римския мост в Саламанка, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на моста, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: